top of page
Foto van schrijverMarijke Steenbergen

Klompenpad Thornspiccerpad: eindeloos wandelen rond Elburg

Bijgewerkt op: 14 nov 2021

“Je vangt hier eerder een koe dan een vis” schampert de man met grijze snor. Ik kijk verbaasd naar het bordje voor me. ‘Nachtvissen verboden’ staat er op. Maar als ik voor me kijk, zie ik alleen maar weiland. Wie zou hier nou willen vissen? En dan ook nog ’s nachts?

klompenpad-thornspiccerpad
Mooi doorkijkje op het Klompenpad Thornspiccerpad

Klompenpad Thornspiccerpad van 21 kilometer

Mijn partner en ik lopen het 21 kilometer lange Klompenpad Thornspiccerpad. Meestal maken we een wandeling die wat korter is. Het is dan ook een beste tocht, die 21 kilometer. We starten bij het opstappunt in Doornspijk ofwel ‘Thornspic’, zoals het vroeger genoemd werd. Klompenpad Thornspiccerpad staat bekend als een van de mooiste klompenpaden in Gelderland, dus onze verwachtingen zijn hoog gespannen. Voor praktische info, zie hier.

klompenpad-thornspiccerpad

Nieuwsgierige schapen in een weitje

Via groen omzoomde paden lopen we door landerijen, langs hekjes en sloten. De eerste herfstkleuren zijn in zicht en de zon kleurt het groene blad langzaam geel. Nieuwsgierige schapen in een weitje lopen een eindje met ons mee en zo wandelen we de eerste paar kilometer over prachtige paden in een landelijk landschap waar rust domineert.


klompenpad-thornspiccerpad
Schaapjes in de wei

Rietgedekte boerderijtjes, gevulde hooischuren en de geur van vers gemaaid gras. Al wandelend verbazen we ons over de schoonheid van dit onontdekte gebied, waar de tijd lijkt stil te staan.

klompenpad-thornspiccerpad
Alsof de tijd stil staat...

Dwars door de bossen naar 'de Haere'

Klompenpad Thornspiccerpad neemt ons na enkele kilometers mee de bossen in. Met de zon door de bomen is de herfst goed zichtbaar en we genieten van de natuur om ons heen. Dwars door de kleurenpracht wandelen we richting ‘de Haere’: een gebied met heide en zand.

klompenpad-thornspiccerpad
Hei- en zandgebied de Haere

Zandverstuivingsgebied de Haere

De Haere is in natuurwetenschappelijk opzicht van grote betekenis, zo lezen we op een informatiebord. En wandelaars die door het mulle zand van de Haere heen struinen, houden de zandverstuiving ‘actief’. Er komen verschillende plantensoorten voor die zeldzaam zijn zoals diverse korstmossen en de kleine wolfsklauw. De droge struikheide met hier en daar jeneverbes, is belangrijk voor vogels zoals de roodborsttapuit, reptielen zoals de zandhagedis en insecten zoals de bruine vuurvlinder. Niet dat we al deze diersoorten ook echt gezien hebben, maar het is fijn om te weten dat we met onze voetstappen een bijdrage hebben geleverd tot het in stand houden van de soort.

klompenpad-thornspiccerpad
Zandverstuiving de Haere
"Een zebra? Serieus?"

Maar dat is niet de enige verrassing die dit zandverstuivingsgebied voor ons in petto heeft. Terwijl we het Thornspiccerpad volgen, staan we plots oog in oog met een zebra. Een zebra? Serieus? Het zwart-wit gestreepte paard staat toch echt op amper 20 meter afstand! Het is een beetje vreemd, maar er bevindt zich een kleine mini-dierentuin op de Haere. Slechts een houten hek scheidt ons van kamelen, buffels en een heuse zebra. Hoe is het mogelijk, vragen we ons af.

klompenpad-thornspiccerpad
Mini-dierentuin in het wild

Al ploeterend door het zand, banen we ons een weg naar meer begaanbare paden. Op smalle paden door bos, mais en velden wandelen we verder. Hoe mooi is Nederland?

klompenpad-thornspiccerpad
Paadjes langs het mais

Op naar Elburg

Uiteindelijk komen we uit bij de ‘grote weg’. En als ik dan iets negatiefs over dit prachtige Thornspiccerpad moet melden; dit is een saai stuk. We lopen over asfalt en verheugen ons op ‘Leuten bij Loetje’, een theehuis op de route. Maar eenmaal bij het theehuis, valt er weinig te leuten: het etablissement is op zondag gesloten. Mijn maag knort en ik heb dringend behoefte aan een fatsoenlijk toilet, maar de weg naar Elburg is nog lang.


Heerlijke terrasjes in Elburg

We zetten de pas erin, lopen een blokje verkeerd en een paar honderd meter om, maar uiteindelijk doemt het vestingstadje voor ons op. Een paradijs voor onze vermoeide voeten, hongerige maag en volle blaas. Op een van de vele terrasjes in Elburg doen we ons tegoed aan een heerlijk broodje, een kop tomatensoep en een walnoottaartje.

klompenpad-thornspiccerpad
Vestingstadje Elburg

Nachtvissen verboden....

Vol nieuwe energie begeven we ons op het laatste deel van Klompenpad Thornspiccerpad. Vanuit Elburg lopen we dwars over de dijk door het groen en vervolgen de wandeling. Op het punt dat we alleen nog maar omringd zijn door weiland, zien we het bordje: ‘nachtvissen verboden’. Terwijl ik me afvraag wat er te vissen valt, legt de man met grijze snor het uit. “Er is hier verderop een kolk” zegt hij. “Daar kun je vissen. Maar je vangt hier eerder een koe dan een vis” vertrouwt hij me toe. Even verderop zien we inderdaad een heleboel koeien én de bewuste kolk. Of er vis in zit? We hebben het niet gecontroleerd. Misschien moeten we ’s nachts eens terugkomen.

klompenpad-thornspiccerpad
Waar zitten die vissen dan?

Inmiddels zijn we moe van het wandelen en is Doornspijk weer in zicht. We laten de koeien en vissen met rust en onze tocht zit er op!

klompenpad-thornspiccerpad
De bewuste kolk..

Wat wij er van vonden?

Een prachtig Klompenpad dat zeker in onze top vijf terecht gaat komen! Afwisselend, verrassend en rustig. Het enige minpunt is de aanlooproute naar Elburg, die vonden we niet zo fijn. Maar als je Elburg overslaat en via de routeverkorter een stukje afsnijdt, is het een en al natuur (maar dan mis je natuurlijk wel weer de gezellige terrasjes….). Al met al: absolute aanrader!

klompenpad-thornspiccerpad
Groet vanaf het Thornspiccerpad!

 

Wil je ook Klompenpad Thornspiccerpad lopen?


  • Dit landelijke Klompenpad begin je bij Parkeerplaats het Schootsveld in Elburg of bij Café Petit Restaurant Halfweg, Zuiderzeestraatweg west 62 in Doornspijk.

  • Klompenpad Thornspiccerpad is grotendeels overhard en ongeveer 21 kilometer lang. Je kunt de route iets korter maken. Als je vanuit Doornspijk start, dan loop je zo’n 2 kilometer voor Elburg tegen de routeverkorter aan. Je komt dan niet door Elburg, maar de route is dan wel iets korter (zo’n 17 kilometer).

  • Als je dat wilt, kun je Klompenpad Loobrinkerpad ook combineren met het Vrijheijtpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld

  • De route heeft een paarse markering in de vorm van een klomp en is in twee richtingen gemarkeerd, zodat je de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.

  • Horeca is er ook op de route:

Theeschenkerij en B&B Leuten en Teuten, Stadsweg 17, ’t Harde (op zondag gesloten).

Vele restaurants en terrassen in Elburg.


Meer weten over Klompenpaden?

  • Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur.

  • Klik hier voor meer verhalen over onze persoonlijke ervaringen met verschillende Klompenpaden die we gelopen hebben of kijk voor meer informatie op

  • Alle Klompenpaden zijn gemarkeerd met bordjes in de vorm van een klompje.

  • Vaak kun je een Klompenpad ook verkorten of verlengen. De routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes onderweg.

  • Hou er rekening mee dat klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.

  • Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.









1.202 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page