top of page
Foto van schrijverMarijke Steenbergen

Stormpad in Leersum: waar de natuur zichzelf herstelt


 

Op 18 juni 2021 raasde er een valwind over Leersum die zo’n 16 hectare bos omverblies. De rijen grove den die strak in het gelid stonden, waren niet bestand tegen de storm en vielen om als mikadostokjes. Een uitzonderlijke storm; het gebeurt immers niet zo vaak dat een compleet bos omwaait. Dwars door dit gebied in Leersum is Stormpad Breeveen aangelegd; een houten vlonderpad waar je prachtig overheen kunt wandelen. Voor praktische informatie, klik hier.

 
stormpad-leersim
Stormpad Breeveen

Start van Stormpad in Leersum

Op een warme vrijdagmiddag besluiten mijn zoon en ik Stormpad Breeveen in Leersum te gaan bekijken. Omdat het Stormpad maar zo’n 800 meter lang is, willen we er nog een gemarkeerde wandelroute aan vastknopen. We parkeren de auto op parkeerplaats Darthuizen op de Utrechtse Baan. Maar nergens zien we een bordje dat richting het Stormpad wijst. We googelen wat, maar snappen het niet. Net als we het op willen geven, komt er een aardige mevrouw op de fiets langs. “Jullie zoeken vast het Stormpad” zegt ze, en onze fietsdame legt uit dat we het fietspad iets verder door moeten lopen en dat we er vlakbij zijn.

Stormpad-Leersum
Iets verder doorlopen...

Natuurherstel

En ja, iets verderop het fietspad staat een groot bord dat het begin markeert van dit bijzondere Stormpad in Leersum. We passeren vrijwel meteen een omgevallen boom waarvan de wortels hoog de lucht in steken. Het Utrechts Landschap kiest ervoor het bos met rust te laten en de natuur een kans te geven zich op eigen kracht te herstellen en te ontwikkelen. De omgewaaide bomen in het getroffen gebied in Leersum worden dan ook niet opgeruimd.

Stormpad-Leersum
Bij de start van het Stormpad

Houten vlonderpad

Verderop bereiken we een houten trap en zien we de lange vlonder liggen. Op ongeveer 1,5 meter hoogte hebben we uitstekend zicht op de wirwar van omgevallen bomen, afgebroken takken en uitstekende wortels. Gelukkig staan er ook nog wat bomen overeind.

stormpad-leersum

Ruimte voor nieuw leven

Er staan verschillende informatiebordjes langs het Stormpad die uitleg geven over de storm en de manier waarop het ‘Utrechts Landschap’ de natuur zichzelf laat herstellen. Zo lezen we dat er tussen de ravage juist ruimte is gekomen voor nieuw leven. Zaadjes krijgen de kans om te ontkiemen. Maar ook dieren zoals reeën, dassen, vossen en talloze insecten vinden hier voedsel en planten zich voort.

Stormpad-Leersum

Aansluitende wandelroutes

Helaas bereiken we na zo’n 800 meter het eind van het Stormpad. Maar we zijn nog niet uitgewandeld! Vrijwel direct zien we een groen paaltje dat hoort bij wandelroute Breeveen. Deze groene rondwandeling is zo’n 2,5 kilometer lang. Niet veel verderop kruisen we ook de gele paaltjes van de 6,2 kilometer lange wandelroute Leersumse Veld. Omdat we wel zin hebben om nog even te door te gaan, kiezen we voor de gele route.


stormpad-Leersum
Kruispunt groene route en gele route

Leersumse plassen

Via een stukje hei en het bos komen we aan bij de Leersumse plassen. Vanwege het broedseizoen lopen we niet vlak langs het water. We zien het ven vooral door de bomen en vanuit de verte. De vogelkijkhut is wel bereikbaar en achter het houten schot hebben we prachtig uitzicht op de plas en treffen we een familie kuifeenden die het water induikt op zoek naar voedsel.

Stormpad-Leersum
Vanuit de vogelkijkhut

Wandelroute Leersumse Veld

Al wandelend genieten we van het felgroene gras, het glinsterende water en het blauwe wolkendek. Hoewel wandelroute Leersumse Veld een beetje rechttoe rechtaan is, is er genoeg te zien. We wandelen grote stukken door het bos, met soms een doorkijkje op gras- of akkerland. De kilometers tikken lekker weg en voordat we het weten zijn we alweer bij het kruispunt met de groene paaltjesroute.

stormpad-Leersum
Zicht op de Leersumse Plassen

De zon brandt als we dwars over het, nu nog kale, heidegebied weer teruglopen naar Stormpad Breeveen. Het unieke pad is ook achterstevoren een belevenis en wij vinden het een geweldig initiatief om het schadegebied alsnog toegankelijk te maken voor wandelaars!


stormpad-Leersum
Vast nog mooier in augustus...

Wat wij vonden van deze wandeling in Leersum?

Het Stormpad is prachtig, wij keken onze ogen uit. Maar alleen het Stormpad heen en weer is een beetje kort. Met een beetje puzzelen kun je de wandeling gelukkig heel makkelijk uitbreiden met de groene- of gele paaltjesroute (zie hieronder). Aanrader voor als je wilt wandelen door een bijzondere omgeving.


stormpad-leersum

 

Wil je ook over het Stormpad Breeveen wandelen?

  • Het startpunt van Stormpad Breeveen bevindt zich niet ver vanaf parkeerplaats Darthuizen in Leersum. Vanaf de parkeerplaats volg je, langs het witte bord ‘beschermd natuurgebied’, het fietspad een eindje het bos in. Na een paar minuten zie je links de start van Stormpad Breeveen.

  • Aan het eind van Stormpad Breeveen kun je verder wandelen over de groene paaltjes route. Deze groene route is 2,5 kilometer lang. In totaal komt je wandeling dan uit op 4,1 kilometer.

  • Als je langer wilt wandelen (zoals wij deden), dan volg je eerst het Stormpad, dan de groene paaltjesroute tot aan het punt waar deze kruist met de gele markeringen van de wandelroute Leersumse Veld. De wandelroute Leersumse Veld loop je dan helemaal rond tot je weer terug bent bij het kruispunt met de groene route. Vandaar nog een klein stukje naar het Stormpad. In totaal kom je uit op zo’n 9 kilometer.

  • Als je alleen de gele route Leersumse Veld wilt wandelen van 6,2 kilometer, dan start je op de Maarsbergseweg 18 a in Leersum.

  • Meer weten over dit Stormpad in Leersum? Klik dan hier.

Liever een andere wandeling maken?

  • Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes en klompenpaden in Utrecht en Gelderland.

  • Of meld je aan op mijn website als je graag regelmatig een leuke wandeltip wilt ontvangen.



546 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page