Het kwik stijgt al 5 dagen boven de 30 graden Celsius. Ook vandaag belooft Weeronline broeierige temperaturen. Hoe houden we ons hoofd een beetje koel? “Zullen we gaan wandelen?” stelt mijn man voor. “Met dit weer?” denk ik, dat verzin je toch niet? Maar in onze woonkamer zie ik de thermostaat ook langzaam oplopen. En dan kun je toch net zo goed buiten zijn? En zo staan we op zondagochtend klaar voor het Schaarsbergenpad; een mooie schaduwrijke wandeling van 10 kilometer door de bossen bij Arnhem.
Start van Klompenpad Schaarsbergenpad
We parkeren onze auto bij ‘t Pannekoekhuis Schaarsbergen, Kemperbergerweg 673 in
Arnhem. Plek genoeg en we verheugen ons nu al op de pannenkoek na afloop. Het Schaarsbergenpad is nog niet zo lang geopend; in juli 2022 werd dit Klompenpad voor het eerst gebruikt. Je ziet het aan de nieuwe, lichtbruine houten paaltjes waar de nog ongeschonden paarse klompenpadbordjes op zijn bevestigd. De bordjes leiden ons via de aanlooproute vrijwel direct het bos in.
Verongelukte vlieger op de Warnsbornse heide
Onder de bomen is het nog koel en via de smalle doorkijkjes hebben we mooi zicht op de Warnsbornse heide die zachtjes paars kleurt. Op een gedenksteen lezen we over Clément van Maasdijk, de eerste Nederlandse vlieger die verongelukte in augustus 1910. Tijdens een vliegdemonstratie in Schaarsbergen ging het mis. Voor het oog van zijn verloofde en enkele monteurs, stortte zijn toestel neer op de hei. Arme man, arme verloofde. We staan even stil bij de trieste gebeurtenis voordat we ons pad weer vervolgen.
Landgoed Warnsborn
De route over landgoed Warnsborn loopt over zanderige heidepaadjes, langs smalle beekjes en kleine poeltjes. De naam Warnsborn dateert uit de late middeleeuwen. ‘Warns’ betekent zuiver en ‘born’ verwijst naar bron. De kern van het landgoed wordt gevormd door hotel Groot Warnsborn, met kapel, oranjerie en een klassieke terrassentuin. We wandelen langs het uitnodigende terras waar hotelgasten aan hun ontbijt beginnen. Wij zijn pas 2 kilometer onderweg, en hebben een drankje nog niet verdiend.
Lekker veel schaduw op Klompenpad Schaarsbergenpad
Onder de schaduw van het loof wandelen we verder langs uitgestrekte, licht glooiende velden. Langs frisgroene varens, lupines en zelfs een paar zwammen. De afwisseling van sprengen, bos en weidse akkers maken de wandeling heel aangenaam. Bijna nergens wandelen we over asfalt en de vele eiken en beuken beschermen ons tegen de warmte en de zon die aardig op stoom komt.
Sprengen en poeltjes
De sprengen in dit gebied zijn door mensen gegraven. Vroeger werden sprengenbeken vaak gegraven om watermolens aan te drijven, maar hier werden ze gebruikt om het landgoed te verfraaien met stromend water. Sommige poeltjes zijn bedekt met kroos, in andere kijk je door het heldere water tot dwars op de bodem.
Droge heide
We houden het goed vol op dit prachtige Klompenpad en genieten van de mooie natuur, kabouterwasjes die drogen en de heide die dit jaar iets minder uitbundig bloeit. Op de laatste kilometers passeren we nog een ruim heideveld. Niet alleen wijzelf, maar ook de natuur heeft behoefte aan wat verkoeling en nattigheid. Door de droogte kleurt de hei meer bruin dan paars en het ligt er allemaal wat aangeslagen bij. We kunnen alleen maar hopen dat er de komende dagen nog wat nattigheid de lucht uitvalt.
Na ruim twee uur en 10,7 kilometer in de benen komen we weer aan bij pannenkoekenhuis Schaarsbergen. Onze wandeling zit er op en het is tijd voor onze welverdiende pannenkoek met spek en kaas en stroop.
Wat wij vinden van Klompenpad Schaarsbergenpad?
Klompenpad Schaarsbergenpad is een prachtpad! Als je een Klompenpad verwacht langs koeienvlaaien en overstapjes, dan kom je bedrogen uit. Maar word je gelukkig van een gevarieerde boswandeling langs water en hei, dan is dit iets voor jou. Niet alleen bij koele temperaturen, juist bij warm weer is deze wandeling een verademing.
Wil je ook het Schaarsbergenpad wandelen?
Het startpunt van dit Klompenpad ligt bij ‘t Pannekoekhuis Schaarsbergen, Kemperbergerweg 673 in Arnhem. Hier kun je parkeren en zie je het informatiebord over het Klompenpad.
Als je met het openbaar vervoer reist neem dan bus 9 vanaf station Arnhem of station Oosterbeek en stap uit bij Bushalte Schaarsbergen.
De wandelroute van iets meer dan 10 kilometer wordt gemarkeerd met paarse bordjes in de vorm van een klomp. De route is in twee richtingen gemarkeerd, zodat je zowel links- als rechtsom kunt lopen.
Je kunt het Schaarsbergenpad pad combineren met het Rosandepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de route.
Wil je meer weten over Klompenpaden?
Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur.
Klik hier voor meer verhalen over onze persoonlijke ervaringen met verschillende Klompenpaden die we gelopen hebben of kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl.
Alle Klompenpaden zijn gemarkeerd met bordjes in de vorm van een klompje.
Vaak kun je een Klompenpad ook verkorten of verlengen. De routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes onderweg.
Hou er rekening mee dat klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.
Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.
Zit hier niets voor je bij en maak je liever een andere wandeling in de provincie Utrecht of provincie Gelderland? Check hier de blogs over andere mooie wandelingen die ik maakte. Veel wandelplezier!
Comments