Uitgestrekte landerijen, boerenerven en ruime akkers. Natte voeten op een zompig paadje en even rust met uitzicht op vennen en hei. Een Klompenpad verveelt (bijna) nooit! Op een relaxte zaterdagochtend spreek ik dit keer af om Klompenpad Appelpad te gaan wandelen, een 8 kilometer lange wandelroute dwars door het buitengebied van Nijkerk. Voor praktische informatie over dit mooie Klompenpad bij Nijkerk, klik hier.
Start van Klompenpad Appelpad
Er is voldoende ruimte voor onze auto op de parkeerplaats bij Camping en Landwinkel de Maaneschijn, Kamersteeg 3a in Appel (Nijkerk). Het is winter en er staan nauwelijks caravans op het terrein, maar het winkeltje is open en er is ook een restaurant. We nemen ons voor op de terugweg een bezoekje te brengen aan beide.
"Klompenpadgevoel"
Het Appelpad is goed gemarkeerd met rode klompenpadbordjes en voor we het weten lopen we via een smal paadje dwars door het weiland. Hoewel hier en daar wat hobbelig en nat, is het goed beloopbaar en hebben we het klompenpadgevoel meteen te pakken.
Extra lusje met Terbroeksepad
Zo lopen we twee kilometer door het agrarische gebied. Soms een stukje asfalt maar merendeels weiland. Met een kerkje in de verte over het eindeloze groen, kruisen we de bordjes van Klompenpad Terbroeksepad. We besluiten de route iets te verlengen. Op de twee extra kilometers die we meepakken van het Terbroeksepad wandelen we opnieuw door weiland, halen natte voeten in het gras en bewonderen de knotwilgen die stoer langs het pad staan. Slootjes, modder en graspollen; Nederland op zijn best.
“What’s in a name?”
Het Appelpad is vernoemd naar buurtschap Appel, dat onder de gemeente Nijkerk valt. Het bestaat vooral uit boerderijen, weilanden en een dorpsschool. Waar de naam Appel vandaan komt? Onze fantasie gaat los, van appelgaarden tot beroemde schilders. Helaas komen we ze geen van beiden tegen op de route. En zelfs op een informatiebord over buurtschap Appel, krijgen we geen verklaring. Maar ach, what’s in a name?
Bos en vennen
Net als we een beetje genoeg krijgen van al dat landelijk schoon, leidt de route ons een bosgebied in. De bomen nog kaal en in winterslaap. Het blad op de grond is grijs en grauw. Toch biedt het bos een welkome afwisseling en als we uit het niets getrakteerd worden op een prachtige vlakte met vennen, zijn we blij verrast. De nieuwe houten bank is voor ons gemaakt en we moéten even plaatsnemen om van het uitzicht te genieten.
Als er andere wandelaars aankomen staan we ons rustplekje vriendelijk af zodat ook zij kunnen genieten van het vennenlandschap. Wij vervolgen onze wandeling over dit mooie Klompenpad in Nijkerk en ruilen het bos weer in voor weiland. Over smalle graspaadjes, karrensporen en rustige asfaltweggetjes struinen we verder de wandelroute af.
Kruispunt van Klompenpaden
We komen langs een Klompenpad-knooppunt waar het Appelpad kruist met andere Klompenpaden rondom Nijkerk: het Kruishaarderpad en het Griezenveensepad. Als je wilt, kun je hier je wandeling uitbreiden met nog (een deel van) een ander Klompenpad. Maar met bijna 10 kilometer in de benen vinden wij het mooi en hebben we zin in een goede bak koffie.
Koffie en landwinkel
Het is niet ver meer naar het startpunt en weer terug bij Camping en Landwinkel de Maaneschijn, worden we op onze wenken bediend. We genieten van een warm welkom, koffie en appeltaart. Soms moet je het leven een beetje vieren. Uiteraard duiken we ook het winkeltje in wat ernaast ligt. De landwinkel is een samenwerkingsverband van regionale boeren en tuinders. Naast kaas, jam, koek en honing verkopen ze ook mooie wijnen en prachtig blauw servies. Wij houden ervan en gaan met een goed gevoel weer huiswaarts!
Wil je ook Klompenpad Appelpad wandelen?
Het Klompenpad is ongeveer 8 kilometer lang en start bij Landwinkel de Maaneschijn, Kamersteeg 3a in Appel (Nijkerk).
De route is in twee richtingen gemarkeerd met rode klompenpadbordjes, zodat je de route zowel links- als rechtsom kunt wandelen.
Als je wat langer wilt wandelen, kun je het Appelpad combineren met het Griezeveensepad , het Terbroeksepad en het Kruishaarderpad. Overstappunten en -routes zijn aangegeven op de kaart en in het veld.
Horeca op de route is er niet, maar aan het begin- en eindpunt zit wel een restaurant waar je wat kunt eten en drinken.
Meer weten over Klompenpaden?
Klompenpaden zijn wandelroutes in Utrecht en Gelderland die zoveel als mogelijk over de onverharde weg lopen; over kerkpaden, jaagpaden, tiendwegen of veenkades die vaak al eeuwenlang in het landschap aanwezig zijn en dreigen te verdwijnen.
Hou er rekening mee dat Klompenpaden gedeeltelijk over particulier terrein lopen, waar soms vee loopt. Om de dieren niet te verstoren en verspreiding van dierziekten te voorkomen zijn honden dan ook verboden.
Klompenpaden bestaan gedeeltelijk uit onverharde paden. Ze zijn daarom niet geschikt voor kinderwagens of rolstoelen.
Vaak kun je een Klompenpad ook verkorten of verlengen. De routeverkorters en/of routeverlengers staan aangegeven op de klompenpadbordjes onderweg.
Wil je meer lezen over mijn ervaringen op verschillende Klompenpaden, kijk dan eens op mijn pagina over Klompenpaden of op www.klompenpaden.nl
Vind je deze blog over Klompenpad Appelpad leuk? Abonneer je dan op mijn wekelijkse tip. Ik wens je alvast veel wandelplezier!
Comments