De wind blaast over het water en striemt in ons gezicht. Met muts, sjaal en handschoenen wandelen we over Klompenpad Beekweidenpad. De donkerblauwe lucht contrasteert fel tegen het groene veld en de kale bomen. We stappen flink door, op zoek naar wat beschutting....
Beekdal en bossen
“Wandelen door beekdal en bossen, over enken en landgoederen in het prachtige buitengebied van Voorst” lezen mijn man en ik op het informatiebord van Klompenpad Beekweidenpad. We zijn benieuwd naar dit 16 kilometer lange Klompenpad. Het is niet echt wandelweer, maar dat weerhoudt ons niet.
Start bij oude kerk Voorst
We zijn net de auto uitgestapt en het is koud. Er waait een gure wind en de dreigende wolken boven ons beloven niet veel goeds. Net als we de parkeerplaats bij de oude kerk van Voorst willen verlaten, barst het los. We kijken elkaar aan en besluiten onze wandeling nog even uit te stellen. We zitten lekker warm in de auto terwijl de regen op de autoruiten kletst. We zijn er stil van. Als we Buienradar checken, zien we dat deze bui gelukkig niet eeuwig duurt en dat het, rondom Voorst, de komende uren droog zou moeten blijven. De regenhoos gaat over in kleine spetters, dus stappen we uit, doen een schietgebedje en gaan alsnog van start.
Glibberend en glijdend kiezen we ons pad
De oude kerk van Voorst is een plaatje. Maar niet alleen de kerk is bijzonder, ook de boerderijen en gebouwen eromheen hebben een monumentenstatus. Vlak langs één van deze pareltjes gaan we de wei in; dwars door het groen. Het is één grote modderpoel en we moeten goed opletten waar we onze voeten neerzetten. We zien een hazenfamilie door het weiland sprinten. Helaas zijn wíj niet zo snel en glibberend en glijdend kiezen wij ons eigen pad. Klompen zouden hier geen overbodige luxe zijn. Net als ik erover nadenk waar we aan begonnen zijn, komt de Rijksstraatweg in zicht.
Tolhuisje bij Voorst
Aan de Rijksstraatweg in Voorst ligt het oude Tolhuisje. Het is een rijksmonument en diende vroeger als tolpost tussen Apeldoorn en Zutphen. Vanaf 1698 tot na de Franse tijd werd op dit punt tol geheven Een grote slagboom zorgde ervoor dat iedereen moest stoppen en moest betalen voordat men de weg mocht vervolgen.
Wij hoeven niet te betalen en slaan af naar Landgoed Beekzicht. In het hart van het 500 hectare tellende landgoed wandelen we langs weelderige oude loofbomen afgewisseld met grote vijverpartijen. Het landgoed strekt zich uit van het Appense Veld tot aan de IJssel.
Lopen we wel goed?
De Klompenpadbordjes langs de route zijn dit keer een hele puzzel. Vier bordjes op één paal, en twee routeverkorters die ieder een andere kant op wijzen? Wij weten het even niet meer. We zijn dan ook niet helemaal zeker of we goed lopen, maar we wandelen verder langs de Voortsche Beek.
Hoewel ook de zon zich laat zien, is het nog steeds guur en koud. De wind blaast over het water en striemt in ons gezicht. Muts op, sjaal om en handschoenen aan. Dat helpt. Ondanks de kou, genieten we van de donkerblauwe lucht die fel contrasteert met het groene veld en de kale bomen. Na flink doorstappen, komen we aan bij een bruggetje over de beek. We steken over en mogen het bos in. Eindelijk! Een beetje beschutting doet ons goed en hier voelen we de wind wat minder.
Appense bos
Het Appense bos blijkt de moeite waard. Dit gebied heeft namelijk een rijke en verrassende historie. We lopen over smalle paden, oude dijken en zien enkele grafheuvels. Een mooi gevarieerd gebied. Helaas zien we een bordje over het hoofd en raken we de route kwijt. Als we daar eenmaal achter komen, zit er niets anders op om weer dezelfde weg terug te wandelen.
Toch blijft het mooi. Zelfs het behoorlijke stukje asfalt terug naar de oude kerk van Voorst loopt langs weiland met dorpse vergezichten. Ondanks weer, wind en kou, zijn we blij dat we ook Klompenpad Beekweidenpad van ons lijstje kunnen schrappen. Een goede tip: als het een dag of wat geregend heeft, laat het eerste stuk dan achterwege. Tenzij je op klompen bent of graag een modderbad wilt nemen…
Wil je ook het Beekweidenpad lopen?
Je kunt starten Dorpshuis Voorst, Schoolstraat 14 in Voorst. Hier staat ook een bord met informatie over dit Klompenpad. Vanaf hier volg je de rode markeringen in de vorm van een klompje.
De route is 16 kilometer lang, maar het is ook mogelijk om de route in te korten tot 8 kilometer. Let dan op de ‘route verkorten’ bordjes.
Honden zijn niet toegelaten op deze route.
De route is voor het grootste deel onverhard. We raden je aan stevige (waterdichte) schoenen aan te trekken zodat je niet wegglijdt op eventuele modderige stukken.
Je kunt het Beekweidenpad combineren met het Klarenbeeksepad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.
Een ander Klompenpad lopen?
Hoewel Klompenpad Beekweidenpad zeker de moeite waard is, zijn er nog veel meer Klompenpaden in de provincies Utrecht en Gelderland. Meer informatie vind je op www.klompenpaden.nl.
Klik hier voor meer verhalen, tips en onze ervaringen met de verschillende klompenpaden die we gelopen hebben.
Kijk op mijn wandelpagina voor meer blogs en tips over bijzondere wandelroutes en klompenpaden, vooral in Utrecht en Gelderland.
Heb je zelf nog een tip voor een mooie wandeling? Ik hoor (én loop) ze graag dus mail ze vooral door.
Comments