top of page
Foto van schrijverMarijke Steenbergen

Leemkuilroute Amerongen: hoogtemeters, hazelwormen en een eenzame eik

Bijgewerkt op: 4 dec 2023

Glooiend landschap, mooie beukenlanen en uitzicht dat reikt tot aan de Betuwe. De ‘Leemkuilroute’ is een bijzondere wandeling door boswachterij de Amerongse Berg in de provincie Utrecht. Op een van de eerste mooie lentedagen van dit jaar, kiezen we voor deze acht kilometer lange wandelroute. Nieuwe wandelschoenen, goed gezelschap en onverwachte ontmoetingen; de ingrediënten voor een verrassende zondagochtend.

Leemkuilroute-Amerongen
Uitzicht tot aan de Betuwe

Start van de Leemkuilroute bij Restaurant het Berghuis

Ik spreek af met een goede vriendin bij Restaurant het Berghuis Veenseweg 28 in Amerongen (Note: restaurant Berghuis is sinds juni 2022 gesloten, maar je kunt de Leemkuilroute ook starten bij de parkeerplaats aan de Bergweg, ter hoogte van Bergweg 16 of op de Groene Entree aan de Burgwal. ). Vlak voor ik er ben, stuurt mijn Tom Tom me naar links, terwijl het bordje ‘Restaurant Berghuis’ naar rechts wijst. Even in dubio, besluit ik te vertrouwen op gezond verstand en het aangegeven bordje. Dat blijkt een goede keuze; via een lang, hobbelig zandpad kom ik op de afgesproken plek.

Leemkuilroute-Amerongen
Markering met gele bordjes

Restaurant Berghuis is een aardig restaurant met een terras en een wat oubollige speeltuin. Direct achter het restaurant start de Leemkuilroute die wordt aangegeven met gele paaltjes. We omringen ons met het frisse groen van de beuken waar de zon in lichtgevende stralen doorheen schijnt.

We lopen verder door het dichtbegroeide bos, het is er (nog) niet druk. Het pad loopt allerminst vlak. We mogen meteen een stukje omhoog de Amerongse Berg op en komen langs een scheef-over-het -pad-gegroeide boom die snel de grond weer op lijkt te zoeken. Misschien wel de meest gefotografeerde boom in het Amerongse bos?

Leemkuilroute-Amerongen
Scheefgroei over het pad
“dit is een écht IJslands Paard!”

Al kletsend wandelen we verder. Een ruiter komt ons tegemoet en we vragen ons af of er nou een paard of een pony voorbij rijdt. “Hooo! Ik hoop dat ie dát niet gehoord heeft”, roept de ruiter ons toe. En enigszins verbolgen: “dit is een écht IJslands Paard!” Uiteraard verontschuldigen we ons voor deze, natuurlijk, onnozele vraag. Later lees ik op Wikipedia dat IJslandse paarden “een schofthoogte hebben van 1 meter 30 tot 1 meter 50 waardoor het ras eigenlijk tot de ponyrassen behoort”. Tsja… wij vinden het gewoon een pracht van een ‘paard’ (of pony?).

Leemkuilroute-Amerongen
Ruiter op IJslands paard

Langs de leemkuil

Niet veel verder wandelen we langs de ‘leemkuil’ waar deze wandelroute haar naam aan te danken heeft. Vroeger groef men hier leem af. Het leem werd gebruikt als grondstof voor bakstenen en om wegen mee te verharden. Er staat een hek rond de voormalige leemafgraving maar de ‘kuil’ is duidelijk zichtbaar.

Leemkuilroute-Amerongen
De leemkuil
"Een slang!"

We komen langs stukjes open veld en hei, langs dennenbomen en stille doorkijkjes. De zandpaden zijn goed begaanbaar, totdat mijn wandelmaatje het opeens uitgilt “een slang!!”, roept ze. Ik schrik me rot en zie het dier vlak voor haar voeten weg kronkelen. “Hoo!” zeg ik, “ik hoop dat ie dát niet gehoord heeft!” Want dit is geen slang, maar een hazelworm! En een hazelworm lijkt misschien op een slang, maar is toch écht een pootloze hagedis. Zou ie misschien ook uit IJsland komen? Voordat we het weten zit onze pootloze hagedis in het gras en zien we ‘m niet meer. Ik ben te laat om dit volkomen onschuldige dier te fotograferen, maar onderstaand filmpje heb ik kunnen maken tijdens een eerdere wandeling op de Veluwe.


De grote eenzame eik

Het ‘gevaar’ is geweken en we wandelen verder. Opnieuw gaat het pad omhoog en we naderen het hoogste punt van de Amerongse Berg. Daar staat ie dan, de grote, eenzame eik, opvallend in het midden. Er is een mooi bankje geplaatst rond de eik. Vermoeide wandelaars maken er gretig gebruik van en de eik voelt zich wat minder eenzaam.

Leemkuilroute-Amerongen
De grote, eenzame eik

Uitzicht op de Betuwe

Vanaf de Amerongse Berg (69 meter NAP) hebben we een eindeloos uitzicht op het omliggende gebied. Hei, bos en de Betuwe in de verte. Wie nog beweert dat Nederland vlak is, heeft het mis! We genieten van de rust op een mooi gelegen bankje en maken ons op voor het laatste stukje van de Leemkuilroute.

Leemkuilroute-amerongen
Bankje met uitzicht
Ik zie opeens wéér wat bewegen

De leemkuilroute voert ons weer terug richting Restaurant het Berghuis. We missen een van de gele bordjes en moeten even zoeken hoe verder. Terwijl we twijfelend op het zandpad staan, zie ik opeens wéér wat bewegen…. Het zal toch niet? Maar ja hoor, opnieuw kruist een hazelworm ons pad (of zou het dezelfde zijn?). Ook deze kronkelhagedis kiest snel het hazenpad en verdwijnt in het gras. Best heel bijzonder, want de hazelworm is een vrij zeldzame diersoort in Nederland. Maar blijkbaar voelt ie zich thuis op de Utrechtse Heuvelrug.

Leemkuilroute-amerongen

Ongedeerd komen we weer aan bij Restaurant het Berghuis. Graag hadden we nog een drankje gedaan, maar er is geen plek meer op het zonnige terras en de speeltuin laten we maar voor wat ie is. Op een ander terras in Amerongen komen we ruimschoots aan onze trekken en sluiten deze verrassende wandeling op gepaste wijze af.


Vind je dit een leuke blog? Meld je aan voor een (wekelijkse) tip over een mooie wandeling of leuk uitstapje.

 

Wil je ook de Leemkuilroute in Amerongen lopen?

  • De Leemkuilroute voert je door Boswachterij de Amerongse Berg en maakt onderdeel uit van het nationale park Utrechtse Heuvelrug. Een uitgestrekt bos met stukjes hei in een glooiend landschap. Een prachtige plek voor een wandeling dus!

  • Je kunt de Leemkuilroute starten bij de parkeerplaats aan de Bergweg, ter hoogte van Bergweg 16 of op de Groene Entree aan de Burgwal.

  • De Groene Entree is overigens het startpunt voor nog meer leuke wandelingen. Zie hieronder.

  • De wandeling is voor iedereen met een normale conditie goed te doen. Hou wel rekening met wat klimmen en dalen en trek goede wandelschoenen aan.

Vanaf de Groene Entree aan de Burgwal kun je starten met verschillende paaltjesroutes. Er zijn 5 routes aangegeven met kleuren. Je kunt kiezen uit de volgende routes:

  • De route Hoog en Laag met de blauwe kleur - Deze afstand is 6 km. Over de top van de Amerongse Berg en langs de vogelrijke uiterwaarden van de Amerongse Bovenpolder.

  • De route Over de Top met de rode kleur - Deze afstand is 3,4 km. Langs statige reusachtige beuken naar de top van de Amerongse Berg. (69 meter NAP)

  • De route de Galgenberg met de groene kleur - Deze afstand is 7,5 km. Door het prachtige bosreservaat van de Galgenberg naar het uitzichtpunt Elsterkap en onderlangs de eng van Elst.

  • De route Leemkuil met de gele kleur - Deze afstand is 8 km. Naar de ‘eenzame eik’ en het wielvormige sterrenbos, nog verder de heuvelrug op met mooie uitzichten onderweg.

  • De route Goderd Bentinck met de bruine kleur - Deze afstand is 9,5 km. Grote ronde door het Amerongse en Zuylesteinse bos. Via een schilderachtige straat langs Kasteel Amerongen.

Niet in Amerongen wandelen maar ergens anders? Check hier de blogs over andere mooie wandelingen die ik maakte. Veel wandelplezier!



1.309 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page