top of page
Foto van schrijverMarijke Steenbergen

Wandelen Henschotermeer: hangmatgevoel in Woudenberg


 

De zon tovert het water om in een blauwe vlakte. Kleine rimpelgolven doen hun best, maar komen niet ver tegen het zachte witte zand. De groene pijnbomen omzomen het meer dat in de stilte ligt te sprankelen. Bij ons barst het lentegevoel los! Het enige wat nog ontbreekt is een goede hangmat.....


Het Henschotermeer is misschien wel één van de mooiste plekjes in Nederland. In de zomer kun je er lekker zwemmen. In de winter kun je er prachtig wandelen en heb je het gebied bijna voor jezelf alleen. Klik hier voor praktische informatie over wandelen bij het Henschotermeer.

 

wandelen-henschotermeer
Henschotermeer

Parkeren bij het Henschotermeer

Als we op een heldere, zonnige dag in februari aankomen bij het Henschotermeer, staan er slechts drie of vier auto’s op de grote ruime parkeerplaatsen. Helaas is parkeren niet gratis, het kost 3 euro per uur of je kunt een dagkaart kopen voor 10 euro. Toegang tot het meer is gratis van 1 oktober tot en met 31 maart. Van april t/m september betaal je ook een paar euro voor het meer.


wandelen-henschotermeer

Wandelroute – rode wandeling rond het Henschotermeer

Er zijn verschillende wandelroutes uitgezet. De rode route is maar 2,5 kilometer lang en op deze wandeling loop je rondom het meer over een heuvelachtig fietspad. Je hebt steeds zicht op het water. Het is natuurlijk ook mogelijk om het pad te verlaten en (een stukje) langs de oever te lopen. In het meer ligt een eiland, dat door twee houten voetbruggen met het strand verbonden is.


wandelen-henschotermeer

Wandelroute – blauwe koeheuvelroute

Er is ook een blauw gemarkeerde route: de Koeheuvelroute van ongeveer 8 kilometer. Deze blauwe wandeling loopt langs de N227 naar Maarn. Hoewel de route daarna via een mooi stukje natuur weer terugloopt naar het Henschotermeer, lijkt het ons niet zo’n fijne wandeling.


Er staan nog meer kleurtjes op de palen, maar het is niet duidelijk hoe lang die routes zijn en hoe ze lopen. Van het informatiebord worden we ook niet veel wijzer. De routes zijn uitgezet door de Stichtse Lustwarande maar het kaartje dat we op internet vinden klopt niet helemaal met de kleurtjes op de palen. Dus besluiten we onze eigen weg maar te gaan: eerst langs het meer en dan door de bossen naar Austerlitz en weer terug.

wandelen-henschotermeer
"we zien onszelf al liggen in een ruime hangmat..."

Zodra we de poorten van het Henschotermeer door zijn, staan we op het witte strand. Het fietspad kronkelt door het heuvelachtige gebied met pijn- en dennenbomen. Overal zien we het water dat intens blauw kleurt zodra de zon erop schijnt. We wanen ons bijna in een tropisch paradijs en zien onszelf al liggen in een ruime hangmat tussen de bomen. We pakken ook een stukje oever mee en kijken naar de kleine golfjes die tegen het zand op klotsen. Met slechts een enkele wandelaar, hebben we het gebied praktisch voor onszelf alleen.


Uiteraard fotograferen we de houten brug die het ‘vasteland’ met het eiland verbindt, maar we gaan er niet overheen, want we willen nog verder richting Austerlitz.


wandelen-henschotermeer
Bijna tropisch....

Ontstaan van het Henschotermeer

Het circa 70 hectare grote Henschotermeer ligt aan de rand van het Utrechtse Woudenberg. Het meer is in de jaren 30 van de vorige eeuw ontstaan toen zand gewonnen werd voor de Grebbelinie. Pas in de zeventiger jaren werd het water verder uitgediept. Nu wordt het, vooral in de zomer, gebruikt als recreatiemeer.



Van het Henschotermeer naar Austerlitz

Aan de oostkant bereiken we het eind van het meer. Vanaf hier gaan we, met behulp van navigatie op onze mobiel, een bospad in richting de 4 kilometer verderop gelegen Pyramide van Austerlitz. We steken de N227 over en struinen verder door de bossen.


We komen langs de koepel van Stoop. Deze theekoepel werd in 1840 gebouwd in opdracht van bankier en grootgrondbezitter Johannes Bernardus Stoop. Zijn plan was er een groot buitenhuis te laten bouwen, maar allerlei praktische problemen gooiden roet in het eten. Maar het theehuis staat er nog steeds en tegenwoordig kun je het afhuren voor een (feestelijke) bijeenkomst met een klein gezelschap.


wandelen-henschotermeer
Koepel van Stoop (in de zomer)

Pyramide van Austerlitz

Al navigerend naderen we de Pyramide van Austerlitz. We steken weer de (drukke) weg over en vanuit een kort pad doemt de 33 meter hoge obelisk voor ons op. Hier ben ik al eens eerder geweest op etappe 10 van het Trekvogelpad. De pyramide, die in 1804 gebouwd is door generaal Marmont en ooit naar hem vernoemd was, kent een rijke geschiedenis en gaat terug in de tijd van Napoleon. Hoewel je op sommige dagen de 88 treden van de pyramide kunt beklimmen, is deze vandaag gesloten.

wandelen-henschotermeer
Pyramide van Austerlitz

Terug naar het Henschotermeer

Opnieuw zoeken we onze weg door de bossen van Austerlitz. Het is een beetje puzzelen en we maken een kleine omweg, maar uiteindelijk komen we weer aan bij het Henschotermeer. Dit keer wandelen we langs de oevers van de andere kant van het meer en wederom heerst stilte en rust.


Voordat we de auto in stappen, slaan we nog een laatste blik op het heldere water en het witte zand en zo houden we het hangmatgevoel nog even vast!

Wat wij vonden van de wandelroute Henschotermeer?

Het Henschotermeer is een uniek stukje natuur in Midden-Nederland en zeer geschikt voor een korte wandeling. De route naar Austerlitz vonden we iets minder mooi. Hoewel je door de bossen wandelt, hoor je steeds het verkeer van de drukke weg dichtbij en dat doet wat af aan de natuurbeleving. Maar er is genoeg te zien en de Pyramide van Austerlitz is een erg leuke stop. Al met al een prima wandeling voor een zonnige voorjaarsdag!

 

Tips voor wandelen rond het Henschotermeer

  • Parkeren kun je bij het Henschotermeer (de Heijgraaff 2 in Woudenberg). Je betaalt 3 euro per uur (2023) of 10 euro voor een dagkaart. Je kunt er ook voor kiezen de auto te parkeren bij de Pyramide van Austerlitz en de route andersom te wandelen. Parkeren bij de Pyramide van Austerlitz is gratis.

  • Kom je met het openbaar vervoer? Stap dan uit bij bushalte Heijgraaff.

  • De rode route rond het Henschotermeer is zo’n 2,5 kilometer lang. Wil je de wandeling uitbreiden, dan kun je door de bossen naar de Pyramide van Austerlitz lopen en via een andere route weer terug. Dit deel is niet gemarkeerd, dus zul je moeten navigeren op je mobiel. In totaal wandel je ongeveer 11 kilometer.

  • Bij de Pyramide van Austerlitz vind je een zelfbedieningsrestaurant, waar je kunt stoppen voor een hapje en een drankje.

  • In de zomermaanden vind je ook horeca bij het Henschotermeer, in de vorm van een snackkar.

  • Neem je hangmat mee! En als je er geen hebt? Koop er dan een bij Tropilex.


Wil je liever een andere wandeling maken in Utrecht of Gelderland?

  • Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes en klompenpaden in Utrecht en Gelderland.

  • Of meld je aan op mijn website als je graag regelmatig een leuke wandeltip wilt ontvangen.

  • Wandel ze!

4.803 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page