top of page
Foto van schrijverMarijke Steenbergen

Wandelen in Istanbul, Sulthanamet: even wat anders...

Bijgewerkt op: 28 apr 2023

Zangerige klanken uit minaretten die oproepen tot gebed. Dreunende hip hop uit BMW’s met open dak. Mysterieuze dames in zwarte burka’s naast Turkse schonen in gele minirok. Verschillende culturen vermengen zich tijdens een stadswandeling in Istanbul; de metropool die het Oosten met het Westen verbindt.

wandelen-istanbul
Hagia Sophia

Sulthanamet: het hart van Istanbul

We zijn een ruime week in Istanbul voor vakantie en werk. De eerste paar dagen zijn we vooral in Sulthanamet; het oudste stadsdeel van Istanbul met de meest bekende bezienswaardigheden. Hier bezoeken we heilige Ottomaanse moskeeën, drinken cocktails op een rooftopbar en zien de zon onder gaan in het water van de Gouden Hoorn (voor praktische informatie, zie hier).


We slapen in Hotel Saba, een klein hotel in een rustig straatje vlakbij de Sultan Ahmet moskee, beter bekend als de Blauwe Moskee. Voor nog geen 30 euro per nacht hebben we een ruime tweepersoonskamer met airco en een goed ontbijt op het dak van het gebouw.

wandelen-istanbul
Uitzicht vanaf Hotel Saba

Blauwe Moskee

Vanaf het hotel is het een klein stukje lopen voordat de iconische Blauwe Moskee met haar zes minaretten voor ons opdoemt. We bewonderen vooral de buitenkant; binnen wordt de moskee gerenoveerd en valt er weinig te zien van de enorme koepel en gebedsruimte.

wandelen-istanbul
Blauwe Moskee

Hagia Sophia Moskee

Vanaf de Blauwe Moskee lopen we het plein op. Langs houten bankjes, mais- en kastanjekraampjes en een waterspuwende fontein wandelen we de Hagia Sophia Moskee tegemoet, een werelds bouwwerk en minstens zo groot als de Blauwe Moskee.

wandelen-istanbul
Over het plein naar Hagia Sophia

Hoewel we niet de enigen zijn, raken we niet uitgekeken op de goudgekleurde koepel, de grijze pilaren en de voor ons onleesbare Arabische teksten op grote ronde schilden.

wandelen-istanbul
Interieur Hagia Sophia

Suleyman Moskee

Naast de Blauwe Moskee en de Hagia Sophia is er nog een andere moskee die we willen zien: de Suleyman Moskee. Deze spreekt haast nog meer tot de verbeelding dan de vorige twee. Dit kolossale complex uit de 16e eeuw bestaat niet alleen uit een moskee; op het terrein staan ook een badhuis, scholen en een keuken. Het bouwwerk ligt op een heuvel en torent hoog boven Istanbul uit.


Geweldig uitzicht vanaf rooftopterras

Na al deze Ottomaanse rijkdom is het tijd voor een drankje op een van de vele terrassen in de buurt. We vinden een mooi plekje op een rooftopterras dat uitkijkt op de Gouden Hoorn en op Beyoglu; het Europese deel van Istanbul. Hoewel we snakken naar een wijntje, serveren ze geen alcohol. Maar de kleurrijke alcoholvrije cocktails smaken misschien wel net zo goed.

Kleine straatjes en de Grand Bazaar

We struinen via kleine straatjes met talloze winkels door de stad. Het is overvol en we lopen bijna over de hoofden heen. Van 1,5 meter afstand is geen enkele sprake en we houden ons mondkapje dan ook overal op. Het publiek is vooral Turks en er zijn maar weinig westerse toeristen; we vallen op met onze blonde haren zonder hoofddoek.

wandelen-istanbul
Drukte in de kleine straatjes

De drukte bereikt haar hoogtepunt als we de Grand Bazaar bezoeken. De Grand Bazaar met meer dan 4000 winkels trekt duizenden bezoekers. We duiken in het doolhof van handgemaakte Turkse tapijten, leren jassen, nephorloges, kleurrijke schaaltjes en kruiden. Ze verkopen zelfs 'Turkish Viagra', maar dat hebben we gelukkig nog niet nodig. Afdingen is een sport en we spelen het spel graag mee.

Topkapi Paleis

Eén dag is te kort voor dit deel van Istanbul, dus bewaren we het Topkapi paleis voor dag 2. Vanuit het Topkapi paleis regeerden Ottomaanse sultans over het rijk dat zich destijds uitstrekte van de Balkan tot Arabië en van Noord-Afrika tot de Krim. Het paleis bestaat uit een hele reeks gebouwen tussen tuinen. We verkennen de betegelde kiosken, lusthoven, wapenkamers en enorme keukens.

Bezoek aan hamam

We kunnen (dit deel) van Istanbul niet verlaten zonder een bezoek aan een hamam (Turks bad). Reinheid is een belangrijk onderdeel van de islam. In vroeger tijden, toen nog niet elk huis stromend water had, speelde de hamam een sleutelrol in het leven van de stad. Nu komen bezoekers vooral voor ontspanning. Wij bezoeken de Cemberlitas Hamam, één van de oudste hamams van Istanbul. De mannen worden hier van de vrouwen gescheiden. Nadat ik me heb omgekleed, krijg ik een klein papieren slipje aan. Een strenge Turkse dame dirigeert me naar een vochtige warme ruimte en ik mag gaan liggen op een grote marmeren ronde tafel. Ze scrubt me met gespierde hand en ik bijt even op mijn tanden. Daarna spoelt ze me af met warm water en zeepsop dat ze uit elegante koperen kommen over me heen giet. Ik voel me fris en schoon en mag door naar de masseuse. Deze dame weet wat ze doet en neemt me stevig onder handen. Al mijn spieren krijgen een boost en ik voel me als herboren.

wandelen-istanbul
FAQ Cemberlitas Hamam

Rondvaart over de Bosporus

We sluiten de dag af met een rondvaart over de Bosporus. We kijken uit over witte huizen aan de oever, dobberende bootjes en het verkeer op de grote hangbrug over het water. Het heeft wat weg van de Taag bij Lissabon of de hangbrug van San Francisco. Slechts de klanken uit de minaretten doen ons beseffen dat we toch echt in Istanbul zijn.

wandelen-istanbul
Rondvaart over de Bosporus

Ongrijpbaar, groot en voortdurend in beweging

Istanbul is voor ons een beetje ongrijpbaar, groot en voortdurend in beweging. Nu we het stadsdeel Sulthanamet gaan verlaten, kijken we uit naar de komende (werk)week in het minder toeristische Anatolische stadsdeel van Istanbul. We gaan het ervaren! Wordt vervolgd.

wandelen-istanbul
Istanbul by night
 

Wil je ook 'wandelen' in Istanbul?


Sulthanamet is de oudste wijk van Istanbul en daar bevinden zich de meeste bezienswaardigheden. Alles is te belopen, hoewel je uiteraard ook gebruik kunt maken van een van de vele taxi’s.


Wil je even ontsnappen uit de drukte van Istanbul, ga dan een dagje naar de Prinseneilanden. Informatie over de Prinseneilanden vind je hier.


De wandelroute door Sulthanamet, vind je hier.


De top bezienswaardigheden in Istanbul, Sulthanamet zijn:

  1. Blauwe Moskee (toegang gratis) en Hagia Sophia (ook gratis). Ze liggen vrijwel tegenover elkaar, verbonden door een plein. Bezoek het plein ook ’s avonds, dan is de fontein mooi verlicht.

  2. Basilica Cisterns, dit zijn ondergrondse water reservoirs en schijnen erg indrukwekkend te zijn. Toen wij er waren, waren ze niet open en werden gerenoveerd.

  3. Topkapi Paleis (tickets 100 lira / 10 euro, als je ook de harem wilt bezoeken betaal je 60 lira / 6 euro extra). Tip: koop je tickets via de creditcard automaten, daar is de rij een stuk korter.

  4. Grand Bazaar, let op deze is op zondag gesloten.

  5. Suleymani Moskee (toegang gratis)

  6. Bezoek een van de hamams. Wij bezochten de Cemberlitas Hamam, Mollafenari, Vezirhan Cd. No:8, maar er zijn meer hamams die de moeite waard zijn zoals de Hürrem Sultan en Cağaloğlu.

  7. Maak een boottocht over de Bosporus. Er zijn vele verkopers die toertjes aanbieden voor tientallen euro’s, maar als je naar de kade van de Gouden Hoorn loopt, kun je vaak instappen op een van de vele boten voor slechts 35 lira / 3,5 euro per persoon.

  8. Ben je geïnteresseerd in musea? Bezoek dan het Istanbul Archeology Museum vlakbij het Topkapi paleis of het Museum of Turkish and Islamic arts.

Tips en ervaringen van andere stedentrips, vind je op mijn stedentrip pagina.









815 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page