In het Renkum’s beekdal stromen volop beken en ontspringen sprengen. Bossen, akkers en graslanden wisselen elkaar af met prachtige uitzichten. Dwars door dit gebied loopt het Hartensepad, een klompenpad van veertien kilometer dat verkort kan worden naar zes of negen kilometer. Dit natuurgebied willen we graag een keer zien, dus maken we ons klaar voor het Hartensepad. Dus ‘klompen aan, rugzak op en gaan’!
Start bij Hotel Campman
Wij starten het Hartensepad bij Hotel Campman, op de Hartenseweg in Renkum en kiezen voor de route van negen kilometer. Na een minuut of vijf, komen we aan bij de Papierweide; een voormalige industrieterrein waar een papierfabriek plaats heeft gemaakt voor ‘nieuwe’ natuur. Het middendeel van dit terrein bestaat uit moerassig gebied waar weidevogels broeien in het veld.
Ommuurde Tuin op route Hartensepad
We komen aan bij landgoed ‘Oranje Nassau’s Oord’ met statige boomrijke lanen en achterliggend bos en lopen langs de Ommuurde Tuin; een tuin die wordt omsloten door een robuuste muur. Sinds 1999 is de ‘tuin’ een productief biologisch tuinbouwbedrijf van één hectare waar ze meer dan 400 soorten eetbare planten telen. Ze verkopen de oogst aan particulieren en bedrijven en je kunt er terecht op het theeterras waar je al dat lekkers zelf kunt proeven. Helaas kunnen wij daar in corona tijd geen gebruik van maken. Een goede reden om het Hartensepad later nog eens te lopen.
Uiterwaarden
We verlaten het landgoed, steken de N225 over en wandelen de uiterwaarden in. De wei kleurt wit door de uitgebloeide paardenbloemen. Gelukkig voorzien de boterbloemen het van een kleurrijk geel tintje. Voorzichtig lopen we langs de zwart witte koeien en kijken naar de schapen en hun lammetjes. Een mooi stukje natuur.
Beken en sprengen op het Hartensepad
Dan keert de wandelroute zich om en lopen we via de andere kant van de Papierweide in Noordelijke richting naar landgoed de Beken. Het landgoed doet zijn naam eer aan; de beken en sprengen flankeren het Hartensepad en de combinatie van bos en water vinden we wonderschoon! We lopen er op een zondag en zijn helaas niet de enigen op dit pad. Veel gezinnen met kinderen lopen het ‘Kabouterpad’; een gemarkeerde wandelroute die deels gelijk loopt met het Hartensepad.
Route verkorten
Op de bospaden worden we regelmatig verrast door mooie doorkijkjes op weidse velden. We kunnen de route van het Hartensepad verkorten via een houten vlonder die dwars door beschermd natuurgebied heen loopt. Hoewel het er geweldig uitziet, lopen we toch een stukje verder zodat we wat langer kunnen genieten van deze mooie tocht.
Everwijnsgoed
Bijna aan het eind van het Hartensepad, komen we langs het ‘Everwijnsgoed’; een oude boerderij die nu als cultureel centrum fungeert. Er is een terras en op zomerse zondagmiddagen organiseren ze culturele activiteiten. Helaas is ook het Everwijnsgoed niet open maar wij kunnen ons voorstellen dat dit normaal gesproken een welkome rustplaats is.
De laatste kilometers lopen we door bos, langs beken en sprengen. Het Renkums beekdal doet haar naam eer aan! Een prachtig en gevarieerd klompenpad!
Wil je ook het Hartensepad lopen?
Je kunt het Hartensepad starten bij Restaurant Campman, Hartenseweg 23 in Renkum of bij Informatiecentrum Renkums Beekdal, Nieuwe Keijenbergseweg 170 in Renkum.
De totale lengte van het Hartensepad is 14 kilometer. Je kunt de route echter verkorten tot 9 of 6 kilometer. Let dan goed op de bordjes 'route verkorten'.
Een ander Klompenpad lopen?
Klik hier voor meer verhalen over de verschillende klompenpaden die we gelopen hebben.
Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur. Meer informatie vind je op www.klompenpaden.nl.
Klompenpaden lopen gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden.
Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.
Comments