Dat wandelen heel gezond is weten we natuurlijk allemaal. Frisse lucht, je lichaam in beweging en je hoofd lekker leeg. Maar wandelen kan ook heel inspirerend zijn! Hoewel de natuur al een kunstwerk op zich is, kom ik tijdens mijn wandelingen ook veel moois tegen dat door mensenhanden is gemaakt; ik noem het ‘wandelkunst’. Vaak verrassend, soms functioneel of met een knipoog, maar altijd met gevoel voor het landschap en de route. Kom jij ze wel eens tegen deze ‘wandelkunstwerken’?
Mijn favoriete wandelroutes waarop je ook kunst en cultuur meepakt, zijn de volgende:
Boerenkunst op het Glindhorsterpad (de Glind)
Mozaïek bankjes op de cultuur-historische route (Garderen / Ermelo)
Poëzie op het Lint- en Liniepad (Houten / Schalkwijk)
Museumbos (Almere)
Vijf oude eiken in de Binnenveldse Hooilanden (Wageningen)
Het Lankhorst (Haaksbergen)
1. Glindhorsterpad – 9 kilometer – De Glind
Cultuur snuiven op een wandeling in de frisse boerenlucht? Wandel dan het 'Glindhorsterpad'. Laat je op dit negen kilometer lange Klompenpad inspireren door bijzondere boerenkunst. Op de route ligt het Melissenpad; een bijzonder tegelpad van boer en boerin Ap en Martine Melissen. Vele werktuigen die al lang uit het agrarisch beeld zijn verdwenen, krijgen hier een tweede leven. “Zonder schets of plan komt een en ander tot stand” zo lezen we op het informatiebord. "Met een draai aan het rad, een trap op een trapper komt het zwaaiend, zwiepend en kreunend in beweging. Doelloos, zinloos bewegen om de beweging”. Behalve Agrikunst, kun je je op deze wandeling ook laten inspireren door ‘verhalenpalen’ en een Glinstertuin. Meer lezen over dit bijzondere Klompenpad? Kijk dan op mijn blog over het Glindhorsterpad.
2. Cultuur Historische route – 8,5 kilometer – Ermelo
Wij liepen de Cultuur Historische wandelroute op een regenachtige, koude dag. Maar wat hebben we genoten van deze prachtige wandeling door het Speulder- en Sprielderbos. Je start vanuit Restaurant Boshuis in het gehucht Drie, tussen Garderen en Ermelo. In het gevarieerde landschap loop je langs dansende beukenbomen, donkere naaldbomen, een pracht van een schaapskooi en uitgestrekte heide. Halverwege is het heerlijk rusten op een bont gekleurd, keramiek bankje dat bestaat uit vele glanzende steentjes. Ook bij de schaapskooi staat een fantastisch wandelbankje in dezelfde stijl. De bankjes zijn gemaakt door Anneke Granum-Kamerling, een kunstenares uit Ermelo. Lees hier meer over de Cultuur Historische wandelroute in Ermelo.
3. Lint- en Liniepad – 10 km – Schalkwijk
Het Lint- en Liniepad in Schalkwijk is een verrassend veelzijdig Klompenpad van circa 10 km met volop natuur, historie en (dicht)kunst. Je wandelt langs een deel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en komt langs loopgraven, aarden wallen en bunkers. De wandelkunst op het Lint- en Liniepad vind je in het laatste deel van de wandeling. Hier ligt een dichtpad, waar je je kunt laten inspireren door 'haiku’s'. Een haiku is een kort, niet-rijmend gedicht en van oorsprong een Japanse dichtvorm. De basis van een haiku is de zintuiglijke ervaring van de dichter en bestaat vaak uit drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. Heel bijzonder! Lees hier meer over het Lint- en Liniepad.
4. Museumbos – 5 km – Almere
In Almere ligt niet één wandelkunstwerk, maar een heel ‘museumbos’. De bruine paaltjes die je door het Almeerse Cirkelbos leiden, brengen je langs zeven kunstwerken. Eigenlijk bestaat het bos uit een aantal percelen met elk een oppervlakte van een hectare. De percelen zijn afzonderlijk door steeds andere ontwerpers en kunstenaars vorm gegeven. Zo vind je in het ene perceel een natuurlijk labyrinth en ga je op zoek naar ‘flessenpost’ op een ander. Het museumbos verrast je in verschillende opzichten. De boskunst stimuleert je fantasie en is leuk om naar te kijken. En dat maakt deze wandeling nèt even anders dan alle andere wandelingen! Meer lezen over het Museumbos in Almere? Klik dan hier.
5. Binnenveldse Hooilanden – verschillende afstanden - Wageningen
Er lopen verschillende wandelroutes door de Binnenveldse Hooilanden. Het gebied tussen Wageningen en Veenendaal bestaat uit een nat hooilandgebied met veel bloemrijk grasland. Ondergrondse waterstromen zorgen voor kalkhoudend kwelwater en dat is de reden dat hier zoveel bijzondere planten groeien. Naast de vele planten is dit ook de ideale plek om kieviten, grutto's en graspiepers te spotten. Midden in dit natuurreservaat staan de ‘zeven oude eiken’. Deze veeneiken zijn gevonden tijdens graafwerkzaamheden en zijn bijna 7000 jaar oud. Direct na de vondst opperde de Rhenense kunstenaar Bertus Haverkort om een kunstwerk te maken van de bomen. De zeven veeneiken zijn te bereiken via het wandelpad vanaf de Veensteeg of het Koekoeksbloempad.
6. Het Lankheet – verschillende afstanden - Haaksbergen
Het Lankheet bij Haaksbergen is een prachtig bos- en rietlandschap waar wordt geëxperimenteerd met natuurlijke waterzuivering. Het water uit de Buurser Beek wordt hier door rietbekkens gefilterd van fosfaat en stikstof en stroomt vervolgens weer terug naar de beek. In het gebied vind je verschillende wandelroutes, variërend van 3 tot 8 kilometer. Er staan verschillende wandelkunstwerken die helemaal passen in dit bijzondere stukje natuur. Een van die kunstwerken is de “KidneyPools”, gemaakt door de Schotse landschapskunstenaar Jim Buchanan. De naam 'kidney' (=nier) is niet voor niets gekozen: de nieren hebben immers een zelfde filterende functie in ons lichaam. De niervormige vijvers en stapstenen van de Kidneypools zijn een plaatje om te zien en het is prachtig om er over heen te kunnen wandelen.
Wil je liever een andere wandeling maken?
Heb je meer inspiratie nodig en wil je graag een andere mooie wandeling maken? Kijk dan eens op mijn pagina met blogs over wandelen in Utrecht of wandelen in Gelderland.
Vind je dit blog interessant? Abonneer je dan op mijn website; dan krijg je regelmatig tips over leuke wandelroutes in binnen- en buitenland.
Comments