Schapen grazen het gras weg tussen de bijna uitgebloeide heide. Vliegers wapperen in een wolkeloze lucht. En tien kleurrijke kransen herinneren aan 77 jaar vrijheid. De Ginkelse Hei vlakbij Ede is de plek waar parachutisten in de Tweede Wereldoorlog gesneuveld zijn bij de Slag om Arnhem én het startpunt van de Schaapskooiroute, een mooie wandeling in Ede.
Wandelen op de Ginkelse Heide
Op en rondom de Ginkelse Heide in Ede vind je verschillende mooie wandelroutes, zoals het Klompenpad Kreelsepad. Omdat we het Kreelsepad al eerder liepen, kiezen we nu voor een gemarkeerde, iets kortere wandelroute: de 6,6 kilometer lange Schaapskooiroute die start tegenover Restaurant Juffrouw Tok aan de N224.
Operatie Market Garden: de slag om Arnhem
Maar voordat we gaan wandelen, staan we even stil bij het Airborne-monument en het kunstwerk 'Vensters op het Verleden', dat herinnert aan de slag om Arnhem. De slag om Arnhem maakte deel uit van Operatie Market Garden, een van de grootste geallieerde operaties uit de Tweede Wereldoorlog. Het doel was om de bruggen over de Maas, Waal en Rijn in Nederland in handen te krijgen. Op 17 en 18 september 1944 vlogen 121 Dakota vliegtuigen naar de Ginkelse Hei. Om de troepen bij Arnhem te versterken werden er meer dan 2000 parachutisten gedropt. Er werden echter al vijf vliegtuigen neergeschoten voordat zij de hei bereikten. Meer dan 50 soldaten sneuvelden en 150 raakten er vermist. De soldaten die wel veilig landden, stuitten op hevig verzet op de route richting Arnhem. De geallieerden slaagden er niet in om de laatste brug bij Arnhem te veroveren; het werd de spreekwoordelijke ‘brug te ver’.
Vliegers in de wind
Als we dan eenmaal onze wandeling starten, zijn we er stil van. We lopen langs de schaapskooi, staren over de hei en waarderen eens te meer de gekleurde vliegers die, zo vrij als een vogel, wapperen in de wind.
“Heerlijk hier, verstand op nul en blik op oneindig”
De rode paaltjes met witte driehoek geven de wandelroute aan. Al snel lopen we van de heide af het bos in. Door de bomen schijnt de zon en deze heldere nazomerdag voelt als een kadootje. Het zandpad is vlak, rechttoe rechtaan maar wel omringd door groen. Langs het pad staat een man te graven in de grond, zijn ijzerdetector staat naast hem. “Iets gevonden?” vragen we. “Nee, ik doe maar wat” antwoordt hij met Amsterdams accent. “Ik kom uit de stad joh, heerlijk hier, verstand op nul en blik op oneindig”. We wensen ‘m nog veel plezier.
Mechelse Kuil in het bos
We wandelen door op het rustige wandelpad dat we delen met een enkele medewandelaar en wat ruiters. We passeren de ‘Mechelse Kuil’: een kuil met water en een bankje ervoor. Hoe de kuil aan zijn naam komt weten we niet, maar het is wel een mooi plekje. Het is nog te vroeg voor een rustpauze dus lopen we vrolijk verder.
Witte berken en paarse hei
Net als het bos wat saai wordt en de paden te lang, ontvouwt het groen zich en verandert de route. De bomen wijken voor een mooi, ruim bochtig pad. Witte berken steken prachtig af tegen de paarse hei aan weerskanten. Het is hier echt mooi! Wel moeten we op dit stuk van de route letten op eventuele mountainbikers, maar we komen er gelukkig slechts eentje tegen.
Open vlakte van de hei
Al die mooie bochten brengen ons uiteindelijk weer terug naar de open vlakte van de Ginkelse Hei. In de verte zien we het Airborne-monument al weer liggen, maar we zijn er nog niet. Langs een picknickplaats waar gezinnen en stelletjes op meegenomen plaids van de zon genieten, lopen we weer een klein stukje het bos in.
Laatste stukje van de Schaapskooiroute
De laatste kilometer van deze mooie Schaapskooiroute loopt langs een rustgebied voor dieren en kronkelt verder over de hei, terug naar waar we begonnen. Hoe dichter we bij de schaapskooi komen, hoe drukker het wordt. Het is een geliefde plek voor dagjesmensen en gezinnen met kinderen. En door alle drukte heen, wapperen de vliegers nog steeds vrij in de wind…..
Wat wij er van vonden?
Wij vonden de Schaapskooiroute op de Ginkelse Hei een mooie, niet al te lange wandeling door het bos en over hei. Wel soms met rechte, lange, onverharde paden. In het gebied rond de schaapskooi en het monument was het druk, maar zodra je een eindje op weg bent kom je geen mens meer tegen (behalve dan een man uit de stad met blik op oneindig).
Wil je ook de rode paaltjes Schaapskooiroute wandelen in Ede?
De Schaapskooiroute vertrekt vanaf de Schaapskooi aan de N224, tegenover Restaurant Juffrouw Tok. Je kunt parkeren op het parkeerterrein van de schaapskooi of van het restaurant.
De wandeling wordt gemarkeerd met rode paaltjes met een witte driehoek in het midden. Loop naar het monument en je ziet ze vanzelf.
De Schaapskooiroute is 6,6 kilometer lang. De paden zijn grotendeels onverhard, vlak en goed begaanbaar.
De wandelroute in Ede is mooi in elk jaargetijde, maar nog nèt iets mooier in augustus, als de heide bloeit.
Horeca op de route vind je alleen op het begin (en dus ook op het eind). Aan de overkant van de weg kun je kiezen uit Restaurant Juffrouw Tok of Pannenkoekenhuis Bloem. Beiden hebben een terras.
Wil je ergens anders wandelen?
Ik wandel vaak in Gelderland en Utrecht en blog daarover. Check hier de blogs over andere mooie wandelingen die ik maak. Veel wandelplezier!
Comments