Buienradar belooft niet veel goeds. Drie drupjes in de ochtend en drie in de middag. We zijn in de buurt van ’s Heerenberg en we verheugen ons op het Staickheimerpad. We hebben al veel goeds gehoord over dit heuvelachtige Klompenpad met glooiende akkers door het buitengebied van Stokkum. Maar om de hele middag door de regen te lopen, is ook geen pretje. Gaan we wel of niet? Omdat we geen alternatief hebben, besluiten we het erop te wagen. Bewapend met paraplu en regenjas starten we met het prachtige Klompenpad Staickheimerpad.
Startpunt Klompenpad Staikheimerpad
Het officiële startpunt ligt bij (Eet)Cafe-Snackbar ‘t Klaphek, ’s-Heerenbergseweg 2 in Stokkum. Omdat de weg in Stokkum is opgebroken parkeren wij onze auto op de parkeerplaats van de Lidl in ‘s Heerenberg en gaan op zoek naar de rode klompenpadbordjes. Gelukkig zijn ze niet zo moeilijk te vinden en zo lopen we al snel langs een oud klooster waar tussen 1975 en 1999 ‘Gouden Handen’ was gevestigd; een grootschalig centrum voor amateurkunst, dat ik nog ken vanuit mijn jeugd.
Grenskanaal
Als we buiten de bebouwde kom zijn, wandelen we langs een stroompje dat luistert naar de naam ‘De Wetering’ maar in de volksmond ook wel het Grenskanaal wordt genoemd. Links van het water ligt Duitsland en rechts liggen de Nederlandse weilanden. In de verte horen en zien we de Duitse snelweg, maar het smalle zandpad voelt verlaten aan.
Dierenstraatjes langs het Staickheimerpad
Het pad langs het Grenskanaal eindigt en we struinen verder richting Stokkum. Met de regen valt het mee, de paraplu hoeft nog niet op en ook de muts blijft af. We passeren het ‘varkensstraatje’ en het ‘nachtegaallaantje’ tot we aankomen bij een heuse wijngaard.
Wijngaarden op de route
Aan het eind van het varkensstraatje lopen we tegen een heuse wijngaard aan. De wijnranken van Wijngaard Kasteelhuis Bergh zijn nog niet geoogst. We plukken een paar rode en witte druiven om te proeven. Er hangen bordjes die aangeven om welke druivensoort het gaat. ‘Regent’ is wel een heel toepasselijke……
Wijngoed Montferland
De wijngaard van Kasteelhuis Bergh maakt deel uit van Wijngoed Montferland; met maar liefst 14.000 wijnstokken die zorgen voor de productie van rode, witte en rosé-wijnen van hoge kwaliteit. Het wijngoed is gestart in 2004 en in de loop der jaren hebben wijnboer Leon Masselink en zijn vrouw Magda het wijngoed uitgebreid met een professionele wijnmakerij, wijnkelders en een wijnhuis. Wij hebben er helaas geen tijd voor, maar hoe leuk zou het zijn om deze wandeling te combineren met een wijnproeverij?
Düffels Möll
Pal naast het wijnhuis ligt een windmolen die herkenbaar boven Stokkum uitsteekt. In 1890 wordt Jan Düffels de molenaar op deze molen. Sindsdien wordt de molen Düffels Molen ofwel ‘Düffels Möll’ genoemd. De wieken vangen veel wind en draaien als een malle in het rond.
Ook door de weilanden
Het Staickheimerpad zou geen echt Klompenpad zijn zonder een paadje door de drassige weides van laaglandgebied ‘t Broek. Langs de koeien ploeteren we door het grasland en laveren we ons langs het schrikdraad. Er zijn nauwelijks andere wandelaars en de koeien kijken ons nieuwsgierig na.
Bergherbos
Aan afwisseling geen gebrek op deze mooie wandeling. We verruilen het weidelandschap voor het Bergherbos. De varens zijn bruin en de wolken grijs maar de bomen zijn groen en lichten op tegen de gele zandbodem in dit gebied. De heuvelachtige ‘zandbulten’ van Stokkum zijn een cadeautje uit de voorlaatste ijstijd en vormen een waar kinderspeelparadijs.
Uitkijktoren op de Hulzenberg
We wandelen langs sprengen en beklimmen menig heuveltje in het bosrijke gebied. Na een pittige klim staan we bovenop de Hulzenberg, die met een hoogte van 84 meter boven NAP een van de hoogste punten is van het Bergherbos. Er staat een houten, 21 meter hoge uitkijktoren die je kunt beklimmen. Op een mooie heldere dag boven kun je er genieten van een prachtig uitzicht over de wijde omgeving.
Hagelkruis
Als we het bos weer uitlopen richting Stokkum passeren we een Hagelkruis. Hagelkruisen werden in vroegere eeuwen langs de weg geplaatst om boze geesten af te weren en gewassen niet door hagel beschadigd zouden raken. Tot 1624 had Stokkum een hagelkruis dat ergens in het veld stond maar om onbekende reden is verdwenen. In 1994 werd er een nieuw hagelkruis opgericht.
Het einde in zicht
De totale lengte van het Staickheimerpad is 17 kilometer. Maar een wandeling van 14 km met wolken en lichte regen vinden we genoeg. Als we Stokkum naderen maken we dan ook gebruik van de routeverkorter en lopen terug naar ons startpunt in ’s Heerenberg. Wat wij ervan vonden? Een pareltje onder de Klompenpaden. Heuvels, weide, bos en wijn, wat wil een mens nog meer?
Wil je ook het Staickheimerpad wandelen?
Deze rondwandeling is gemarkeerd in twee richtingen met rode klompenpadbordjes. Als je de hele route loopt is die 17 kilometer, maar je kunt de route heel makkelijk verkorten tot 9, 11 of 14 kilometer. Wij liepen de onderste twee lussen, en kwamen uit op 14 km. Kijk voor de details op de app of de brochure van de Klompenpad.
Je kunt dit Klompenpad combineren met het Babborgapad. Dit staat onderweg aangegeven op de klompenpadbordjes.
Het Klompenpad is niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen vanwege de smalle en onverharde paden.
Stevig en waterdicht schoeisel wordt aanbevolen.
Honden zijn verboden op particuliere delen van het Klompenpad om verstoring van vee en wild te voorkomen. Dit is ook aangegeven op de openstellings borden die je aan het begin van het particuliere terrein vindt.
Als je met het OV reist, stap je uit bij bushalte Oude Doetinchemseweg in ’s-Heerenberg. Het is dan nog een klein stukje lopen richting ’s Heerenberg totdat je het eerste rode klompenpadbordje tegenkomt.
Liever een andere mooie wandeling in Gelderland of Utrecht?
Zit hier niets voor je bij en maak je liever een andere wandeling in de provincie Utrecht of provincie Gelderland? Check hier de blogs over andere mooie wandelingen die ik maakte. Veel wandelplezier!
Comments