Een wandeling over de Grebbeberg vergeet je niet zo snel! Op de top van deze 52 meter hoge stuwwal raak je niet uitgekeken op het geweldige uitzicht op de Nederrijn en de Betuwe. Wij wandelen er dan ook graag en lopen dit keer de witte paaltjesroute (4,5 kilometer). Langer wandelen kan ook. De route is heel makkelijk uit te breiden met de rode route (4 km) die er naadloos op aansluit. Kijk onderaan dit blog voor praktische informatie over wandelen op de Grebbeberg.
Start van de wandeling bij militair ereveld
De Grebbeberg ligt nabij Rhenen, aan de rand van de Utrechtse Heuvelrug, en is niet alleen mooi vanwege de natuur. Ook vanuit historisch oogpunt is er veel te zien en te ontdekken. De Grebbeberg was een belangrijke verdedigingslinie tijdens de Tweede Wereldoorlog. Boven op de Grebbeberg ligt een militair ereveld. De gemarkeerde witte en rode wandelingen starten hier op de parkeerplaats.
Strijd om de Grebbeberg
Voordat we gaan wandelen, lopen we over de begraafplaats waar ongeveer 800 gesneuvelde militairen liggen begraven. Op de Grebbeberg begon de strijd tegen de Duitsers op 10 mei 1940. Lang heeft die echter niet geduurd; na 3 dagen was de Duitse overmacht te groot en een nederlaag was, ondanks hevig verzet, niet te voorkomen. De witte grafstenen zeggen alles. Rustig wandelen we er langs; de ene soldaat nog jonger dan de ander.
Witte paaltjesroute over de Grebbeberg
Hoewel de route maar in één richting is gemarkeerd, zijn we eigenwijs en besluiten de route andersom te lopen. Dat is natuurlijk niet handig en na het tweede bordje zijn we de weg al kwijt. Er is geen witte markering meer te bekennen. Wel hebben we nu een uitstapje over een fiets/grindpad met mooi uitzicht op de uiterwaarden en de Rijn. Na wat omzwervingen pikken we toch de witte paaltjes weer op en volgen we uiteindelijk netjes de route zoals ie ongeveer bedoeld is (Tip: volg gewoon de route!).
Prachtig uitzicht
Als we eenmaal op de goede route zitten, komen we al snel bij een grandioos uitzichtpunt. Het uitzicht vanaf de toppen van de Grebbeberg is spectaculair. We kijken tot zo ver ons oog reikt op de Nederrijn en de Betuwe. Het blijkt niet het enige vergezicht te zijn, verderop de route treffen we nog veel meer prachtige doorkijkjes aan.
Ringwalburg
Een stukje verderop staat een ringwalburg, een ‘verdedigingswerk’ dat al bestaat sinds de 7e eeuw. Het is een wal van aarde in de vorm van een ovaal. De wal moest beschermen tegen mogelijke vijanden. De ringwalburg zoals ie er nu staat, is in de loop der jaren wel aangepast en gerenoveerd.
Koningstafel van Frederik V
Er staat ook een ‘Koningstafel’. In de 17e eeuw onthaalde Frederik V zijn jachtmaatjes graag op een bijzonder diner. Dat deed hij aan een zeskantige tafel op een van de mooiste plekjes van de Grebbeberg. De tafel die er nu staat lijkt er sprekend op, maar is er pas neergezet in 2021.
Vanaf de Koningstafel is het uitzicht bijna on-Nederlands. De kale takken van de bomen omlijsten het schilderachtige doorkijkje. Wij vinden het niet vreemd dat Frederik V hier graag kwam en hebben spijt dat we onze picknickmand en stoeltjes niet hebben meegenomen.
“We zijn niet de enigen op deze route”
De wandeling over de Grebbeberg voert ons verder door het bos. Omdat we bovenop de berg blijven, valt het enorm mee met de hoogteverschillen van het pad. De natuur ontwaakt en de lente kleurt het bos al een beetje groen. Maar we zijn niet de enigen op deze route. De wandeling is niet al te lang, goed te bereiken en dat maakt ‘m populair. We storen ons er niet aan en wandelen vrolijk verder.
Vanuit de verte horen we de doorgaande weg van Rhenen naar Wageningen en zien we het militair ereveld alweer liggen. Als we weer aan het eind zijn van onze wandeling, besluiten we de rode paaltjesroute over de Laarsenberg voor een andere keer te bewaren. We hebben genoten van deze mooie, historische wandeling en komen graag nog een keer terug.
Wil je ook wandelen op de Grebbeberg?
De witte paaltjesroute is 4,5 kilometer lang en start vanaf de parkeerplaats bij het militair ereveld op de Grebbeberg, dat ligt aan de Grebbeweg 123 in Rhenen. De rode paaltjesroute van 4 kilometer start hier ook.
De rode paaltjesroute leidt je over de Laarsenberg; verwacht een aantal hoogteverschillen door een mooi bosrijk gebied.
Als je met het OV komt, gaan er meerdere bussen van NS station Rhenen naar het militair ereveld. Ook vanaf Wageningen rijdt er een bus. De bus stopt vlak voor de begraafplaats.
De paden zijn onverhard. Trek stevige schoenen aan en hou rekening met wat hoogteverschillen.
Andere wandelingen in de buurt van Rhenen zijn er genoeg. Hieronder mijn tips:
Rondje Rhenen: een gemarkeerde rondwandeling van negen kilometer. Een gevarieerde wandeling door veld, bos en de bewoonde wereld. Voor meer info, klik hier.
Prattenburgroute: een 6,5 kilometer lange wandeling over Landgoed Prattenburg.
Grift- en Graftenpad: dit 12 kilometer lange landelijk Klompenpad door het buitengebied van Rhenen geeft je de rust en ruimte en een plek om lekker uit te waaien. Meer informatie, klik hier
Trekvogelpad etappe 13 en 14. Etappe 13 leidt je van Amerongen naar Rhenen. Op etappe 14 wandel je van Rhenen naar Ede. Beide etappes zijn gevarieerd en zeer de moeite waard.
Liever een andere wandeling maken?
Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes en klompenpaden in Utrecht en Gelderland.
Of meld je aan op mijn website als je graag regelmatig een leuke wandeltip wilt ontvangen.
Comments