top of page
Foto van schrijverMarijke Steenbergen

Klompenpad Woudenberg: het historische Oudenhorsterpad

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021

Wandelen doen we graag en dit keer blijven we dicht bij huis. Op naar het Oudenhorsterpad; een klompenpad in Woudenberg en één van de vele klompenpaden die Gelderland en Utrecht rijk is. Het Oudenhorsterpad is een rondwandeling van 7,5 kilometer die dwars door weiland, boerenerf en Grebbelinie loopt. Dus klompen aan, rugzak op en gáán!

Klompenpad-Oudenhorsterpad-woudenberg
Oudenhorsterpad

Start Oudenhorsterpad in Woudenberg

We starten het Oudenhorsterpad bij Restaurant Schimmel. Hoewel de naam anders doet vermoeden, kun je hier lekker eten en drinken. Helaas is Restaurant Schimmel op dit moment alleen open voor afhaal. Dus hebben we ons eigen rantsoen meegenomen: een appel, een mueslireep en een bidon met water om de dorst te lessen. We verwachten binnen twee uur weer terug te zijn dus meer hebben we niet nodig.

Oude Spoorlijn

Vanuit Restaurant Schimmel steken we de weg over en zijn we direct in de natuur. De oude spoorlijn tussen Amersfoort en Kesteren die hier ooit liep, is nu een mooi onverhard pad met uitzicht aan beide kanten. Uitzicht op weiland, boerenerf, blauwe lucht en koeien. Hoe Nederlands wil je het hebben?

Langs de Boerenstee

We volgen het pad zo’n twee kilometer tot we aankomen bij de Boerenstee; een vergader- en vakantieboerderij, vlakbij de Grebbelinie. Je kunt hier logeren in ‘liniehutten’, ofwel bunkers in een aarden wal. Ze zijn leuk om te zien en we zouden er beste een keertje willen overnachten, maar vandaag lopen we verder richting de Grebbelinie.


Grebbelinie op het Oudenhorsterpad

Het Oudenhorsterpad is een pad met historie. Het pad volgt de Grebbelinie. De Grebbelinie werd gebouwd in de 18e eeuw, raakte in onbruik maar speelde aan het begin van de tweede wereldoorlog weer een belangrijke rol in de verdediging tegen de Duitsers. De Nederlandse militairen hielden hier drie dagen stand maar moesten het uiteindelijk afleggen tegen de Duitse invasie. De oude bunkers en loopgraven op de route vormen de zichtbare herinneringen uit vervlogen tijden.

Oudenhorsterpad-klompenpad-woudenberg
Loopgraven

Valleikanaal

Naast het pad stroomt het Valleikanaal. Dit kanaal werd aangelegd in de periode 1935-1940. Het moest de Grebbelinie ondersteunen. Nu is het kanaal vooral in gebruik als afwatering van de Gelderse Vallei en voorkomt het wateroverlast. De wind blaast rimpels op het water en de zon laat het glanzen. Een mooi plaatje.

Oudenhorsterpad-klompenpad-woudenberg
Langs het kanaal

Hoeve de Beek

We eten ons appeltje, knabbelen de mueslireep weg en lopen verder over het gras terwijl we ruim afstand houden van tegemoetkomende wandelaars. We passeren Hoeve de Beek, waar je normaal gesproken (behalve op zondag!) een expositie kunt zien over de Grebbelinie.

oundenhorsterpad-klompenpad-woudenberg

Landelijke wandeling met historie

We genieten van de weidse uitzichten op dit klompenpad. We vinden het een landelijke wandeling met historie. Een klompenpad dat zijn naam eer aan doet; dwars door het gras, over het boerenerf en interessante bezienswaardigheden op de route. En zo blijkt maar weer; je hoeft niet ver te reizen om veel te kunnen zien!

 

Wil je ook het Oudenhorsterpad lopen?

  • Dit klompenpad in Woudenberg kun je beginnen bij de parkeerplaats tegenover Restaurant Schimmel, Stationsweg Oost 243, Woudenberg. Daar zie je een bord met informatie over de route van het Oudenhorsterpad. Je hoeft alleen de straat maar over te steken om de klompenpadbordjes te volgen.

  • De wandelroute Oudenhorsterpad is ongeveer 7,5 kilometer lang.

Wil je een ander klompenpad lopen?

  • Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur. Meer informatie vind je op www.klompenpaden.nl.

  • Klik hier voor meer verhalen over onze persoonlijke ervaringen met verschillende klompenpaden die we gelopen hebben.

  • Alle klompenpaden zijn gemarkeerd; ook routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes.

  • Hou er rekening mee dat klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.

  • Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.

Dus klompen (of stevige stappers!) aan, rugzak op en gaan! Veel wandelplezier!



2.391 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page