Het reetje blijft staan en kijkt moeizaam tegen de zon in. “Staat daar nou wat?” lijkt ie te denken. Dan ziet ie onze blauwe shirts en ‘woesj’, weg is ie. Met grote sprongen rent ie kris kras tussen de bomen door op weg naar onzichtbaarheid.
De NS wandeling vanaf station Amersfoort loopt voor het grootste deel door het bos en er zijn drie varianten. Wij liepen 10 kilometer naar NS station Soest-Zuid, maar je kunt de route ook langer maken als je Station Den Dolder of Station Hollandse Rading als eindpunt neemt. Een mooie, afwisselende wandeling mèt kans op wild. Klik hier voor praktische info.
Start van NS wandeling vanuit Amersfoort
We starten de wandeling vanaf NS station Amersfoort aan de noordzijde. Een groot deel van de route volgt etappe 14 van het LAW Marskramerpad en we gaan dan ook op zoek naar de wit-rode markering die zo kenmerkend is voor lange afstandswandelpaden. We pikken de bordjes al snel op als we langs de wagenwerkplaats van de NS richting de bossen lopen.
Langs de wagenwerkplaats en een woonwijk
De eerste twee kilometer zijn saai en heet. Op deze bloedhete dag met tropische temperaturen, wijst het kwik om 10.00 uur ’s morgens al op 28 graden en we lopen met de volle zon in de rug. Langs gerenoveerde magazijnen, loodsen en oude treinonderdelen: het terrein van de voormalige wagenwerkplaats wordt opgeknapt en veel van de gebouwen worden verbouwd tot vergader- of feestlocatie. Iets verderop komen we langs een stenen woonwijkje met vrolijk bloeiende klaprozen in de berm. Net als we tegen elkaar zeggen dat we de route niet zo inspirerend vinden, bereiken we het bos. Godzijdank!
Bos, schaduw en vijver
Het uitbundige bladerdak is meer dan welkom. Nog geen 100 meter verder duikt een grote bosvijver voor ons op; een plek waar vooral honden naar hartenlust rennen en zwemmen. De viervoeters spetteren in het water en racen achter elkaar aan terwijl hun baasjes onbekommerd langs de vijver wandelen. Een hondenwalhalla op zondagochtend.
Langs de oever van het water verbazen ons over het okergele, bijna oranje water. Ongetwijfeld zijn algen de oorzaak en we nemen liever geen duik, maar het contrasteert prachtig tegen het groene loof en fotogeniek is het zeker!
Pinetum met naaldbomen
De wit-rode markeringen leiden ons verder door een Pinetum; een verzameling naaldbomen die in de jaren 30 van de vorige eeuw is aangelegd als werkverschaffingsproject. Er werden ongeveer 100 soorten naaldbomen geplant, die uit de hele wereld kwamen. Het Pinetum raakte in verval, maar wordt sinds 2005 weer goed bijgehouden door een groep enthousiaste vrijwilligers.
"En dan hebben we geluk!"
Hoe langer we wandelen, hoe stiller het wordt. En dan hebben we geluk! In de schaduw op een open plekje beweegt wat. We zijn doodstil en lopen op onze tenen om het jonge reetje niet op te schrikken. Het dier blijft staan en kijkt onze kant op. “Staat daar nou wat?” lijkt ie te denken. Dan ziet ie onze blauwe shirts en ‘woesj’, weg is ie. Met grote sprongen rent ie kris kras tussen de bomen door op weg naar onzichtbaarheid.
Langs hei en veld
We zijn er een beetje stil van en wandelen verder via kleine stukjes dorre hei en vers groene graanvelden. De wind speelt met de groene stengels en maakt de warmte dragelijk. Een slokje water helpt ook. Opgetogen over dit mooie natuurgebied, zijn we benieuwd wat ons nog meer te wachten staat.
Korte Duinen van Soest
Nu we richting Soest lopen, komen we aan bij de Korte Duinen. Geen zee in zicht, maar zand genoeg. De Korte Duinen is een stuifzandgebied dat is ontstaan in de Middeleeuwen. De dames van het yogaklasje onder de schaduw van de dennenbomen vouwen zich in verschillende posities. Wij houden het bij wandelen….
Afwisselend bos
Het bosrijke gebied is afwisselend met eiken, sparren en verschillende soorten naaldbomen. Het frisse mos op de bodem en de lange bruine boomstammen vormen het perfecte decor voor een heel natuurlijk huisjespark. Daar zouden we best eens een nachtje willen slapen!
Toch is de ‘bewoonde wereld’ vlakbij en aan het eind van het pad staan we aan de rand van de N221. Auto’s razen voorbij maar aan de overkant signaleren we Brasserie de Korte Duinen. Het terras is populair bij wandelaars en fietsers en ook voor ons is er nog een tafeltje vrij. Na ruim 7 kilometer hebben we wel wat lekkers verdiend.
Langer lopen kan ook
De etappe van het Marskramerpad loopt verder tot aan Hollandse Rading / Maartensdijk, maar vanaf Brasserie de Korte Duinen verlaten wij het Marskramerpad. Met behulp van Google Maps wandelen we langs stuifzandgebied de Lange Duinen richting Soest-Zuid. Dat blijkt slechts 2,5 kilometer te zijn en we hebben precies 10 kilometer op de teller als we aankomen bij het treinstation.
We hebben mazzel; de trein stopt voor onze neus en in de wagon is het koel. Op naar huis waar we zin hebben in een koude douche. Wij hebben in elk geval genoten van de mooie natuur tussen Amersfoort en Soest. En als we de eerste twee kilometer even wegdenken, vinden we het een echte topwandeling!
Wil je ook wandelen vanaf NS station Amersfoort?
Om de wandeling te starten, verlaat je station Amersfoort aan de noordzijde.
Tot aan Brasserie de Korte Duinen volg je de wit-rode markeringen van het Marskramerpad, daarna zoek je via Google Maps de route naar Soest-Zuid.
De route kun je langer maken als je naar station Den Dolder loopt, of helemaal doorloopt naar Station Hollandse Rading.
Vanaf Soest-Zuid gaat er een trein terug naar Amersfoort. Ook rijdt bus 70 in 11 minuten terug naar station Amersfoort.
Meer weten over deze route? Klik dan hier op etappe 14 van het Marskramerpad.
Liever een andere wandeling maken?
Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes en klompenpaden in Utrecht en Gelderland.
Of meld je aan op mijn website als je graag regelmatig een leuke wandeltip wilt ontvangen.
Comments