Het is een wat druilerige doordeweekse middag. We zijn het werk een beetje zat en willen naar buiten om de benen flink te strekken. Het Klompenpad ‘Grift en Graftenpad’ voldoet perfect aan onze wens. Dit 12 kilometer lange landelijke klompenpad door het buitengebied van Rhenen geeft ons de rust en ruimte die we zoeken en een plek om lekker uit te waaien.
Start van het Grift en Graftenpad
De naam van dit pad maakt ons nieuwsgierig. We kennen ‘de Grift’; het kanaal tussen Veenendaal en de Rijn. Maar wat “graften” zijn? Geen idee! We starten het Grift en Graftenpad op de parkeerplaats van de plaatselijke supermarkt aan de Cuneraweg in Achterberg. Het klompenpadbord dat er staat geeft ons meer informatie over de route, maar meldt niets over “graften”… Al snel lopen we het dorp uit en het eerste kwartiertje wandelen we over rustige (asfalt)weggetjes langs boerderijen en weiland. Na ruim een kilometer wijst het blauwe klompenpadbordje naar links. Daar mogen we dan eindelijk het veld in.
Dwars door het weiland
We wandelen dwars door het weiland, met aan weerszijden gras, gras en nog eens gras. En midden in die groene oase staat een eenzaam bankje. Het is nog wat vroeg voor een pauze, maar het houten bankje is zo uitnodigend dat we er niet voorbij kunnen zonder er even plaats te nemen.
Onder de elektriciteitsmast door
Het pad kruist verder het veld door en we naderen een elektriciteitsmast waar we langs óf onder door kunnen lopen. Omdat ik nog nooit van mijn leven echt onder zo’n stalen kolos heb gestaan, loop ik er precies onder door. Ik vind ze niet mooi, die elektriciteitsmasten, maar van onder naar boven levert het toch een bijzonder beeld.
Langs de schapen
Aan het eind van het weiland steken we de straat over naar het volgende weiland. Langs een beekje manoeuvreren we tactisch tussen de drassige modder en de schapenpoep. Verderop zien we ze onschuldig lopen, die schapen, zich van geen kwaad bewust. Het begint inmiddels flink te waaien en de grijze wolken worden donkerder. We vrezen voor een buitje, dus wandelen we stevig door.
Fietspad langs de Grift
Eenmaal het weiland uit, stuiten we op de Grift; het kronkelende valleikanaal dat vanuit Veenendaal naar de Rijn stroomt. We wandelen verder over het smalle fietspad langs het kanaal. De wind waait tegen het riet en blaast rimpels op het water. De eerste spetters regen dalen op ons neer, maar gelukkig komt de wind van opzij. Muts op en sjaal om, dan valt het best mee.
Fietsersbrug over de Grift
Het slechte weer heeft ook een voordeel; het is niet druk op de route. Een enkele fietser en hardloper passeert ons op het fietspad, maar we hebben er geen last van. Op een mooie dag zal dit anders zijn. We passeren de fietsersbrug; het stalen bouwwerk doet wat futuristisch aan en voelt een beetje misplaatst in dit landschap.
Weidevogels langs het water
Het pad langs de Grift is lang, maar niet eentonig. Er is genoeg te zien en te horen; zwarte meerkoeten met witte snavels die snateren in het water, groepjes weidevogels die mooie bochtjes maken in de lucht en een trotse reiger langs de oever van de Grift.
We verkorten de route
Aan het eind van het fietspad langs de Grift kiezen we voor de routeverkorter van dit Klompenpad. Het weer zit niet mee, en 10,5 kilometer (in plaats van 12) vinden we genoeg. Een beetje jammer is het wel, Kasteel Heimerstein dat verder op de route ligt, gaan we missen. Maar het is niet anders en we vinden het een goede reden om het Grift en Graftenpad op een zonnige dag nogmaals te lopen en het kasteeltje dan wèl aan te doen.
Graften op de helling van de Laarsenberg
We wandelen verder en zien de glooiingen van de Grebbeberg en Laarsenberg. Het open landschap verandert en via het bos lopen we de Laarsenberg omhoog. Bovenop de Laarsenberg genieten we van het uitzicht en wordt het mysterie van de “graften” onthuld. Graften zijn, zo lezen we, “begroeide steilrandjes, die een helling verdelen in terrassen”. Ze zijn aangelegd om erosie tegen te gaan. Boeren legden er vroeger takkenbossen neer om te voorkomen dat de kostbare bouwlandgrond zou wegspoelen tijdens heftige regenval.
Einde van het Grift en Graftenpad
Nu we de Grift én de graften hebben gezien, wandelen we de Laarsenberg weer af en komen we aan in Achterberg, waar onze trouwe vierwieler ons opwacht. Het hoofd weer leeg en volledig uitgewaaid keren we huiswaarts en genieten nog even na van de landelijke rust en ruimte.
Wil je ook het Grift en Graftenpad lopen?
Dit klompenpad in Achterberg kun je beginnen bij de parkeerplaats bij de Coop, Cuneraweg in Achterberg.
Het Grift en Graftenpad is ongeveer 12 kilometer lang en kun je verkorten tot circa 10,5 kilometer.
Wil je een ander klompenpad lopen?
Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur. Meer informatie vind je op www.klompenpaden.nl.
Klik hier voor meer verhalen over onze persoonlijke ervaringen met verschillende klompenpaden die we gelopen hebben.
Alle klompenpaden zijn gemarkeerd; ook routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes.
Hou er rekening mee dat klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.
Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.
Dus klompen (of stevige stappers!) aan, rugzak op en gaan! Veel wandelplezier!
Comentários