top of page
Foto van schrijverMarijke Steenbergen

Trekvogelpad: etappes op de Veluwe

"Welke etappe vind je nu het mooiste?" krijg ik vaak als vraag. En meestal ontwijk ik het antwoord: "ze hebben allemaal hun eigen charme". 'Mooi' is natuurlijk een subjectief begrip. De een houdt van weilanden en akkers, de ander van water en duinen. Maar toch, als het aan mij ligt, wandel ik het liefst door bos en over hei. De Trekvogelpad etappes over de Veluwe vind ik dan ook prachtig.

 

Ik wandel het 414 kilometer lange Trekvogelpad van 22 etappes in één keer achter elkaar door. Deze lange-afstandswandeling start in Bergen aan Zee en eindigt in Enschede. De route loopt dwars door de vele natuurgebieden die Nederland rijk is. Vind je het leuk om dit te volgen? Meld je dan aan voor mijn wekelijkse (realtime) blog.

Trekvogelpad-veluwe
Mooie paden op de Veluwe

Trekvogelpad Etappe 15: van Ede naar Otterlo

"Weet je waar je het blad van een zomereik aan herkent?" vraagt mijn wandelmaatje van vandaag. Ik heb geen idee. "In de zomer draag je korte broeken, dus het blad van de zomereik heeft een kort steeltje". "En de wintereik dan?" vraag ik. Het antwoord laat zich raden; in de winter draag je lange broeken, dus de wintereik heeft een lange steel. Maar vooralsnog zien we vooral Amerikaanse eiken. En die herken je aan een puntig blad.

Trekvogelpad-veluwe

We zijn in het Sysseltse Bos bij Ede; het is mijn eerste Trekvogelpad etappe op de Veluwe. Op de stille karrensporen komen we nauwelijks andere wandelaars tegen. Aan het eind van het bospad ontvouwt zich de Ginkelse Hei. Een plek met geschiedenis: vele parachutisten lieten hier in 1944 het leven in de Slag om Arnhem. Nu staat er een groot monument dat hier aan herinnert.

Planken Wambuis

Vanaf de Ginkelse Heide struinen we door naar natuurgebied Planken Wambuis. Opnieuw wandelen we door glooiend bos dat afgewisseld wordt met hei. Hoe verder we komen, hoe opener het landschap wordt. Op een grasvlakte dichtbij 'theeboerderij de Mossel' staan wilde paarden te grazen. Samen met Spaanse Runderen houden ze de grassen kort en voorkomen ze dat de hei verandert in bos.

Trekvogelpad-etappe-16
Vlakbij de Mossel

Otterlose Zand

Als we vanaf de Mossel doorlopen, verandert het landschap opnieuw. We wanen ons op een woeste steppe als we uitkomen bij het Otterlose Zand. Het 324 hectare grote stuifzandgebied bestaat uit een open vlakte met groepen vliegdennen en zandheuvels. Praten doen we niet meer, met gepaste stilte genieten we van de puurheid van dit prachtige gebied. Meer lezen over deze Trekvogelpad Etappe 15? Klik hier.

Trekvogelpad-veluwe
Otterlose Zand

Trekvogelpad Etappe 16: van Otterlo naar Hoenderloo

"Hou je ogen en oren open op deze route" krijg ik vooraf als advies. Etappe 16 van het Trekvogelpad loopt grotendeels door Nationaal Park De Hoge Veluwe. De kans dat je hier wild spot, is zeker aanwezig.

Trekvogelpad-veluwe
Park De Hoge Veluwe
"Mijn conditie wordt aardig op de proef gesteld"

Er loopt vandaag een vriendenclubje mee en bij Otterlo wandelen we door een dennenbomen-bos het park in. Mijn conditie wordt aardig op de proef gesteld als ik omhoog en omlaag ga over pittige heuveltjes. Als bonus voor de klimmetjes krijg ik prachtige panorama-uitzichten zoals ik ze in Nederland maar weinig heb gezien.

Trekvogelpad-veluwe
Mooie uitzichten
Mazzel

De verrassend rustige paden lijken eindeloos. Na elke bocht en iedere heuvel ligt een nieuw perspectief. En als we bovenop een van de uitkijkpunten aankomen, hebben we mazzel: een grijze ree sprint voorbij! Helaas is ie al verdwenen voordat ik mijn camera kan pakken.

Trekvogelpad-veluwe

Jachtslot Sint Hubertus

Enkele kilometers verder komen we aan bij een parkachtig terrein enJachtslot Sint Hubertus ligt in de verte. Het bouwwerk is het voormalig buitenverblijf van de familie Kröller-Müller en een van de meest iconische gebouwen van Nederland. Architect Berlage ontwierp het slot en voltooide het in 1920. De fameuze architect was niet alleen verantwoordelijk voor de buitenkant, ook richtte hij alles in, tot aan het bestek aan toe.

Trekvogelpad-veluwe
Jachtslot Sint Hubertus
"Een adder!"

Langs Rhododendronpaadjes en vlonders over met waterlelies gevulde vijvers, dwalen we verder door Nationaal Park de Hoge Veluwe. We lopen over stille bospaden richting Hoenderloo. Ik loop voorop en achter me hoor ik opeens tumult. "Een adder!" roept een van mijn wandelmaatjes. Een kronkelend bruin slangetje slingert over het bruine zand. Het is alleen geen adder, maar een 'hagedis zonder pootjes' ofwel een hazelworm. Het ongevaarlijke beestje is banger voor ons dan wij voor hem en kiest al snel het 'hazelpad'.

Trekvogelpad-veluwe
De hazelworm

Na 16 kilometer komen we aan in Hoenderloo waar we Nationaal Park De Hoge Veluwe weer verlaten. Hier eindigt deze prachtige etappe waarin we genoten van een uniek natuurgebied. Meer lezen over Trekvogelpad etappe 16? Klik hier.


Trekvogelpad Etappe 17: van Hoenderloo naar Loenermark

De laatste etappe over de Veluwe. Hierna gaat het Trekvogelpad verder richting de IJssel en de Achterhoek. Met de vorige etappe nog in gedachten, vallen de eerste kilometers van vandaag een klein beetje tegen: ze gaan vooral over lange, rechte boswegen. Onverhard en heel groen, maar wel rechttoe rechtaan.

Trekvogelpad-veluwe

In goed gezelschap kom ik aan bij een bescheiden heideveldje. Een welkom bankje in de schaduw nodigt uit om even te gaan zitten. Na de korte pauze wordt het gebied ruiger en de paden smaller. Het bos bij Loenermark wisselt zich af met zanderige heidevlaktes in een golvend landschap. Bij een uitkijkpunt met een houten NIVON bankje hebben we een prachtig uitzicht.

Trekvogelpad-veluwe
Uitzicht op de Loenermark

Hoogste waterval van Nederland

We wandelen verder door naar de Vrijenbergerspreng. Vanwege het hoogteverschil in het landschap, zijn hier in de 19e eeuw twee watervallen aangelegd. Het zijn de grootste watervallen van Nederland en de hoogste heeft een verval van 15 meter. Maar eenmaal bij de spreng, zie ik alleen een zompige modderbeek met kleine plasjes water. Even verderop staat een bordje dat de lege beek verklaart. Er vindt onderhoud plaats aan de Vrijenbergerspreng en daarom staat ie droog. Mijn teleurstelling is groot; de watervallen stromen niet en ik kijk in een droge diepte.

Trekvogelpad-veluwe
De lege Vrijenbergerspreng

Er mag dan geen water stromen in de Vrijenbergerspreng, het komt inmiddels wel uit de lucht. We versnellen onze pas en zoeken de beschutting van de bomen. Maar het valt mee en als we in Loenen, ons eindpunt, aankomen is het alweer droog. Een mooie dag met een gevarieerde etappe.

Meer lezen over Trekvogelpad Etappe 17? Klik hier.

 

Meer etappes van Trekvogelpad

Het Trekvogelpad loopt niet alleen over de Veluwe. Wil je meer lezen over andere etappes, kijk dan in mijn andere blogs over de etappes in het duin en polderlandschap of over de etappes in 't Gooi.


Leuk om vaker tips te ontvangen over mooie wandelingen? Meld je dan aan hieronder aan voor mijn wekelijkse blog.


787 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page