Een dreigende lucht en een frisse wind. Zon en wolken wisselen elkaar af en vechten om de eer. We willen naar buiten! Want buiten is het beter, en genieten we van weer, weiland en een goede wandeling. We kiezen voor het Huinerpad; een 15 kilometer lang Klompenpad door het buitengebied van Putten.
Start van van de wandeling
We starten bij ‘het Vereenigingsgebouw Huinen’ aan de Huinerschoolweg 3 in Putten. Er is voldoende parkeerplek en er staat een informatiebord. We zijn met goede vrienden en twee aan twee volgen we de blauwe klompenpadbordjes. Die leiden ons eerst over een stukje asfalt. Al snel komen we op een T-splitsing. Wordt het ‘klunen’ of mag de knapzak al open?
Het ‘betere’ klompenpadgevoel
Na 100 meter ‘klunen’, lopen we een zandpad op en begint het klompenpadgevoel. De ‘blauwe’ bordjes zijn inmiddels vervangen door paarse bordjes, maar we vinden onze weg. Geen asfalt, lekker struinen, weg van de massa. Na een hekje, bruggetje en houten overstapje staan we midden in het weiland. Links van ons de akker, die opvallend lijkt te zijn verhoogd. Rechts van ons het lange, wuivende gras.
Veluwse boerderij de Keut
We kletsen wat af en vermaken ons met knorrende varkens, loerende koeien en nieuwsgierige geiten. We lopen verder met aan weerszij een prachtige bomenrij. Op het eind van de weg ligt een knap gerenoveerd Veluws boerderijtje; de Keut. Volgens een steen dateert de voorgevel uit 1783.
Alpaca’s die ons afleiden
We lopen er heen en worden afgeleid door wollige alpaca’s in een weitje. Zo schattig! De alpaca’s hebben echter weinig oog voor ons, dus lopen we verder. Totdat het opeens wel erg lang duurt voordat we weer een blauw of paars klompenpadbordje zien…. De klompenpad-app brengt uitkomst en nee hè, we zitten verkeerd. Er zit niet zoveel anders op, dus lopen we terug. Weer langs boerderij de Keut en even later langs de schattige alpaca’s. Die kijken ons wat meewarig aan en mekkeren stiekem in hun vuistje.
Eenmaal terug op de route, wandelen we verder. Via een houten hekje lopen we het sappige groen weer in. We lopen langs de bosrand en langs omgeploegde akkers. Over bruggetjes, smalle paadjes en langs houtwallen.
Oude Schaapskooi Oldenaller
En dan komen we aan bij Schaapskooi Oldenaller. Bekend terrein, want hier waren we al eens eerder tijdens een wandeling op Klompenpad Oldenaller. Het schijnt dat er in de schaapskooi een koffie-automaat staat, maar wij hebben ‘m niet gezien. Schapen zien we óók niet, maar de houten picknicktafel die er staat, komt wèl goed van pas. Onze vermoeide voeten krijgen even rust en omdat de zon zich ook laat zien, trekken we de jas lekker uit.
Boerenland en weids uitzicht
Op naar het laatste deel van de wandeling. We zijn nog niet klaar met het weidse landschap. Over een breed karrenspoor struinen we door het boerenland. Gakkende ganzen, fluitende vogels en het gebrom van een tractor. Het buitengebied van Putten ten top!
Een eigen routeverkorter…
Een opspelende achillespees gooit roet in het eten. 15 Kilometer is te ver voor dit hardnekkige ongemak en we besluiten het Klompenpad te verkorten. Niet volgens de ‘officiële’ routeverkorter maar via Google Maps vinden we onze weg weer terug en ‘klunen’ de laatste meters weer terug over de Klunenweg.
Wat wij vinden Klompenpad Huinerpad?
Klompenpad Huinerpad vinden wij een mooie landelijke wandeling. Veel onverharde paden, door sappige weilanden, bosjes en zandweggetjes. Overstapjes, bruggetjes en hekjes. Een Klompenpad zoals een Klompenpad moet zijn. Dus klompen (of stevige stappers!) aan, rugzak op en gaan! Veel wandelplezier!
Vind je dit een leuke blog en wil je wekelijks een tip krijgen voor een mooie wandeltocht of ander uitje? Vul dan onder aan deze pagina je mailadres in.
Wil je ook het Klompenpad Huinerpad lopen?
Dit landelijke Klompenpad in Putten kun je beginnen bij ‘het Vereenigingsgebouw Huinen’ aan de Huinerschoolweg 3 in Putten. Ook kun je starten bij Café-Bistro Woods-Landal Heihaas, Voorthuizerstraat 75, Putten, maar dan heb je een iets langere aanlooproute.
Klompenpad Huinerpad is grotendeels onverhard en ongeveer 15 kilometer lang. Je kunt de route verkorten tot ongeveer 10 kilometer. Dit staat aangegeven op de klompenpadbordjes. Als je de route wilt verkorten, kun je beter starten bij Landal of een ander punt op de route.
Als je dat wilt, kun je het Huinerpad combineren met het Oldenallerpad, het Hoeverveldpad, Kruishaarderpad of het Norderpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en tijdens de wandeling
Het Huinerpad is gemarkeerd met blauwe (en paarse!) klompenpadbordjes.
Horeca onderweg:
Schaapskooi Natuurmonumenten, Hogesteeg 19, Putten
De Blokhut , Oude Nijkerkerweg 19, Putten
Rustpunt Zorgboerderij Goedland, Hellerweg 16, Putten
Café-Bistro Woods-Landal Heihaas, Voorthuizerstraat 75, Putten
IJssalon 't Melkmeisje, Voorthuizerstraat 202, Putten
Wil je een ander klompenpad lopen?
Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur.
Ik vind het Klompenpad Huinerpad een mooie route, maar er zijn natuurlijk nog meer mooie klompenpaden. Klik hier voor meer verhalen over onze persoonlijke ervaringen met verschillende klompenpaden die we gelopen hebben of kijk voor meer informatie op www.klompenpaden.nl.
Alle klompenpaden zijn gemarkeerd; ook routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes.
Hou er rekening mee dat klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.
Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.
Comments