top of page
Foto van schrijverMarijke Steenbergen

10 x Winter wandelen in Gelderland en Utrecht

 

Met Kerst houden we van gezelligheid, lekker eten en feestvreugde. Maar hoe houd je jezelf nog een beetje actief te midden van al dat feestgedruis? Geen zorgen, ga lekker wandelen! Wandelen in de winter is een uitstekende manier om van de natuur te genieten en ervoor te zorgen dat de weegschaal niet doorslaat. Lekker stappen over ruige heidevelden, door groene dennenbossen en over eindeloze zandvlaktes. Mijn favoriete winterwandelingen in Utrecht en Gelderland heb ik hieronder al voor je op een rijtje gezet. Trotseer de kou, omarm de natuur en trek erop uit. Veel plezier!

 

Mijn tips voor mooie winterse wandelingen in het midden van Nederland:

 


winter-wandelen-gelderland
Pad van Zus

Pad van Zus – Garderen (12 km)

Zelfs met regenachtig weer heb ik genoten van deze wandeling van 12 kilometer. Omdat je een groot deel onder de bomen loopt, heb je weinig last van nattigheid. Door het frisgroene mos op de grond lijkt het Pad van Zus zelfs op een grauwe dag nog op een sprookjesbos. Het wandelpad slingert over de landgoederen Groot en Klein Boeschoten, door bossen met beuken, eiken en berken en als laatste over een fraai stukje hei. Je start het Pad van Zus bij de parkeerplaats op de Hogesteeg, in Garderen. Een alternatief startpunt is bij de Beeldentuin in Garderen. En wil je weten wie ‘Zus’ was? Lees dan verder in mijn blog over het Pad van Zus.

 

winter-wandelen-gelderland
Wekeromse Zand

Wekeromse Zand – Lunteren / Wekerom (7,5 km)

Als je niet beter weet, waan je je op een woeste steppe of in een Afrikaanse woestijn. Het Wekeromse Zand is een prachtig natuurgebied in het midden van Nederland. De eindeloze zandvlakte, de kale bomen en de wuivende grassen zijn in de winter misschien wel op zijn mooist. Er zijn twee wandelingen uitgezet: een route van 7,5 kilometer, bewegwijzerd met rode paaltjes, en een route van 2 kilometer, bewegwijzerd met blauwe nummers. Het beginpunt is de parkeerplaats aan de Vijfsprongweg te Wekerom. Meer info vind je in mijn blog over het Wekeromse Zand

 

winter-wandelen-gelderland
Leuvenumse Beekroute

Leuvenumse Beekroute – 15 km

Een wandeling waar je óók in de winter geniet van al het moois dat de natuur te bieden heeft, is de Leuvenumse beekroute in Leuvenum. Je wandelt door het bos, over stuivend zand en langs de Leuvenumse beek. Als je met de auto komt, kun je die kwijt aan de Parkeerplaats Poolseweg in Ermelo (GD). Er staat een groot informatiebord van Natuurmonumenten met keuze uit verschillende wandelroutes die variëren van 2 tot 15 kilometer. De Leuvenumse Beek route staat aangegeven met groene pijltjes. Een gedetailleerd verslag van deze wandeling vind je in mijn blog over de Leuvenumse Beekroute.

 

winter-wandelen-gelderland
Cultuurhistorische wandelroute

Cultuurhistorische wandelroute Speulder- en Sprielderbos – Garderen / Ermelo - 8,5 km

Dansende beukenbomen, donkere naaldbomen, een pracht van een schaapskooi en uitgestrekte heide. De cultuurhistorische wandelroute door het Speulder- en Sprielderbos van 8,5 kilometer heeft het allemaal. Deze gemarkeerde wandeling start vanuit Restaurant Boshuis in het gehucht Drie, tussen Garderen en Ermelo. Lees in dit blog over de Cultuurhistorische wandelroute meer over deze gevarieerde wandeling.


winter-wandelen-gelderland
Stormpad Breeveen bij Leersum

Stormpad Leersum – verschillende afstanden

Op 18 juni 2021 raasde er een valwind over Leersum die zo’n 16 hectare bos omverblies. De rijen grove den die strak in het gelid stonden, waren niet bestand tegen de storm en vielen om als mikadostokjes. Een uitzonderlijke storm; het gebeurt immers niet zo vaak dat een compleet bos omwaait. Dwars door dit gebied in Leersum is Stormpad Breeveen aangelegd; een houten vlonderpad waar je prachtig overheen kunt wandelen. Het vlonderpad is ongeveer 1 kilometer lang, maar je kunt je wandeling uitbreiden met de groene wandelroute Breeveen. Deze groene rondwandeling is zo’n 2,5 kilometer lang. Niet veel verderop kruisen we ook de gele paaltjes van de 6,2 kilometer lange wandelroute Leersumse Veld. Voor meer informatie, lees verder in mijn blog over Stormpad Leersum.


winter-wandelen-gelderland
Planken Wambuis

Planken Wambuis Ede - 8 km

Volgens Natuurmonumenten is Planken Wambuis “een plek in Nederland waar je avontuurlijk kunt wandelen.” De Planken Wambuis wandeling in Ede is dan ook een wandelroute waarin het bijna onmogelijk is om géén wild te spotten. Toen wij er waren is dat in elk geval gelukt met maar liefst twee zwijnenfamilies die ons pad kruisten. De route wordt gemarkeerd met gele stippen en loopt dwars langs heidevelden, door uitgestrekte bossen en over glooiende zandvlaktes. Op deze vlaktes lopen ook wilde paarden en Spaanse Runderen die het gras kort houden. Je kunt de Planken Wambuis wandeling op twee punten starten: bij de parkeerplaats tegenover Restaurant Planken Wambuis, Verlengde Arnhemseweg 146, Ede. Vanaf daar loop je het pad in tot dichtbij de open vlakte en zie je de eerste gele stippen kei op het pad aan de rechterkant. Je kunt ook starten bij parkeerplaats Oud Reemst, Harderwijkerweg 1A in Otterlo. Een uitgebreid verslag vind je in mijn blog over de Planken Wambuis wandelroute.

 

winter-wandelen-gelderland
Wandelroute Lochemse Berg

Wandelroute Lochemse Berg – 9 km

Tussen Lochem en Barchem kun je een mooie gevarieerde wandeling maken door bos, langs akkers en met weidse uitzichten. De 9 kilometer lange route is bewegwijzerd met paarse bordjes en loodst je over maar liefst twee heuvels: de Kale Berg en de Lochemse Berg. Je kunt de wandelroute starten bij Boetiek Hotel BonAparte,Lochemseweg 37 in Barchem. Hier kun je ook parkeren. Meer informatie vind je in mijn blog over de wandelroute Lochemse Berg.


winter-wandelen-gelderland
Glindhorsterpad

Klompenpad Glindhorsterpad De Glind – 9 km

Wil je er met de kids op uit? Dan is het Glindhorsterpad een goed idee; de Glind is een klein dorp ten zuiden van Barneveld. Er ligt een bijzonder tegelpad van boer en boerin Ap en Martine Melissen op de route (het Melissenpad). Langs de kant van het pad bewonder je hun creatieve ‘agrikunst’. Werktuigen die al lang uit het agrarisch beeld zijn verdwenen, krijgen hier een tweede leven. Ook de ‘verhalenpalen’ op de route maken dit landelijke Klompenpad tot een afwisselende wandeling die je zeker ‘kidsproof’ kunt noemen! Het beginpunt van dit Klompenpad is Bistro ONS, Rudolphlaan 2 in de Glind. Wil je meer lezen, zie dan hier mijn blog over het Glindhorsterpad.


winter-wandelen-gelderland
Bornia-Heidestein

Bornia en Heidestein wandelen - 10 km

In de bossen van Zeist ligt landgoed Bornia en Heidestein; een relatief onbekend stukje bos- en heidegebied. Neem de combinatie van de blauwe- en rodepaaltjes route van in totaal 10 kilometer en je wordt getrakteerd op hei, zand, bos en een idyllisch bosmeertje. Meer over deze route vind je in mijn blog over Bornia en Heidestein. Je kunt de wandeling starten op een parkeerterrein in Driebergen, aan de Traay, ter hoogte van nummer 288.


winter-wandelen-gelderland
Henschotermeer

Wandelen Henschotermeer – verschillende afstanden

Een beetje zomer opsnuiven in de winter? Ga dan wandelen rond het Henschotermeer in Woudenberg. Het Henschotermeer is misschien wel één van de mooiste plekjes in Nederland. In de winter kun je er prachtig wandelen en heb je het gebied bijna voor jezelf alleen. Op een heldere dag, tovert de zon het water om in een blauwe vlakte. Met de groene pijnbomen die het meer omzomen, waan je jezelf bijna op een tropisch eiland. Meer informatie vind je in mijn blog over het Henschotermeer.


 

Wil je liever een andere wandeling maken?

  • Maak je liever een andere wandeling in de provincie Utrecht of provincie Gelderland? Check hier de blogs over andere mooie wandelingen die ik maakte. Veel wandelplezier!

  • Heb je dit blog met plezier gelezen? Meld je dan hieronder aan om regelmatig een mooie wandeltip te ontvangen.

411 weergaven

Gerelateerde posts

Alles weergeven

Comments


Berichtje ontvangen over een nieuwe blog?

Bedankt voor de inzending!

bottom of page