Kale takken die afsteken tegen een helderblauwe winterlucht. Een laagje witte ijzel over uitgestrekte heidevelden. Je koude handen opwarmen aan een kop koffie to go. Wandelen is heerlijk, ook in de winter! Met een dikke jas, wanten en stevige wandelschoenen trek ik er graag op uit, want wandelen kan altijd. Ik deel dan ook graag een aantal tips voor mooie wandelingen waarvan je óók (of juist!) in de winter kunt genieten.
Mijn tips voor mooie winterse wandelingen in Gelderland:
Pad van Zus - Garderen (12 km)
Wekeromse Zand – Lunteren / Wekerom(7,5 km)
Cultuurhistorische wandelroute Speulder- en Sprielderbos (8,5 km)
Gele Zwerfkeienroute - Loenermark (13,7 km)
N70 - Nijmegen (14,5 km)
Dorenweertsepad - Doorwerth (12 km)
Planken Wambuis - Ede (8 km)
Paarse paaltjesroute - Ugchelen (7 km)
1. Pad van Zus – Garderen (12 km)
Zelfs met regenachtig weer heb ik genoten van deze wandeling van 12 kilometer. Omdat je een groot deel onder de bomen loopt, heb je weinig last van nattigheid. Door het frisgroene mos op de grond lijkt het Pad van Zus zelfs op een grauwe dag nog op een sprookjesbos. Het wandelpad slingert over de landgoederen Groot en Klein Boeschoten, door bossen met beuken, eiken en berken en als laatste over een fraai stukje hei. Je start het Pad van Zus bij de parkeerplaats op de Hogesteeg, in Garderen. Een alternatief startpunt is bij de Beeldentuin in Garderen. En wil je weten wie ‘Zus’ was? Lees dan verder in mijn blog over het Pad van Zus.
2. Wekeromse Zand – Lunteren / Wekerom (7,5 km)
Als je niet beter weet, waan je je op een woeste steppe of in een Afrikaanse woestijn. Het Wekeromse Zand is een prachtig natuurgebied in het midden van Nederland. De eindeloze zandvlakte, de kale bomen en de wuivende grassen zijn in de winter misschien wel op zijn mooist. Er zijn twee wandelingen uitgezet: een route van 7,5 kilometer, bewegwijzerd met rode paaltjes, en een route van 2 kilometer, bewegwijzerd met blauwe nummers. Het beginpunt is de parkeerplaats aan de Vijfsprongweg te Wekerom. Meer info vindt je in mijn blog over het Wekeromse Zand
3. Cultuurhistorische wandelroute Speulder- en Sprielderbos – Garderen / Ermelo (8,5 km)
Dansende beukenbomen, donkere naaldbomen, een pracht van een schaapskooi en uitgestrekte heide. De cultuurhistorische wandelroute door het Speulder- en Sprielderbos van 8,5 kilometer heeft het allemaal. Deze gemarkeerde wandeling start vanuit Restaurant Boshuis in het gehucht Drie, tussen Garderen en Ermelo. Lees hier meer over deze gevarieerde wandeling.
4. Gele Zwerfkeienroute – Loenermark (13,7 km)
De Gele Zwerfkeienroute van 13,7 kilometer in Loenermark is misschien wel een van de mooiste gemarkeerde wandelroutes die ik tot nu toe gelopen heb. Kronkelende bospaden, stille heidevelden en verre uitzichten. Wat wil een mens nog meer. De Gele Zwerfkeienroute staat heel goed aangegeven met gele pijlen op grote keien. Vind je 13 kilometer te ver? Er zijn vanaf het startpunt nog drie wandelroutes uitgezet: een rode route van ruim 2,5 kilometer, een blauwe route van circa 6 kilometer en de witte zwerfkeienroute van 7 kilometer. Meer lezen? Check dan mijn blog over de Gele Zwerfkeienroute.
5. N70 - Nijmegen (14,5 km)
De N70 mag natuurlijk niet ontbreken in dit lijstje. Het klinkt als een doorgaande autoweg, maar schijn bedriegt. De N70 is een gemarkeerde rondwandeling die bekend staat als één van de mooiste in Nederland. Een pittige kuitenbijter van 14,5 kilometer ten oosten van Nijmegen. Een on-Nederlandse wandeling met serieuze hoogteverschillen, fraaie vergezichten en genoeg horeca op de route. Meer weten over de verschillende startpunten van de N70 wandelroute? Lees dan hier verder.
6. Dorenweertsepad – Doorwerth (13 km)
Nog zo’n heuvelachtige wandeling! Als je denkt dat Nederland helemaal plat is, moet je beslist het Klompenpad Dorenweertsepad een keer gaan lopen. Tijdens dit 13 kilometer lange Klompenpad in de buurt van Doorwerth waan je je in de Belgische Ardennen of de Eifel. Een afwisselende wandelroute dwars door de bossen, velden en uiterwaarden. Startpunt is het ruige middeleeuwse Kasteel Doorwerth, Fonteinallee 2b in Doorwerth, waar je na afloop ook nog terecht kunt voor een hapje en een drankje.
7. Planken Wambuis - Ede (8 km)
Volgens Natuurmonumenten is Planken Wambuis “een plek in Nederland waar je avontuurlijk kunt wandelen.” Een wandeling waarin het bijna onmogelijk is om géén wild te spotten. Toen wij er waren is dat in elk geval gelukt met maar liefst twee zwijnenfamilies die ons pad kruisten. De met gele stippen gemarkeerde route loopt dwars langs heidevelden, door uitgestrekte bossen en over glooiende zandvlaktes. Op deze vlaktes lopen ook wilde paarden en Spaanse Runderen die het gras kort houden. Je kunt de Planken Wambuis wandeling op twee punten starten: bij de parkeerplaats tegenover Restaurant Planken Wambuis, Verlengde Arnhemseweg 146, Ede. Vanaf daar loop je het pad in tot dichtbij de open vlakte en zie je de eerste gele stippen kei op het pad aan de rechterkant. Je kunt ook starten bij parkeerplaats Oud Reemst, Harderwijkerweg 1A in Otterlo.
8. Paarse paaltjesroute - Ugchelen (7 km)
In Ugchelen, vlakbij Apeldoorn is de paarse paaltjesroute van 7 kilometer een aanrader. Aan het begin van de wandeling ligt een voormalige grindkuil, één van de ‘ontginningen’ uit de tweede helft van de 20e eeuw. Als er sneeuw ligt, is dit een prachtige plek om met een sleetje de berg af te roetsjen. Op de rest van de route vind je glooiende heuvels met fraaie vergezichten. Loofbos wisselt zich af met dennenbomen en aan het eind van de wandeling loop je langs sprengen. De paarse paaltjesroute start bij Bospaviljoen ’t Leesten, Hoenderloseweg 191 in Ugchelen. Ben je uitgewandeld, dan kun je daar ook terecht voor iets te eten of te drinken. Meer lezen? Hier vind je mijn blog over de Paarse Paaltjesroute.
Liever een andere wandeling maken?
Ik wandel vaak in Gelderland en Utrecht en blog daarover. Check hier de blogs over andere mooie wandelingen die ik maakte. Veel wandelplezier!
Vind je deze blog leuk? Abonneer je dan op mijn website voor een wekelijkse tip over een mooie wandeling.
Comentarios