Wandelen vind ik heerlijk, maar op zijn tijd maak ik ook graag een mooie fietstocht. De acht kastelenroute is een 36 kilometer lange fietsroute die je langs kasteel Vorden en nog 7 andere kastelen brengt. Het word je makkelijk gemaakt; het is een van de weinige routes in Nederland die is gemarkeerd. Alles wat je hoeft te doen is genieten van de omgeving en zorgen dat je de gele bordjes van deze prachtige fietsroute door de Achterhoek niet mist.
"een prachtige fietstocht met een vleugje historie"
De Achtkastelenroute bestaat al sinds 1913 en komt langs 8 kastelen: Hackfort, Den Bramel, De Wildenborch, De Wiersse, Het Onstein, De Kieftkamp, Huize Medler en kasteel Vorden. Verwacht geen uitgebreide culturele tour: de meeste kastelen op de route worden bewoond door particulieren en zijn niet toegankelijk voor bezoekers. Zie het als een prachtige fietstocht met een vleugje historie.
Start van de fietstocht door de Achterhoek
Je kunt de Achtkastelenroute op verschillende plekken starten. Wij starten op de (betaalde) parkeerplaats van kasteel Hackfort, maar je kunt je auto bijvoorbeeld ook parkeren op het dorpsplein van Vorden. Het is een prachtige zonnige dag en we kijken uit naar het Achterhoekse natuurschoon.
De Achterhoek
De achterhoek is een regio met veel variatie aan natuur. Kabbelende beekjes, weilanden, houtwallen en bos. Dat bewoners trots zijn op de streek waar ze wonen blijkt wel uit de vele groene vlaggen die trots in de wind wapperen op vlaggenstokken van boerderijen, villa’s en andere gebouwen.
Kasteel Hackfort
Ons eerste kasteel is Hackfort en is een bescheiden pareltje. Hoewel we het landhuis zelf niet in mogen, kunnen we het landgoed eromheen wel verkennen. We komen langs een wandelbos, een koetshuis en een watermolen (die elke zaterdag open is). Het terras van het koetshuis, dat als restaurant is ingericht, ziet er uitnodigend uit. Maar we hebben de koffie nog niet verdiend. Eerst maar eens wat kilometers maken.
Kasteel Den Bramel
Een paar kilometer verder komen we aan bij kasteel Den Bramel. Via een smal zandspoor fietsen we tot het hek van waaraf we het bouwwerk alleen van de buitenkant kunnen bewonderen. Het kasteeltje dateert uit 1720. Ook hier is het landgoed opengesteld voor publiek, maar het kasteel zelf en de tuinen zijn niet toegankelijk. Het romantische kasteeltje is goed onderhouden en wij kunnen er alleen maar bij wegdromen; je zult er maar wonen.
We fietsen verder door een lieflijk landschap. Gele bloemen in de wei bij keurig onderhouden boerderijen. Niet veel verder rijden we via een grindpad het bos in. Via de Wildenborchseweg fietsen we langs kasteel de Wildenborch. We zien er niet veel van, het hek zit dicht en hoewel je kunt wandelen over het landgoed, besluiten wij dat niet te doen en verder door te fietsen op zoek naar een volgend kasteel.
Tuinen van Wiersse
We fietsen lang kasteel de Wiersse. Bij het hek staat een bord waarop staat dat de tuinen van Wiersse alleen geopend zijn op donderdag en zaterdag (toegang 7,50 euro). Wij zijn er op een zondag en kunnen ze dus niet bezoeken. Dat is jammer want de tuinen van kasteel de Wiersse zijn erg mooi en doen niet onder voor kasteeltuinen zoals je die in Engeland of Frankrijk wel tegenkomt. Met vijvers en een beek, heemplanten en varens, een slingerende beukenloofgang, bruggen, fonteinen en beelden, is er genoeg te zien. In plaats van een wandeling door de tuinen, fietsen we door. Maar dat is ook geen straf, want de route is prachtig: langs licht glooiende akkers, over smalle bospaden en langs koeien in de wei.
Bij kasteel Het Onstein, kasteel De Kieftskamp en Huize Medler treft ons min of meer hetzelfde lot. De kastelen zijn niet geopend voor bezichtiging en we vangen slechts een glimp op van de historische gebouwen.
Niet alleen maar kastelen...
Onderweg naar Vorden voor ons laatste kasteel, fietsen we langs de Lindesche Molen; een korenmolen uit 1890. De goed onderhouden molen ligt er strak bij. Na alle kastelen die we niet zo goed konden zien, vinden we dit wel een welkome afwisseling. Naast de molen ligt een klein terras waar we onze ‘koffie met appeltaart ‘ behoefte kunnen stillen.
Kasteel Vorden
Met nieuwe energie stappen we weer op de fiets richting Vorden en kijken uit naar het gelijknamige kasteel. Kasteel Vorden zoals het nu is, stamt uit de 16e eeuw. We fietsen een rondje rond de burcht in zijn volle glorie en bewonderen de grote ophaalbrug. Een leuk weetje voor de wandelaars onder ons; Kasteel Vorden ligt precies op de helft van het Pieterpad.
Als laatste fietsen we door de gezellige straatjes van Vorden terug naar kasteel Hackfort, waar onze auto staat. Het is nog een kort ritje en eenmaal bij de auto, tikken we 36 kilometer aan. We kijken terug op een heerlijke fietstocht, die qua kastelen misschien wat tegenvalt maar des te meer uitblinkt in Achterhoeks natuurschoon.
Wil je ook de Achtkastelenroute fietsen?
De route is 36 kilometer lang en is bewegwijzerd met gele bordjes.
Je rijdt over rustige asfaltwegen en bospaadjes.
Je kunt starten op de parkeerplaats van kasteel Hackfort (betaald parkeren) of in het centrum van Vorden.
Horeca onderweg vind je op de volgende plaatsen:
bij de Lindesche Molen (Restaurant ’t Proathuus)
bij kasteel Hackfort (de keuken van Hackfort)
In het centrum van Vorden vind je verschillende eet- en drinkgelegenheden
Wil je liever een mooie wandeling maken?
Vanaf kasteel Hackfort vertrekken vier gemarkeerde wandelroutes die varieren van 1,5 km tot 11 km.
Ook vanuit Vorden starten verschillende wandelingen. Kijk voor meer informatie op de website van mooi-achterhoek.
En als je meer inspiratie nodig hebt voor mooie, gemarkeerde wandelingen in Gelderland en Utrecht, kijk dan eens op mijn wandelpagina.
Comentarios