Zeven heuvels? Het zijn er minstens 30! Na heuvel 7 raak ik de tel kwijt. Ik doe moeite om mijn 23-jarige zoon bij te houden die schijnbaar moeiteloos de bergjes oploopt. Ik verwens mezelf om de dikke jas die ik aan heb. Zelfs met mijn rits open heb ik het warm en ik kom adem te kort. De Zevenheuvelenroute op de Veluwezoom is een looproute van 7,5 of 15 kilometer en een echte kuitenbijter. De route is oorspronkelijk uitgezet als hardlooproute, maar wandelen kan natuurlijk ook. Pittig, maar o zo mooi!
Startpunt wandeling Veluwezoom
Het zijn de laatste dagen van de Kerstvakantie en mijn zoon en ik willen naar buiten. Ik lees over de Zevenheuvelenroutes bij het dorp De Steeg, dichtbij Rheden. Er zijn twee routes vanaf Parkeerplaats Lappendeken, Diepesteeg 25, 6994 CC De Steeg die zijn uitgezet door Natuurmonumenten. We kunnen kiezen uit 7,5 of 15 kilometer. Op het informatiebord lezen we dat deze routes mogelijk zijn gemaakt door bijdragen van deelnemers aan de hardloopwedstrijden van de Stichting Zevenheuvelenloop in Nijmegen. Wij kiezen voor de 7,5 kilometer. De routes zijn goed gemarkeerd en wij gaan op weg!
"Bruine blaadjes knisperen onder onze wandelschoenen"
We mogen meteen het bos in en het pad begint met een lichte stijging. De bomen kaal, de lucht een beetje bewolkt en bruine blaadjes die knisperen onder onze wandelschoenen. Na een dikke kilometer komen we aan bij een houten brug over het fietspad ‘de Holleweg’. We steken over, stappen een klaphek door en wandelen verder.
Rechts van ons lonkt een groen grasveld, maar al snel gaat het pad weer verder door het bos. De paden zijn goed en het échte dalen en stijgen moet nog beginnen. Vrolijk lopen we door en na de eerste heuvel van betekenis doemt, tegen de zon in, het glooiende Herikhuizerveld voor ons op.
De Posbank
Het Herikhuizerveld staat in de volksmond bekend als de Posbank. De Posbank dankt zijn naam aan een bestuurder van de ANWB; meneer Pos. In het gebied staat een halfronde stenen bank die zijn naam draagt: de Posbank. De bank zien we niet, die staat iets verderop in het gebied. Maar hoe dan ook, wij genieten van het heuvelachtige heidelandschap waar de winterse wolken mysterieus boven blijven hangen.
De grijze kronkelige struikjes, de kale bomen en de groene plukken mos maken de Posbank tot een woest glooiend landschap. Het pad van de Zevenheuvelenroute loopt er langs en het uitzicht is prachtig. Wij volgen netjes de route, maar voor wie de wandeling wil verlengen is het niet moeilijk een (klein) rondje Posbank mee te pakken.
Terug het bos in
Wij wandelen het bos weer in en delen het pad met mountainbikers. Het is gelukkig niet druk, het pad is redelijk breed en we hebben weinig last van de fietsers. De route gaat omhoog, omlaag en vooral weer omhoog. Via bochtjes, over boomwortels en smalle paadjes.
"De wandeling niet voor watjes"
Mijn zoon loopt met zevenmijlspassen voorop. Ik kan ‘m nauwelijks bijhouden en de hoogtemeters beginnen te tellen. Op het lange stijgende heuvelpad laat ik me natuurlijk niet kennen en struin stevig door. Hijgend kom ik boven aan op de helling en doe net alsof het een eitje is. Deze wandeling is niet voor watjes. Eenmaal boven zien we helaas geen bordjes meer. De weg loopt naar links. Met enige twijfel gaan we dan ook maar die kant op. Totdat we weer voor de houten brug over de Holleweg staan. Met slechts 3 kilometer op de teller kan dit niet goed zijn. Hebben we dan toch een bordje gemist? Na wat hulp van een medewandelaar en enige discussie over en weer, besluiten we bergafwaarts terug te lopen en op zoek te gaan naar de markering die we niet zagen.
Heuvelachtige route door een gevarieerd bos
De weg terug naar beneden is gelukkig geen straf en na ruim 800 meter stuiten we op één van de gele 7,5 km bordjes die we, stelletje blinde vinken, toch echt over het hoofd hebben gezien. Maar nu we weer op de juiste route zitten, gaan we met goede zin verder. We klimmen en dalen over boomwortels in een gevarieerd bos met dennen en loofbomen. Zeven heuvels? Wij zijn de tel al kwijt, het zijn er vele malen meer.
Ook een 15 km Zevenheuvelenroute
Onderweg komen we ook enkele markeringen tegen van de 15 km route. Beide afstanden zijn achter elkaar te lopen waardoor je zelfs een wandeling van 22 km kunt maken. De langere route van 15 kilometer begint op hetzelfde punt, maar volgt al snel een andere route. Wij houden het bij de 7,5 kilometer. Die vind ik al pittig genoeg. Na nog een uurtje wandelen komen we weer aan bij parkeerplaats Lappendeken. Met ruim 9 kilometer in de benen, zoeken we moe maar voldaan de auto weer op. Wat een prachtige wandeling!
Wat wij ervan vonden?
Bijzonder mooie, pittige wandeling! Het zou nog mooier zijn geweest als de route iets langer over de Posbank zou lopen, maar dat kun je er zelf makkelijk aan toevoegen. Let wel op: de route loopt deels gelijk op met mountainbikepaden. Wij hadden er weinig last van, maar we kunnen ons voorstellen dat het er drukker is op een mooie lente- of zomerdag.
Wil je ook de 7,5 km of 15 km Zevenheuvelenroute wandelen?
Beide routes starten vanaf Parkeerplaats Lappendeken. Diepesteeg 25, 6994 CC De Steeg. Er is voldoende ruimte om te parkeren en er ligt een leuk speelveld naast de parkeerplaats.
Reis je met het openbaar vervoer? Neem dan bus 43 vanaf station Dieren of Arnhem. Stop bij halte Brantsenpark. Vanaf daar is het nog ongeveer 1,5 km lopen naar het startpunt van de wandeling.
De routes zijn goed gemarkeerd en zijn in beide richtingen te wandelen.
Je kunt de 7,5 km goed koppelen aan 15 km, zodat je een wandeling hebt van 22 km.
Hou, in elk geval op de 7,5 km, rekening met flinke hoogteverschillen. De 15 km is iets vlakker.
De routes zijn grotendeels onverhard.
Liever een andere wandeling maken?
Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes en klompenpaden in Utrecht en Gelderland.
Of meld je aan op mijn website als je graag regelmatig een leuke wandeltip wilt ontvangen.
Wandel ze!
Comments