Op grauwe dagen in de winter is het soms een beetje zoeken naar een mooie wandelroute. Kale bomen lijken nog kaler, dorre heidevelden nog grijzer en open weiland guur en koud. Maar dichtbij Nijmegen vind je de Overasseltse- en Hatertse vennen. In dit waterrijke gebied vind je, óók op een sombere winterdag, nog genoeg kleur en variatie. Wij liepen de 6,5 km gele paaltjesroute en kwamen langs verschillende vennen, natuurakkers en bos. Praktische informatie over wandelen bij de Overasseltse- en Haterste vennen? Klik hier.
Overasseltse- en Hatertse vennen
Ten zuiden van Nijmegen, in de gemeentes Heumen en Wychen, liggen de Overasseltse- en Hatertse Vennen. In het gebied vind je meer dan 20 vennen omringd door heide, bos en rivierduin. Het is al een oud natuurgebied; zo’n 10.000 jaar geleden werd zand opgeblazen uit de bedding van de Maas en de Waal. Daaruit ontstonden hoge duinen. Omdat er klei in de grond zat, bleef het water staan en dat zorgde voor een uniek landschap met vennen.
Startpunt van de gele paaltjes route over de Overasseltse- en Hatertse vennen
Wij starten onze wandeling bij Restaurant St. Walrick aan de Sint Walrickweg 50 in Overasselt. Het restaurant wordt druk bezocht en de parkeerplaats staat vol. Gelukkig is er iets verderop nog een parkeerplek en daar vinden we een plekje. Vanaf restaurant St. Walrick zien we de gele pijlen al snel staan en kunnen we op weg.
Vennen met mooie namen
De 6,5 kilometer lange gele paaltjesroute leidt ons al snel naar een heidegebied met vennen die luisteren naar namen als Schietven, Meeuwenven en Botersnijder. Het is koud en bewolkt, maar in onze dikke jassen genieten we alsnog van het water, waar zelfs een klein laagje ijs op ligt, en het gele riet.
Natuurakkers
Als we verder wandelen, verandert het landschap. Want naast vennen en bos, liggen er ook ‘natuurakkers’ in de Overasseltse- en Hatertse vennen. Dit zijn akkers waarop Staatsbosbeheer bloemen en kruiden verbouwt die met uitsterven worden bedreigd. In het voorjaar en de zomer groeit en bloeit dit akkerlandschap en kun je er genieten van korensla en korenbloemen. Nu we er in december zijn is het een beetje kaal. Toch steken er wat groene blaadjes de grond uit; het is ‘winterrogge’ dat goed groeit op droge grond en tegen vorst kan.
Op deze natuurakkers leeft ook een bijzondere diersoort: de knoflookpad. Als het beestje gevaar ruikt, scheidt hij een luchtje uit dat naar knoflook ruikt. Helaas (?) is deze pad hier vooral in de zomer te vinden, dus voor ons geen knoflookdampen.
Nog meer vennen...
Door een stukje bos struinen we verder tot we opnieuw aankomen bij een waterrijk vennengebied. Eenzame dennen langs de kant van het ven en plukjes riet in het ijskoude water. Ondanks het grauwe weer ziet het er prachtig uit.
Heidevelden
We wandelen langs heidevelden die vast heel mooi paars kleuren in de zomer. De glooiende zandpaden gaan omhoog en omlaag en dat levert heel wat mooie plekjes met uitzicht op.
Weer terug naar beginpunt
Het laatste stuk van de wandeling gaat weer door het bos. Hoe dichter we bij restaurant St. Walrick komen, des te drukker het wordt met vrolijk wandelende ouders, hun kinderen en viervoeters.
Wat wij vinden van deze wandelroute?
Een korte wandeling door een uniek gebied. Het glooiende landschap, het riet en (het laagje ijs op) de vennen zorgen ervoor dat deze wandeling ook in de winter heel erg mooi is en er genoeg valt te zien. Het kan er wel druk zijn en op een deel van de wandeling kun je last hebben van de doorgaande weg.
Wil je ook de gele paaltjesroute wandelen bij de Overasseltse en Hatertse vennen?
Je kunt de route beginnen bij twee startpunten: de parkeerplaats aan de Oude Nijmeegseweg in Overasselt (volg de bordjes richting de parkeerplaats van Staatsbosbeheer). Of bij Restaurant St. Walrick aan de Sint Walrickweg 50 te Overasselt.
Kom je met het openbaar vervoer? Neem dan bus 9 vanaf Nijmegen en stap uit bij halte Overasselt, Sint Walrick.
De 6,5 kilometer lange wandelroute is goed gemarkeerd met gele houten paaltjes. Wil je de route uitbreiden? Probeer dan het wandelnetwerk van Nijmegen Zuid!
Er is ook een blauw gemarkeerde route van 1,6 kilometer die start bij de parkeerplaats van het restaurant (dus niet bij het restaurant zelf). Deze route is ook geschikt voor rolstoelen.
Er is ook een rood gemarkeerde route van 3,5 kilometer. Deze start vanaf restaurant St. Walrick.
In de buurt van Nijmegen liggen nog meer mooie natuurgebieden waar je prachtig kunt wandelen. Een paar tips:
De N70, een bijna on-Nederlandse wandelroute van 15 km waar je veel stijgt en daalt.
Bij Heumensoord ligt een bosrijk gebied waar een mooie 10 km lange wandeling is uitgezet.
Wil je liever een andere wandeling maken?
Maak je liever een andere wandeling in de provincie Utrecht of provincie Gelderland? Check hier de blogs over andere mooie wandelingen die ik maakte. Veel wandelplezier!
Heb je dit blog met plezier gelezen? Meld je dan hieronder aan om regelmatig een mooie wandeltip te ontvangen.
Comments