top of page
Foto van schrijverMarijke Steenbergen

Noord-Brabant: Wandelroutes bij St. Anthonis


 

‘Wat komt daar boven de grond uit? Een lange arm met gekromde vingers en lange nagels? Is het….. een heks?” Brrrr… wat moeten ze bang zijn geweest, de herders die in de 19e eeuw in het donker van de Peel naar St. Anthonis liepen. Ze zagen de grillige wortels en takken van een merkwaardig vergroeide den aan voor een zwaaiende heks. Sindsdien gaat het verhaal dat er een heks begraven ligt onder de ‘heksenboom’ van Boswachterij Sint Anthonis.

 

De boswachterij van Sint Anthonis (ook wel de Staatsbossen genoemd), is een klein maar afwisselend gebied. Verschillende wandelroutes leiden je door naaldbomenbossen, open heideterrein en zandverstuivingen. Aan de rand van de Staatsbossen kijk je uit over akkers, graslanden en boerderijen. Voor praktische informatie, klik hier.

wandelen-st-anthonis
Wandelroutes in Boswachterij St. Anthonis

Start wandeling bij de Heksenboom

Wij zijn in de buurt van Sint Anthonis, ofwel ‘St. Tunnis’ in de volksmond, en hebben een middagje helemaal vrij voor een mooie wandeling. We krijgen de tip om te starten bij restaurant De Heksenboom, Bosweg 40 in St. Anthonis omdat vanaf daar verschillende mooie wandelroutes vertrekken. Het restaurant met de toepasselijke naam, is een perfecte uitspanning om onze wandeling te starten. We gaan niet weg op een lege maag; in de Heksenboom genieten we eerst van een gezond, vers bruin lunchbroodje en een warme kop chocolademelk, en gaan daarna op pad.

wandelen-st-anthonis
Restaurant de Heksenboom

Verschillende wandelroutes mogelijk

We kunnen kiezen uit verschillende routes en zien dat de Ullingse Bergenroute (geel, 6,6 km) en de Bos- en Heideroute (groen, 14 km) voor een groot deel gelijk op lopen, zodat we niet meteen al een keuze hoeven te maken.

wandelen-st-anthonis
Verschillende wandelroutes vanaf de Heksenboom

Staatsbossen bij St. Anthonis

Door een prachtig bos wandelen we over met dennennaalden geplaveide paden. Het kronkelende dennenbos op droge zandgrond doet ons denken aan een duingebied aan de kust. We zijn niet de enige wandelaars, maar als we flink doorstappen en verschillende groepjes kuierende families inhalen, wordt het rustiger.

wandelen-st-anthonis
Staatsbossen

De Heksenboom

In dit gebied staat ook de ‘Heksenboom’; de merkwaardig vergroeide grove den die in vroeger tijden vele herders afschrok. De boom overleefde jarenlang moederziel alleen op een klein stuifzandgebied. Inmiddels is de heksenboom omringd door vele andere bomen. Het gaat helaas niet goed met de oude boom. Grote delen zijn helaas afgestorven er is weinig meer van over.

wandelen-st-anthonis

Akkers en landbouw

Al snel zien we licht aan de horizon en struinen we langs de rand van het bos. Hier hebben we zicht op open akkers, landbouwgronden en Brabantse boerderijtjes. Over een smal pad genieten we van de vergezichten. De wandelroute is goed gemarkeerd en wij struinen vrolijk verder.

wandelen-st-anthonis
Zicht op akkers en grasland

Ullingse Bergen

Niet veel verder komen we langs een groot open heideterrein; de Ullingse Bergen. Hier staat de natuur voorop. Hoewel de hei is uitgebloeid, geven de groene plukjes mos, de gele grassen en de witte berken het gebied volop kleur. De zanderige paden zijn mul, maar langs het randje is het harder en vinden we onze weg.

wandelen-st-anthonis
Ullingse bergen

Schapen op het pad

In de verte zien we een groep van minstens 50 schapen over het pad hobbelen. Ze houden de heide op natuurlijke wijze op orde. Ook schijnen er Schotse Hooglanders te grazen in dit gebied, alleen komen wij ze niet tegen.

wandelen-st-anthonis
Ullingse bergen

Groene en gele route lopen samen op

De groene Bos- en Heideroute en de gele Ullingse Bergenroute lopen samen op. Pas op de hei maakt de groene route een extra lusje. Wij houden het bij geel en verruilen het woeste heidelandschap weer voor het weelderige dennenbos. Over de onverharde paden lopen we terug naar ons startpunt.

Wat wij ervan vinden?

De Boswachterij van Sint Anthonis is een prachtig, gevarieerd gebied en de Ullingse Bergenroute is een heerlijke wandeling. Als je echt van de rust wil genieten, ga dan niet in het weekend; het gebied is populair bij families en zondagmiddagwandelaars en ook in restaurant de Heksenboom is het druk. Op een doordeweekse dag heb je hier ongetwijfeld minder last van.

 

Welke wandelroutes bij St. Anthonis?

  • Er zijn verschillende wandelroutes die vertrekken vanaf restaurant de Heksenboom.

  • Er is een grote parkeerplaats aanwezig, inclusief een bord met informatie over de wandelingen die je kunt maken.

  • De wandelingen die vanaf de Heksenboom vertrekken zijn:

  1. De Bos- en Heideroute, 14 km lang, groen gemarkeerd.

  2. De Ullingse Bergroute, 7 km lang, geel gemarkeerd.

  3. Er is ook een korte kabouterroute uitgezet, speciaal voor kinderen.

  • Er zijn in de omgeving nog meer wandelroutes uitgezet, alleen vertrekken die vanuit andere locaties.

  • Als je met het OV reist, neem je vanaf treinstation Boxmeer bus 292 naar St. Anthonis. Vanaf daar is het nog circa 1,5 kilometer naar restaurant de Heksenboom.


Liever een andere wandeling maken?

Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes en klompenpaden in Utrecht en Gelderland.

Of meld je aan op mijn website als je graag regelmatig een leuke wandeltip wilt ontvangen.

Wandel ze!



357 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Commentaires


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page