top of page
Foto van schrijverMarijke Steenbergen

Boswachterspad 'Museumbos': nèt even anders

Bijgewerkt op: 14 nov. 2021

Tijdens een lang weekend in Almere ontdekken we de ‘museumboswandeling’; een Boswachterspad in het Cirkelbos in Almere Haven. Een museumbos? We weten niet zo goed wat we ons daar bij moeten voorstellen, dus gaan we vol verwachting op pad. De wandeling is niet zo lang, slechts 5 kilometer, maar we hopen des te meer te zien!

boswachterspad-museumbos
Een van de boskunstwerken tijdens de wandeling

Start van Boswachterspad ‘Museumboswandeling’

We starten de museumboswandeling vanaf de parkeerplaats aan de Meesweg in Almere Haven. We volgen de bruine paaltjes die ons door het Cirkelbos gaan leiden langs zeven boskunstwerken. Eigenlijk bestaat het bos uit een aantal percelen met elk een oppervlakte van een hectare. De percelen zijn afzonderlijk door steeds andere ontwerpers en kunstenaars vorm gegeven.

boswachterspad-museumbos
Start van de wandeling

Zalm in blik

Het eerste ‘boskunstwerk’ waar we langs lopen heet ‘Zalm in blik’. Er staan vier hoge palen van eikenhout op elke hoek. Als ‘suppoosten’ markeren zij het bosperceel. Binnen de palen wordt het bos over gelaten aan de vrije natuur. We wandelen er om heen, maar kunnen (en mogen) er niet in. Heel eerlijk? Het kunstwerk valt ons een beetje tegen. Hoewel het idee er achter best goed is, is er voor ons als wandelaar weinig meer te zien dan de vier hoge palen… Maar we haken natuurlijk niet af. Op naar het volgende kunstwerk!

boswachterspad-museumbos
Boskunst 'Zalm in Blik'

Het Labyrint

Al snel komen we aan bij het volgende boskunstwerk; het Labyrint. En zoals de naam al doet vermoeden staan we voor een cirkelvormig pad. Langs het pad groeien maar liefst 386 haagbeuken. Als je het pad in cirkels helemaal volgt tot aan het midden van het Labyrint, duurt dat ongeveer een half uur. Ongeduldig als we zijn, nemen we de ‘smokkelroute’ rechtdoor. Niet helemaal eerlijk, maar een stuk korter….

Bos der Verandering

We lopen een lang stuk over een bospad en komen langs het ‘bos der verandering’. Dit bosperceel transformeert geleidelijk van kleur volgens een bepaald ontwerp. Om de vijf jaar worden er planten vervangen en in de loop van 25 jaar ruilen groene tinten zich in, om plaats te maken voor rood gekleurde boom- en struiksoorten. Het is dus eigenlijk een kunstwerk dat zich langzaam voltrekt tot een vlammend rode plantenzee in het verder groene bos. Helaas hebben we geen 25 jaar om dit kunstwerk te zien veranderen en is het voor ons nu gewoon een mooi stukje landschap.

boswachterspad-museumbos
Bos der Verandering

Almere Boven

We komen aan bij ‘de berg’ die, heel toepasselijk, ‘Almere Boven’ heet. We beklimmen het spiraalvormige wandelpad omhoog. En terwijl we klimmen staat er een eerste paaltje naast het pad: ‘Je bent nu op nul meter.’ We begonnen dus op 4 meter onder zeeniveau! Wauw! Om de 20 meter tonen de paaltjes hoe hoog we ons bevinden. Uiteindelijk komen we boven op 30 meter hoogte en genieten we van het weidse uitzicht over Almere en de Flevopolder. Er staan twee artistieke bankjes waar we lekker in kunnen zitten en alles nog mooier lijkt!

boswachterspad-museumbos
'Almere Boven'

Het Vlierbomenbloesembessenbos

We dalen hetzelfde pad weer af en beneden aan de berg steken we de weg over naar het Vlierbomenbloesembessenbos. We breken er bijna onze tong op. Helaas laat het vlierbomenbloesembessenbos ons in deze tijd van het jaar noch bloesem noch bessen zien. We zien alleen bomen. Wij zijn te vroeg, helaas, maar in de zomer mag je er gratis vlierboombessen plukken en kun je er heerlijk picknicken op een van de bankjes die er staan. Leuk detail; het boskunstwerk is ontworpen door Bastiaan Vlierboom!

boswachterspad-museumbos
Het 'Vlierbomenbloesembessenbos'

Flessenpost bij Boskunstwerk Tempo

Iets verderop komen we uit bij ‘Tempo’. Hier wordt, 100 jaar lang, een lindeboom geplant. Onder elke boom ligt een fles met boodschap begraven. Na deze periode van 100 jaar wordt de oudste boom omgehakt en de fles geopend. Het idee alleen al! We lopen langs een flink aantal bomen die er al staan en denken na over de boodschap die wij er, anno 2021, in zouden stoppen….

boswachterspad-museumbos
Boskunstwerk 'Tempo'

Boskunstwerk 'In Eenzaamheid'

Maar we zijn er nog niet. Nog één boskunstwerk te gaan. Na kunstwerk ‘Tempo’ houden ook wij het tempo er in en lopen via een groot groen veld het bos weer in. Aan het eind van een steeds smaller wordend pad, is de ingangspoort tot ‘in eenzaamheid’. The road to nowhere? We kruipen door het kleine houten deurtje en komen op een open plekje in verder ondoordringbaar bos. Al zittend op een boomstronk voelen we ons samen even eenzaam…..

Boswachterspad Museumbos

Dit museumbos heeft ons verrast in verschillende opzichten. Dat de bosbodem waar we over lopen, ooit de Zuiderzee was, vinden we heel bijzonder. De boskunst stimuleert onze fantasie en is leuk om naar te kijken. En dat maakt deze wandeling nèt even anders dan alle andere wandelingen!

 

Wil je ook Boswachterspad ‘Museumboswandeling’ lopen?

  • Je kunt starten vanaf de parkeerplaats aan de Meesweg in Almere Hout. Vanaf daar volg je de bruine paaltjes. Van deze route kun je ook het gpx-bestand downloaden.

  • De route is ongeveer 5 kilometer lang, maar duurt wat langer als je de tijd neemt om wat langer bij de kunstwerken stil te blijven staan.

  • Folders met meer informatie over de kunstwerken zijn te verkrijgen bij buitencentrum Almeerderhout. Langs de route staan ook borden met uitleg over de kunstwerken. Het boswachterspad loopt over halfverharde en onverharde paden.

  • In het gebied lopen veel reeën. Honden mogen mee, maar moeten om die reden wel worden aangelijnd.

  • In samenwerking met het voorlichtingscentrum van Staatsbosbeheer is het Museumbos begrijpelijker en leuker gemaakt voor families met jonge kinderen. Er is een boekje met Museumbos-spelletjes en een website speciaal voor jonge bezoekers (www.kindermuseumbos.nl )

Wil je een andere mooie wandeling maken?

Ik blog over Klompenpaden, Boswachterspaden en andere mooie wandelingen. Neem een kijkje op mijn wandelpagina voor tips over wandelingen tussen de 5 en 20 kilometer.




286 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comentarios


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page