Wuivende grassen, paarse plukjes heide en een schaapskooi. Je vindt ze op de 12,5 kilometer lange wandeling over de Hoog Buurlosche Heide. Op deze heideroute kom je door een schitterend stuk natuur én langs het imposante gebouw van het voormalige zendstation Radio Kootwijk. Een prachtige wandeling met historie.
Start van wandeling Radio Kootwijk
We vertrekken vanaf de parkeerplaats op de Hoog Buurloseweg. We spotten het informatiebord en ook de rode bordjes die de route markeren zien we al snel. Met een lekker windje, wat stapelwolken en een zonnetje kan de dag niet stuk. Door de bossen wandelen we richting Schaapskooi Hoog Buurlo.
Schaapskooi Hoog Buurlo
De schaapskooi is leeg. “Herder Wilfried en de schaapskudde zijn aan het werk op de Hoog Buurlose heide” staat er op een bordje. “Soms keren ze terug naar de kooi maar vaak blijven ze dagen achtereen in het veld”. De schapen begrazen het gebied en dragen zo bij aan het beheer en behoud van de heide. De (lege) schaapskooi ligt er mooi bij maar we hopen natuurlijk dat we herder Wilfried en zijn kudde vandaag nog gaan ontmoeten.
Hoog Buurlose heide
We wandelen door het veld. Vooralsnog zien we weinig heide. Hier en daar een plukje, maar vooral veel geel gras. De eenzame bomen steken fier omhoog in het droge landschap. Naarmate we verder komen wordt het steeds paarser en via mooie doorkijkjes genieten we van dit rustige stukje Nederland.
Krioelende beestjes trippelen af en aan
We pakken een beetje schaduw mee als we door het bos lopen. Onder de bomen is het koel. Door de droogte ligt er al veel blad op de grond. De herfst is dit jaar vroeg. We staan oog in oog met een hele grote mierenhoop. Nu heb ik wel eens vaker een mierenhoop gezien, maar meestal in Oostenrijk of op andere buitenlandvakanties. Deze is enorm en de krioelende beestjes trippelen af en aan om hun huis van dennennaalden te versterken. Het lijkt een chaos, maar als je wat langer kijkt, zie je dat ze eigenlijk heel gestructureerd te werk gaan.
Zendstation Radio Kootwijk
Links in de verte rijst het voormalige zendstation Radio Kootwijk voor ons op. Het markante betonnen gebouw ligt middenin de ruige vlakte. In de jaren ’20 werd hier de zendapparatuur gehuisvest om te kunnen communiceren met Nederlands-Indië.
'Hallo Bandoeng...'
In 1923 nam de PTT het zendstation in gebruik voor de lange golf. Dat was in die tijd een technisch hoogstandje. Koningin Emma opende in 1929 de radiotelefoondienst met de woorden ‘Hallo Bandoeng, hoort u mij?’ Nederland kon vanaf dat moment, via de grotere postkantoren in Nederland, bellen met Nederlands-Indië en spoedig daarna ook met andere landen en continenten.
Maar Radio Kootwijk werd ingehaald door de techniek. Snelle satellietverbindingen zorgden er voor dat in de jaren zeventig de zendfunctie van Radio Kootwijk werd beperkt tot lucht- en scheepvaartverkeer. In 1998 ging Radio Kootwijk definitief uit de lucht en in 2009 werd het voormalig zendstation overgedragen aan Staatsbosbeheer.
We komen steeds dichter bij het imposante hoofdgebouw. We lopen eromheen en zien een vervallen watertoren en transformatorhuisjes. Zo’n 100 meter achter het monumentale hoofdgebouw ligt De Garage, een restaurant-terras waar we even stoppen voor koffie en water. Het terras delen we met vele wandelaars, fietsers en andere bezoekers. De welkome pauze gebruiken we om de benen te strekken en de dorst te lessen.
Heide en bos
Het tweede deel van de wandeling voert ons over de Buurlose Heide en de zandverstuivingen van het Kootwijkerzand. Het grote open gebied met een oppervlakte van 700 hectare, wordt omzoomd door Nederlands grootste bos. Mooie uitzichten over het glooiende landschap, helaas geen spoor van herder Wilfried met zijn kudde.
Olifant
De zon staat hoog en we hebben het warm. Het dorre gras, de kale bomen en een reuze olifant die voor ons opduikt. Zien we het goed? We knipperen nog eens, maar daar staat ie toch echt. Het grote beest past perfect in de omgeving en brengt een ode aan de wildernis. “De olifant hoopt mensen te verrassen en stil te laten staan bij de invloed en de schoonheid van onze natuur”, zo lezen we. De olifant, die gemaakt is door beeldend kunstenaar Jantien Mook, is op reis en was al eerder te zien in Amsterdam, Rotterdam, Brussel, Gent, Hamburg, Bremen, Castricum aan Zee en Haarlem. En de komende maanden is hij te gast op de heide van de Veluwe.
We hebben nog een paar kilometer te gaan op deze heideroute. We stappen verder over mulle zandpaden en golvend landschap. Net als we er een beetje genoeg van krijgen, leidt het laatste stukje wandeling ons weer door het bos. Na een klein heuveltje op (en gelukkig ook weer af) komen we weer aan bij onze vierwieler op de parkeerplaats.
Wat wij vonden van deze wandeling bij Radio Kootwijk?
Een prachtige wandeling die vooral de moeite waard is in augustus als de heide bloeit. We hebben deze route ook eens gelopen op een (grauwe) winterdag en vonden ‘m toen eigenlijk een beetje saai. Je wandelt lange stukken door het open veld over zanderige paden. Dat maakt het lopen best pittig. Zendstation Radio Kootwijk is iconisch en interessant om te zien.
Wil je ook Heideroute Radio Kootwijk wandelen?
De wandeling is 12,5 kilometer lang en is goed gemarkeerd met rode bordjes.
Je kunt starten bij de (gratis) parkeerplaats op de Hoog Buurloseweg. Radio Kootwijk is niet bereikbaar per openbaar vervoer. Het dichtstbijzijnde NS station is in Apeldoorn, waar je OV-fietsen kunt huren. De afstand is ca. 15 km.
Onderweg kun je wat eten of drinken bij horecagelegenheid de Garage, vlakbij het hoofdgebouw van Radio Kootwijk.
Let op: tijdens het broedseizoen, 15/3 t/m 15/7 zijn over de heide 2 tracés van 100 meter omgeleid. In het veld staat dit aangegeven.
Liever een andere wandeling maken? Kijk dan eens op mijn wandelpagina met vele suggesties voor gemarkeerde wandelroutes in Gelderland en Utrecht.
Vind je deze blog over deze wandelen bij Radio Kootwijk leuk? Abonneer je dan op mijn wekelijkse tip. Ik wens je alvast veel wandelplezier!
Comments