top of page
Foto van schrijverMarijke Steenbergen

Klompenpad Lint- en Liniepad: verrassend en veelzijdig

Bijgewerkt op: 25 jan 2022

‘Houdt u niet van geiten? Geiten houden niet van water. Even spuiten, dan houden ze wel afstand’ lezen we op het bord. Waar we zijn? We wandelen op het tien kilometer lange Lint- en Liniepad; een Klompenpad in het buitengebied van Schalkwijk. Een verrassende wandeling waar ik met man en zoon in één middag geniet van vlonders over water, historische forten én geiten die niet van water houden!

klompenpad-lint-en-linie-pad.
Vlonderpad over het water

Start van de wandeling bij Restaurant Pandpannenkoek

We starten dit veelzijdige Klompenpad bij Restaurant Pandpannenkoek, aan de Provincialeweg 1 in Schalkwijk. Er is ruimte genoeg om onze auto te parkeren en er staat een bord met informatie over de twéé Klompenpaden die vanaf dit punt vertrekken; het Lint- en Liniepad en het Vuylcoppad. We kiezen voor het Lint- en Liniepad en volgen de oranje klompenpadbordjes. We gaan het spoor over naar links en voordat we het weten lopen we over een (fiets)pad in het groen.

klompenpad-lint-en-linie-pad.
Start bij Pandpannenkoek

Verdedigingswerk 'Werk aan de Groeneweg'

Na een kleine twee kilometer duiken we via een voetpad het gras in. Daar rijst een grijze grote bunker voor ons op. Het is een van de 55 schuilplaatsen in verdedigingswerk het ‘Werk aan de Groeneweg’. Het ‘Werk aan de Groeneweg’ is aangelegd tussen 1914 en 1918 en bestaat uit loopgraven, aarden wallen en bunkers en maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. We lopen er dwars doorheen en zoonlief wil uiteraard de bunker inspecteren. Maar die is vooral donker en vormt tegenwoordig een schuilplaats voor beestjes die we liever niet ontmoeten….

klompenpad-lint-en-linie-pad.
Eén van de bunkers

Wat is de Nieuwe Hollandse Waterlinie?

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een voormalige verdedigingslinie tussen Muiden en de Biesbosch, van bijna 85 kilometer lang. Hier konden stroken land onder water gezet worden (inundatie) en werd voorkomen dat vijandelijke troepen konden opstomen. Op plekken die hoger lagen en niet onder water konden worden gezet, werden forten gebouwd, van waaruit het gebied werd bewaakt. Nu is de linie niet meer in gebruik. Maar we kunnen er wel dwars door heen lopen en stellen ons voor hoe soldaten ruim drie kwart eeuw geleden ons land probeerden te verdedigen.

klompenpad-lint-en-linie-pad.
Even een kijkje nemen

Langs de appelbomen wandelen we verder door het gras tot we aankomen bij een dijk. Die steken we over. Dwars door de uiterwaarden van de Lek, struinen we door het gras dat zo hoog staat dat het bijna onder onze oksels kriebelt.

Geiten houden niet van water?

Met grote stappen door het gras, komen we aan bij een hek met een bord. “Houdt u niet van geiten? Geiten houden niet van water, even spuiten, dan houden ze wel afstand” staat er op het bord. Onder het bord ligt een plantenspuit. Die nemen we mee, hoewel er geen geit valt te bekennen. Maar als ik daarover mekker (‘waar zijn ze nou, die geitjes??), gebruikt manlief de plantenspuit alsnog…. En niet voor de plantjes!

klompenpad-lint-en-linie-pad

Fort Honswijk

We zetten de plantenspuit weer netjes terug aan de overkant. Opgefrist en wel, lopen we het fortterrein van Fort Honswijk op. Normaal is Fort Honswijk geopend voor publiek en kun je er een kopje koffie of thee drinken. Ook vinden er exposities plaats en andere activiteiten. Nu wordt het fort gerenoveerd en staat er een groot hek omheen. Wel kunnen we een klein museumpje bezoeken; een ‘diorama’ dat net (weer) open is. Foto’s en modellen laten herinneringen zien van de (k)oude oorlog. Het is leuk om naar te kijken en de beheerders zijn enthousiast.

Poel met water

Door het groen en langs het water komen we later aan bij een poel met water waar we via vlonders overheen lopen. De Hollandse witte wolken reflecteren prachtig op het rimpelloze wateroppervlak. Fluitende vogels, groen tot zover ons oog reikt en in de verte zien we de kerktoren van Schalkwijk.

klompenpad-lint-en-linie-pad

Trekpontje aan het eind

Aan het eind van de vlonder ligt een trekpontje. We laten zoonlief het zware werk doen en wachten geduldig als hij het (nog best zware!) pontje naar ons toe trekt. Met droge voeten komen we aan de overkant. Well done!

klompenpad-lint-en-linie-pad
Zwaar werk, zo'n trekpootje

Gedichten op het pad

Alsof het Lint- en Liniepad nog niet genoeg verrassingen in petto heeft, stuiten we op het laatste deel van de wandeling op het ‘dichtpad’. Op het dichtpad vinden we verschillende bordjes met daarop een 'haiku'. Een haiku is een kort, niet-rijmend gedicht. De basis van een haiku is de zintuiglijke ervaring van de dichter en bestaat vaak uit drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen. De haiku is van oorsprong een Japanse dichtvorm.

klompenpad-lint-en-linie-pad
Haiku's op het dichtpad
Waar het groene land
langzaam vloeibaar geworden
de weidsheid in drijft

(Haiku van Onno-Sven Tromp 2021)


Weg terug naar Schalkwijk

De haiku’s verbreden onze blik op het landschap en mijmerend lopen we verder. De toren van de Rooms Katholieke kerk St. Michael wordt langzaam steeds groter op het lange rechte zandpad richting Schalkwijk. Eenmaal terug in Schalkwijk, lopen we door het lintdorp terug naar Restaurant Pandpannenkoek en onze auto.

klompenpad-lint-en-linie-pad
Weg terug richting Schalkwijk

Wij vinden het Lint- en Liniepad een echte aanrader! Een veelzijdige combinatie van natuur, historie en kunst. Dus klompen aan, rugzak op en gaan!

klompenpad-lint-en-linie-pad
Groet vanaf het Lint- en Liniepad!
 

Wil je ook het Klompenpad Lint- en Liniepad lopen?

  • Dit landelijke Klompenpad in Schalkwijk kun je beginnen bij Restaurant Pandpannenkoek aan de Provincialeweg 1 in Schalkwijk. Hier kun je ook je auto parkeren.

  • Klompenpad Lint- en Liniepad is grotendeels onverhard en ongeveer 10 kilometer lang.

  • Als je dat wilt, kun je het Lint- en Liniepad combineren met het Vuylcoppad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en tijdens de wandeling

  • Het Lint- en Linie is gemarkeerd met oranje klompenpadbordjes.


Wil je een ander klompenpad lopen?

  • Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuurIk vind het Klompenpad Lint- en Liniepad een mooie route, maar er zijn natuurlijk nog meer mooie klompenpaden. Klik hier voor meer verhalen over onze persoonlijke ervaringen met verschillende klompenpaden die we gelopen hebben of kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl.

  • Alle klompenpaden zijn gemarkeerd; ook routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes.

  • Hou er rekening mee dat klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.

  • Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.




2.710 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page