top of page
Foto van schrijverMarijke Steenbergen

Stadswandeling Utrecht: steegjes, grachten en binnenplaatsen


 

Fietsen voor de grachten, middeleeuwse kerken en smalle klinkerstraatjes. Utrecht barst van de mooie plekjes en bijzondere gebouwen. Als je van geschiedenis houdt, haal je hier je hart op! Een stadswandeling door Utrecht is dan ook de perfecte manier om al die historie te verkennen. Wij liepen (een deel van) de 9 km lange stadswandeling door Utrecht en genoten met volle teugen. Zie hier voor praktische informatie.

 

stadswandeling-utrecht
Stadswandeling door Utrecht

"Vandaag willen we wat anders"

We zijn in Utrecht en hoewel we er vaker zijn geweest, kennen we vooral Hoog Catharijne, de Oude Gracht, de winkelstraten en het Domplein. Hoewel dit natuurlijk plekken zijn waar je je heel goed kunt vermaken, willen we vandaag wat anders. Erop uit om het échte Utrecht te ontdekken. Op internet vinden we een stadswandeling door Utrecht die we gratis kunnen downloaden. De route is in totaal ongeveer 9 kilometer lang, maar je kunt ‘m zelf best een beetje korter (of langer) maken. Omdat we al in het centrum zijn, starten wij de route op het Domplein.


"Domtoren: hoogste kerktoren van Nederland"

De monumentale Domtoren is natuurlijk niet te missen. Met zijn 112 meter hoogte is het de hoogste kerktoren van Nederland. Hoewel de Dom tot eind 2024 in de steigers staat, is de kerktoren uit 1382 een iconisch gebouw dat je vanuit de hele stad ziet. Het is wel een beetje vreemd dat de toren los staat van de kerk, maar we lezen al snel hoe dat komt. In de 17e eeuw was de toren nog verbonden met het kerkgebouw, maar in het jaar 1674 sloeg een tornado een gat tussen de toren en de kerk. Sindsdien zijn ze niet meer met elkaar verbonden. De Domtoren bezoeken we niet, maar we kijken wel rond in de gotische, protestantse Domkerk met zijn gebrandschilderde ramen en het wat sobere interieur. Er is nog elke zondag een kerkdienst en op zaterdagmiddag kun je er naar vrij toegankelijke concerten.

stadswandeling-utrecht
Gebrandschilderde ramen Domkerk

We komen langs de St. Janskerk en de Pieterskerk. Daar kunnen we niet naar binnen, de deuren zijn gesloten, dus wandelen verder. We lopen langs een smalle gracht, waar kano’s het water doen klotsen. Oók een leuke manier om de stad te verkennen!


stadswandeling-utrecht
Zo kun je ook de stad verkennen!

Paus Adrianus VI

We zijn aanbeland op de Kromme Nieuwegracht en zien hier een standbeeld van paus Adrianus VI, de enige Nederlandse geestelijke die ooit het ambt van paus heeft uitgeoefend. Het standbeeld staat voor het Paushuize, dat in opdracht Adrianus VI in 1517 werd gebouwd. De beste man heeft er echter nooit gewoond. Hij werd paus in 1522 en moest naar Rome. Amper een jaar later stierf hij.


stadswandeling-utrecht
Adrianus VI voor het Paushuize

Musea op de route

Dat deze stadswandeling een echte culturele beleving is, wordt nog versterkt door alle musea die op de route liggen. Zo komen we langs het interactieve Spoorwegmuseum, het Nijntje museum, het Centraal Museum, het Catharijneconvent en het Universiteitsmuseum. Stuk voor stuk de moeite waard. Het ontbreekt ons vandaag aan tijd om er een te bezoeken, maar neem er zeker eentje (of twee!) mee in je planning als je er echt een dagje uit van wilt maken.


stadswandeling-utrecht
Catharijneconvent

Kleine huizen, lieve straatjes

De stadswandeling leidt ons over hobbelige klinkerstraatjes, door besloten hofjes en smalle steegjes. Zo lopen we ook langs de Bruntenhof; 15 kleine huisjes waarvan één met een prachtige deur. Het zijn huisjes met één kamer en ze worden ook wel gewoon ‘kamers’ genoemd. In de 17e eeuw werden ze gebouwd in opdracht van de heer Brunt en waren ze bestemd voor armen en daklozen. De heer Brunt liet ze niet alleen bouwen; hij voorzag de bewoners ook van eten. Nu zijn de huisjes het eigendom van Stichting Het Utrechts Monumentenfonds en worden ze verhuurd. Ook nemen we een kijkje in het intieme binnenhof dat achter het straatje ligt, je zal er maar wonen!


stadswandeling-utrecht
Bruntenhof

Het Bruntenhof is niet het enige straatje met kleine huisjes en een mooie binnenplaats. Op de route kom je bijvoorbeeld ook langs het Andreashof, het Doelenhofje en het Margarethenhof.


Toeristische centrum van Utrecht

Wij kiezen ervoor om slechts een deel van de route te wandelen en skippen het toeristische centrum dat we al kennen. Zo missen we de Oude Gracht met zijn werfkelders en ook de winkelstraten slaan we over. Het luxe hotel Grand Karel V, dat vroeger een klooster was, zien we vandaag ook niet. Dat vinden we niet erg; deze wandeling staat in het teken van de geheime, onbekende plekjes van Utrecht.

Afsluiting in stijl

Geheel in stijl sluiten we onze wandeling dan ook af bij Proeflokaal Rubens aan de Nieuwegracht. Het kleine wijnlokaal heeft slechts vier tafeltjes en een bar. We kiezen voor een kaasplank en laten ons graag adviseren over een goede wijn. We nemen ons voor vaker op zoek te gaan naar bijzondere stadswandelingen en proosten op een geslaagde zondagmiddag.


 

Wil je ook een stadswandeling maken door Utrecht?

  • De stadswandeling die wij liepen, hebben we (gratis) gedownload via deze link.

  • Er is geen bewegwijzering, maar de routebeschrijving is vrij duidelijk. In de beschrijving vind je ook veel achtergrondinformatie die de route nog interessanter maakt.

  • Je kunt de stadswandeling starten bij vanaf treinstation Utrecht CS, maar je kunt natuurlijk ook je eigen startpunt kiezen en vanaf daar de route verder volgen.

  • Als je de hele route loopt, dan is die 9 kilometer lang. Het is niet moeilijk om de route te verkorten.

Liever een andere wandeling maken?


  • Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes en klompenpaden in Utrecht en Gelderland.

  • Of meld je aan op mijn website als je graag regelmatig een leuke wandeltip wilt ontvangen.

1.699 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page