top of page
Foto van schrijverMarijke Steenbergen

Klompenpad Dodewaard: wandelen in buitengebied

Bijgewerkt op: 3 jan 2023


 

Klompenpaden zijn populair en er komen er steeds meer bij. Het 12 kilometer lange Hiensepad is het 137ste Klompenpad in Nederland en leidt je door het buitengebied van Dodewaard en de buurtschappen Hien en Wely. Voor praktische info, klik hier.

 

Hiensepad-dodewaard
Hiensepad Dodewaard

"Aan het eind van het pad wandelt een man ons tegemoet. Hij draagt een grote boodschappentas en verzamelt lege blikjes, snoeppapiertjes en meer. We kijken elkaar nieuwsgierig aan en wie het gesprek begint, is niet geheel duidelijk. Maar als we eenmaal aan de praat raken, blijkt de afvalverzamelaar niet zómaar iemand te zijn...."

hiensepad-dodewaard

Startpunt Klompenpad Hiensepad

Wij beginnen dit nieuwe Klompenpad op het Dorpsplein van Dodewaard, waar ruimte genoeg is om onze auto te parkeren. Aan de overkant van de weg zien we het informatiebord van Klompenpad Hiensepad al staan en alles wat we hoeven te doen is het volgen van de groen-turquoise markering.


Dodewaard

Dodewaard ligt iets ten zuiden van de A15 aan de Waal en valt onder de Gemeente Neder Betuwe. De wandelroute start vanaf het dorpsplein dwars door het dorp. We vergapen ons aan statige oude villa’s en charmante boerderijen. Dodewaard is niet zo groot en voordat we het weten verlaten we de bebouwde kom richting de dijk.



Kerk van Dodewaard

Vlak voor de dijk slaan we links af en maken een klein rondje. De toren (met haan!) van de Hervormde Kerk van Dodewaard rijst trots omhoog. Het rijksmonument stamt uit de 12e eeuw en kenmerkt het dorp.

hiensepad-dodewaard
Hervormde kerk Dodewaard

Bomen en nog eens bomen

Iets verderop slaan we af en wandelen over een zandpad dwars door een boomkwekerij. Wat leuk dat dit zomaar kan! De boomtakken zijn nog kaal en eigenlijk hadden we een paar weken moeten wachten om de bomen en bloesem in bloei te kunnen zien. De roze blaadjes die hier en daar al ontluiken beloven in elk geval een ware kleurenpracht.

hiensepad-dodewaard
Dwars door de boomkwekerij

Mooi uitzicht vanaf de dijk

Dan komen we aan op de dijk. Het goudgele koolzaad bloeit uitbundig en in de verte ligt de Waal. Het groene Klompenpadbordje wijst ons de weg. De routeverkorter wijst het gras in, de ‘gewone’ route leidt ons naar de geasfalteerde weg over de dijk. Dat vinden we wel een beetje jammer. Maar het is niet anders en vanaf de dijk hebben we wel nog steeds een prachtig uitzicht.

hiensepad-dodewaard
Uitzicht vanaf de dijk

Schapen of ???

Al wandelend en pratend vervolgen we ons pad. Hoewel we, naar onze smaak, over (te)veel asfaltwegen lopen, is het vooral landelijk, rustig én verrassend. Als we langs een schapenweitje wandelen (althans dat denken we), springen de ‘schapen’ wel heel bijzonder door het veld. Het zijn dan ook geen schapen, maar kangoeroes! Een beetje ‘down under’ in Dodewaard.

hiensepad-dodewaard
Down Under in Dodewaard

Klein meertje op de route van het Hiensepad

We vervolgen de route rondom een klein meertje. Het pad is slecht begaanbaar en ligt bezaaid met takken en oud hout. Het kleine lusje leidt ons weer naar de dijk, van waaraf we weer een grandioos uitzicht hebben op de Waal.

hiensepad-dodewaard
Meertje op de route

Langs de Waal

Het laatste deel van het nieuwe Klompenpad Hiensepad wandelen we dwars door het gras. Aan de binnenkant van de dijk met zicht op de Waal, vrachtschepen en kleine strandjes. Aan het eind van het pad wandelt een man ons tegemoet. Hij draagt een grote boodschappentas en verzamelt zwerfafval. We kijken elkaar nieuwsgierig aan en wie het gesprek begint, is niet geheel duidelijk. Maar als we eenmaal aan de praat raken, blijkt de afvalverzamelaar één van de ontwikkelaars van dit Klompenpad te zijn.


hiensepad-dodewaard
Zicht op de Waal

Vrijwilligers maken het mogelijk

“We zijn er zeker drie jaar mee bezig geweest” vertelt Ger Benebeek (vrijwilliger Klompenpaden). “Het was een hele klus om alles voor elkaar te krijgen. Vergunningen, contact met particuliere grondeigenaren en met de gemeente”. Zijn ogen glinsteren als hij zegt dat het is gelukt: "in het eerste weekend dat de route geopend werd, liepen er al meer dan 150 wandelaars op ons nieuwe Klompenpad.” Als we afscheid nemen, rest ons nog slechts een ruime kilometer. Over de dijk, langs het prachtige kerkje van Dodewaard en via een klein bosrijk parkje komen we weer aan op het Dorpsplein waar onze auto staat.

hiensepad-dodewaard

Wat wij er van vinden?

Wij kunnen het enthousiasme van Ger alleen maar waarderen. Dit 137ste Klompenpad in Dodewaard is de moeite waard, zeker over een paar weken als de bomen groen zijn en de bloesem bloeit. Elke keer worden we weer verrast door de authentieke landschappen die Nederland rijk is en wij zijn blij met vrijwilligers zoals Ger, die dit allemaal mogelijk maken.

Hiensepad-dodewaard
Groet vanaf Hiensepad
 

Wil je ook Klompenpad Hiensepad wandelen?

  • De route is 12 kilometer lang en kun je verkorten tot 8 km. Je kunt de route ook met een klein lusje verlengen tot 14 kilometer. Dit staat op de kaart aangegeven en is onderweg ook gemarkeerd.

  • Het startpunt van Klompenpad Hiensepad is bij de parkeerplaats centrum Dodewaard, Dorpsplein. Je kunt ook opstappen bij Herberg de Engel, Waalbandijk 102 in Dodewaard.

  • Als je met het openbaar vervoer komt, stap dan uit bij Station Hemmen-Dodewaard.

  • Dit Klompenpad wordt gemarkeerd met turquoise /groen bordjes in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat je de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

  • Horeca onderweg:

Café Het Centrum, Dalwagen 13, Dodewaard

Restaurant De Engel, Waalbandijk 102, Dodewaard

Sarah Afhaalcentrum Shoarma-Pizza's, Margrietlaan 2, Dodewaard

Cafetaria Eetcafé Willem V.O.F., Dorpsplein 11, Dodewaard


Meer informatie over Klompenpaden, vind je op www.klompenpaden.nl


Wil je een andere mooie wandeling maken? Tips vind je op mijn wandelpagina met vele suggesties voor gemarkeerde wandelroutes in Gelderland en Utrecht.



1.154 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page