We blijven dit keer dichtbij huis en wandelen het Doesburgermolenpad. Een klompenpad in Ede van 8,8 kilometer lang. Wandelen in de winter; koud en mistig. We moeten er even aan wennen, maar deze frisse winterlucht levert ons ook wat op: goed voor conditie, humeur en nachtrust. En het is droog. Dus klompen aan, rugzak op en gaan!
Start Doesburgermolenpad
We starten het Doesburgermolenpad op de parkeerplaats bij Kernhem in Ede. Voldoende parkeerruimte nu het pannenkoekenrestaurant Kernhem gesloten is vanwege Covid19. Maar Huis Kernhem is wél open. Huis Kernhem is een culturele locatie waar regelmatig exposities en andere evenementen worden georganiseerd. We treffen het, want als we er aankomen staat de deur open en kunnen we (gratis) naar binnen lopen om de amateurXpositie 2020 te aanschouwen. We bewonderen de kleurrijke creaties in beeld en op doek. We mogen zelfs een stem uitbrengen op de (volgens ons) mooiste drie kunstwerken. Een bijzondere start van dit klompenpad in Ede!
Landgoed Kernhem
Vol met creatieve inspiratie lopen we vanaf Huis Kernhem het landgoed op. Een mooie laan met hoge bomen gehuld in mist. De zon maakt geen schijn van kans; toch contrasteren de zwarte takken weelderig tegen de witte lucht.
Edese Bos
Niet veel verder verruilen we de brede laan voor het Edese Bos. Hier zorgt het sombere weer voor een mystieke sfeer; er loopt niemand op dit in de zomer populaire klompenpad. Wij wel en het bevalt ons uitstekend. Het pad is bedekt met bruine bladeren, dus letten we goed op waar we onze voeten plaatsen.
Wandelen door weiland
Eenmaal het bos uit, lopen we over de berm van een stukje asfaltweg. Gelukkig mogen we driehonderd meter verder het weiland in. Enkele stieren kijken ons nieuwsgierig na als we hier en daar wat weg glibberen over het donkergroene gras. Maar we ontwijken de modder en plassen en wanen ons in een wazige wereld. Via een pad door een bomenkwekerij komen we uit op een smalle landweg die ons richting de Doesburgermolen brengt.
Doesburgermolen
Van verre zien we de draaiende Doesburgermolen. De Doesburgermolen in Ede is één van de oudste korenmolens in Nederland, zo lezen we op het informatiebord. Het is niet helemaal bekend wanneer deze is gebouwd, maar men vermoedt ergens rond het jaar 1630. Een molen met geschiedenis. De Doesburgermolen is alleen open op zaterdag, dus kunnen we ‘m niet van binnen bezichtigen. Maar van buiten is ie ook mooi. Er hangen lampjes in de grote spar die naast de molen staat. Ook hier geeft de mist juist extra sfeer. Een oudere heer met dikke muts stapt van zijn fiets. “Mooi hè” zegt ie met lichtjes in zijn ogen. Dat kunnen we alleen maar beamen.
Doesburgereng
We vervolgen het Doesburgermolenpad en lopen verder door bos en veld in de Doesburgereng. De smalle landwegen hebben mooie namen: de Peteweg, de Barteweg en de Woutersweg. Het schijnt dat de weggetjes hun naam te danken hebben aan voormalige bewoners. Dwars door het Edese Bos lopen we zelfs door een stuifduinengebiedje dat is ontstaan na de laatste ijstijd. Onderaan het duin waar wij linksaf slaan bestaat het uit zand met afgeronde steentjes.
We naderen het einde van de route en omdat de mist inmiddels is vervangen door miezerige motregen, besluiten we de route iets te verkorten. Via een fietspad door het bos snijden we de wandelroute een beetje af en bedenken we ons dat deze route niet alleen mooi is in de zomer, maar ook in de winter. Met rode wangen en weer helemaal opgeladen, lopen we na ruim anderhalf uur weer richting Huis Kernhem, waar het licht nog brandt vanuit de hoge grote ramen.
Klompenpad Doesburgermolenpad? Een mooie, niet al te lange wandelroute in Ede die mooi is in alle jaargetijden!
Ook het Doesburgermolenpad lopen?
Start op het parkeerterrein van Landgoed Kernhem, Kernhemseweg 3 in Ede. Hier staat een bord met informatie over de route. Vanaf hier volg je de roodbruine markeringen in de vorm van een klompje.
Horeca vind je bij hier ook. Bij de start (en dus ook het einde!) is er Pannenkoekenboerderij Kernhem, met een mooi terras en speeltuin. Halverwege vind je Rustpunt in Goede Aarde (Doesburgermolenweg 8), waar je ook terecht kunt voor een hapje of drankje en ook spulletjes kunt kopen die gemaakt zijn door deelnemers van het dagactiviteitencentrum.
Honden zijn niet toegelaten op deze route.
Hoewel de route overal goed begaanbaar is, raden we je aan stevige schoenen aan te trekken zodat je niet wegglijdt op modderige stukken.
Een ander Klompenpad lopen?
Klik hier voor meer verhalen over de verschillende klompenpaden die we gelopen hebben.
Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur. Meer informatie vind je op www.klompenpaden.nl.
Klompenpaden lopen gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden.
Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.
Comments