Heuvelachtige bospaden, lange beukenlanen en uitgestrekte uiterwaarden. Tel de Hemelse Berg en het waterrijke landgoed Mariëndal erbij op en je wandelt over het Rosandepad. Dit prachtige 13 kilometer lange Klompenpad rondom Oosterbeek is misschien wel één van de mooiste wandelingen die je kunt maken in Gelderland. Klik hier voor praktische info.
Start van Klompenpad Rosandepad
Klompenpad Rosandepad hebben we al eens eerder gewandeld en start bij Airborne Museum Hartenstein, aan de Utrechtseweg 232 in Oosterbeek. Ook vandaag parkeren we in de buurt en zien al snel de rode Klompenpadbordjes die ons de weg wijzen. Het is eind oktober met temperaturen boven de 20 graden Celsius. In korte broek en een T-shirt, doet alleen het roestbruine blad aan de bomen ons beseffen dat het herfst is. De opwarming van Nederland laat zich gelden; toch genieten we stiekem van de warmte op onze huid.
Oosterbeek
De wandeling start in Oosterbeek, een dorp waar in de 2e wereldoorlog zwaar gevochten werd in de strijd om de brug bij Arnhem. Verschillende monumenten herinneren hieraan, zo ook de militaire begraafplaats waar we langs komen. De jonge helden die destijds sneuvelden, worden hier geëerd. De witte zuilen spreken boekdelen; het blijft indrukwekkend.
Vanaf de begraafplaats lopen we via een statige beukenlaan het bos in. Links ligt heuvelachtig grasland dat bezaaid is met koolzaad. Er steken nog een paar verdwaalde zonnebloemen bovenuit. De gele kleurenpracht schittert in de zon en wij kunnen onze ogen er haast niet vanaf halen.
Mastjaar
Verderop in het bos dient dan toch de herfst zich aan. Prachtige paddenstoelen rijzen de grond uit en de vele eikels kraken onder onze schoenen. Het lijken er dit jaar veel meer dan anders, en dat klopt. Het is namelijk een ‘mastjaar’; een jaar waarin bomen zoals beuken, eiken en kastanjes, onder de juiste weersomstandigheden heel veel vruchten afgeven.
Groene bedstee op Landgoed Mariëndal
Na een paar kilometer komen we aan op Landgoed Mariëndaal. Het landschap heeft grote hoogteverschillen. Bos, akkers, weides en beken. Een tunnelvormige beukenhaag, die luistert naar de naam de Groene Bedstee, is een markante plek in het gebied. De haag is ruim 300 meter lang en dateert uit 1865. In die eeuw gebruikten rijke dames de loofgang om een wandelingetje te maken zonder bruin te worden. Een witte huid was immers een teken van welvaart. Wij bekommeren ons niet om ons kleurtje en bewonderen vooral de grillig gevormde takken van de beuken.
Wijngoed Mariëndal
Op het 114 hectare grote landgoed bevindt zich ook een heuse wijngaard. Wijnbouw in dit gebied is niet nieuw en vond al plaats in de middeleeuwen. De druiven zijn geplukt en beloven een goed jaar voor zowel rode- als witte wijn. Wijngoed Mariëndal is
is ondergebracht in een stichting zonder winstoogmerk en als je wilt kun je hier een eigen stuk wijngaard adopteren.
Bloemrijke akkerranden
Als we verder wandelen en de doorgaande weg oversteken gaan we weer heuvelopwaarts. We lopen langs een bloemrijke rand die langs de akkers groeit. Deze akkerrand is niet alleen mooi om te zien, maar is ook goed voor de biodiversiteit en zorgt voor vele soorten insecten, kruiden, bloemen, vogels en andere dieren.
Uiterwaarden van de Nederrijn
De roze, gele en groene kleurenpracht brengt ons tot aan de uiterwaarden van de Nederrijn. Dit gebied heet de Rosandepolder, en we weten nu waaraan dit prachtige Klompenpad zijn naam te danken heeft. In regenachtige tijden zijn de paden moeilijk begaanbaar en moet je je een weg banen door de modder. Maar vandaag hebben we daar geen last van. We hebben uitkijk op de Spoorbrug Oosterbeek en genieten van het zonnetje dat vrij schijnt in het vlakke landschap.
De Meidoorn is overal aanwezig in dit weidse landschap en draagt zijn rode besjes met verve. Ze zijn niet alleen fotogeniek; het schijnt dat je er ook nog heerlijke jam van kunt maken. Maar dat laten we graag over aan anderen….
Oude kerk van Oosterbeek
Als we de uiterwaarden weer uitlopen komen we aan bij de oude kerk van Oosterbeek. Ook hier een monument dat herinnert aan WO 2. Not one shall be forgotten, staat er op het plakaat. We houden even stil bij het kerkje dat er op deze zondag in oktober vredig bij ligt.
Hemelse Berg
De laatste kilometers van dit mooie Klompenpad wandelen we door een gebied dat luistert naar de naam de Hemelse Berg. En daarmee wordt niets teveel gezegd. De Hemelse Berg is een verrassend mooi bos. We slingeren langs de vijvers, beekjes en watervalletjes in een parkachtige omgeving. Bij een klein stenen huisje wandelen we zelfs onder een beekje door en zien we het water van achter naar beneden stromen.
We stijgen en dalen over de paden van de Hemelse Berg en bewonderen bijzondere bomen in het bos. Uiteindelijk komen we weer aan in de straten van Oosterbeek en zijn we het eens: dit Klompenpad blijft verrassend, zelfs als je het een tweede keer loopt. Een veelzijdig landschap met een vleugje historie; wij vinden het één van de mooiste Klompenpaden in Gelderland.
Wil je ook Klompenpad Rosandepad wandelen?
Deze rondwandeling is gemarkeerd in twee richtingen met rode klompenpadbordjes en is 13 kilometer lang.
Het officiële startpunt is het Airborne Museum Hartenstein, Utrechtseweg 232 in Oosterbeek, maar als je met het OV komt, stap dan uit bij NS Station Oosterbeek en pik van daar de rode bordjes op.
Je kunt de route combineren met Klompenpad Dorenweertsepad en/of Klompenpad Schaarsbergenpad Overstappunten en -routes worden aangegeven op de route.
Horeca vindt je volop in Oosterbeek.
Meer informatie over Klompenpaden? Klik hier.
Oosterbeek is natuurlijk ook een perfecte uitvalsbasis voor een wandelweekendje weg. Kijk hier voor mooie vakantiehuizen in Gelderland.
Liever een andere mooie wandeling maken in Gelderland of Utrecht?
Zit hier niets voor je bij en maak je liever een andere wandeling in de provincie Utrecht of provincie Gelderland? Check hier de blogs over andere mooie wandelingen die ik maakte. Veel wandelplezier!
留言