Wie denkt dat Nederland helemaal plat is, heeft vast het Dorenweertsepad nog nooit gelopen. Tijdens dit dertien kilometer lange klompenpad in de buurt van Doorwerth waan je je in de Belgische Ardennen of de Eifel. Een afwisselende wandelroute dwars door de bossen, velden en uiterwaarden.
Start Dorenweertsepad vanaf Kasteel Doorwerth
Het ruige, middeleeuwse Kasteel Doorwerth in het buitengebied van Doorwerth is het startpunt van het Dorenweertsepad. Kasteel Doorwerth is mooi van buiten én van binnen. Je kunt het kasteel normaal gesproken ook bezoeken en het is open voor activiteiten. Zo hebben wij er, jaren geleden, het kinderfeestje van één van onze zonen gevierd als ‘de ridders van Kasteel Doorwerth'. Maar dat zijn lang vervlogen tijden. Nu zijn we er om een flinke wandeling te maken.
Vanaf Kasteel Doorwerth start overigens ook een andere, kortere wandelroute van vijf kilometer: de Duno route. De Duno route is gemarkeerd met rode paaltjes en brengt je naar Landgoed Duno en weer terug.
Boersberg
Vanaf het kasteel volgen we de klompenpadbordjes en wandelen we de bossen in; de Boersberg op. Heuveltje op en heuveltje af. De Boersberg is met recht een ‘berg’ te noemen. In een ver verleden stuwden grote ijsmassa’s het zand en grind tot hoge heuvels in het landschap. Zo ontstonden zogenaamde stuwwallen. De Rijn die langs de stuwwal schuurde zorgde voor steile wanden. Het geeft een beetje on-Nederlands gevoel, het is net alsof we even in het buitenland zijn als we vanaf de uitkijktoren op de Boersberg over de uiterwaarden heen kijken.
Heveadorp op route Dorenweertsepad
De bossen worden afgewisseld met gele akkers en groene velden. In het heuvelachtige terrein worden we omringd door hoge dennenbomen. Over de met dennennaalden geplaveide paden lopen we naar Heveadorp; een klein dorp in het dal. Het heeft haar naam te danken aan de Hevea rubberfabriek. De fabriek is ter ziele maar het dorp gelukkig niet. De rietgedekte ‘cottagehuisjes’ doen denken aan vervlogen tijden en zijn een lust voor het oog. Er is verder niet zo veel te beleven in dit kleine dorpje en met enkele minuten lopen we er doorheen.
Restaurant Westerbouwing
We lopen verder over het Dorenweertsepad, dwars door het dorp de bossen weer in. We wijken een klein stukje van de route af om bij restaurant de Westerbouwing te komen; een welkome afwisseling op deze warme zomerdag. Ook hier liggen herinneringen; op het terrein van de Westerbouwing lag vroeger een super speeltuin met een heuse kabelbaan. Nu moeten we het 'slechts' doen met het restaurant, maar dat vinden we helemaal prima. We laten onze benen tot rust komen op het terras en genieten van een wijntje en het fenomenale zicht op de Rijn die ver beneden ons langs stroomt.
Laatste deel Dorenweertsepad
Vol goede zin starten we aan het laatste traject van het Dorenweertsepad. We dalen af door de bossen totdat we aankomen bij de uiterwaarden. Het pad loopt dwars door het weiland. Een eenzame reiger vliegt op terwijl donkere wolken zich boven ons samenpakken. In de verte zien we ons eindpunt, kasteel Doorwerth, weer liggen. Om de donkere wolken voor te zijn, versnellen we onze pas en als we de loopbrug van Kasteel Doorwerth opstappen vallen de eerste druppels. We houden het droog en moe maar voldaan sluiten we af met een drankje in kasteelcafé de Zalmen.
Het Dorenweertsepad? Wij vinden het een van de mooiste klompenpaden die we tot nu hebben gelopen. Het is een (bijna) on-Nederlands mooie route!
Ook het Dorenweertsepad lopen?
Je kunt starten bij Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2b in Doorwerth. Hier staat een bord met informatie over de route. Vanaf hier volg je de markeringen in de vorm van een klompje.
Honden zijn niet toegelaten op deze route.
Hoewel de route overal goed begaanbaar is, raden we je aan stevige schoenen aan te trekken zodat je niet wegglijdt op eventuele modderige stukken.
Een ander Klompenpad lopen?
Klik hier voor meer verhalen over de verschillende klompenpaden die we gelopen hebben.
Klompenpaden zijn wandelroutes over boerenland in de provincies Utrecht en Gelderland. Wandelingen met rust, kleinschaligheid en vaak met een combinatie van cultuur en natuur. Meer informatie vind je op www.klompenpaden.nl.
Klompenpaden lopen gedeeltelijk over particulier terrein, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden verboden.
Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.
Comments